Modem kontra telefon, problem z ustawieniami ?

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
python
Specjalista bezprzewodowy-junior

Modem kontra telefon, problem z ustawieniami ?

Post autor: python »

Witam,
mam problem którego nie umiem rozwiązać. Otóż modem ZTE636 wydaje się wolniejszy od telefonu komórkowego. Po włożeniu tej samej karty (Orange) do modemu, pokazuje się prędkość 7,2 MB/s . Po włożeniu tej karty do Nokii E66 pokazuje się prędkość 115kb/s czy coś takiego, ale mogę ją zwiększyć do max 921kb/s w ustawieniach/ właściwości w oknie połączenia sieciowego w systemie. To co mnie zastanawia to to, że widoczne jest gołym okiem , że w telefonie internet działa zauważalnie szybciej niż w modemie pomimo że modem pokazuje o wiele większą prędkość. O co chodzi ? Modem działa z dashboardem Orange, ma simlocka na tę sieć . Z kolei w E66 wkładam karty Orange i Play, no i tu znowu różnica - Play działa odczuwalnie szybciej ale też pokazuje się prędkość 384kb/s po włożeniu karty i mogę to zmienić na taką samą prędkość jak dla Orange, czyli 921kb/s. Da się coś poprawić ?

Druga sprawa która mnie zastanawia, to dlaczego nie mogę w E66 zrobić żeby internet działał szybciej ? Nie widzę ustawień, może nie wiem gdzie szukać. Ale o ile pamiętam to w E66 internet powinien działać szybciej a nie z prędkością 921 ? :klnie:
leszekw
Stały użytkownik forum

Re: Modem kontra telefon, problem z ustawieniami ?

Post autor: leszekw »

Witam
Prędkość 115kb/s czy 921kb/s to prędkość przesyłu danych między telefonem a komputerem a nie faktyczna prędkość Internetu
Z tego, co pamiętam modem wbudowany w Noki może chodzić z prędkością 3,6 Mb/s
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Z tego, co pamiętam modem wbudowany w Noki może chodzić z prędkością 3,6 Mb/s
Dobrze pamiętasz: http://www.gsmarena.com/nokia_e66-2426.php
python pisze:Druga sprawa która mnie zastanawia, to dlaczego nie mogę w E66 zrobić żeby internet działał szybciej ?
Ściągnij plik z dobrego serwera i zobacz jaka jest rzeczywista prędkość. Bo z tych prędkości co podajesz to można sobie wrózyć. Poza tym w jakim jestes zasięgu.
Awatar użytkownika
python

W tym samym miejscu porównuję obie usługi - Orange i Play. Dosłownie w tym samym, podłączone do pc'ta. To w takim razie jak to jest z tą podawaną przez pomarańczowy soft prędkością - 7,2 skoro odczuwalnie wolniej to działa w telefonie, ba, nawet porównując modem USB z Orange Free z telefonem z Play ? Inna sprawa to to, że modem często przerywa albo zwalnia mocno, telefon nie. Czasem przerwie ale sporo rzadziej niż modem. Co to jest ?
leszekw
Stały użytkownik forum

Post autor: leszekw »

Ja często używam Noki E51 i E66 jako modem, bo przy kiepskim sygnale lepiej zgarnia sygnał niż modem na USB
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

leszekw pisze:Ja często używam Noki E51 i E66 jako modem, bo przy kiepskim sygnale lepiej zgarnia sygnał niż modem na USB
Jakim cudem? Kiepski modem? MNodem to urządzenie dedykowne do Internetu, jest to jego główna funkcja, a przy telefonie modem to jedna z funkcji.

python, Mam nadzieje żę masz go podłączonego pod oba USB, ten modem jest i czuły na prąd i czuły na fizyczne położenie - przesuniesz go o 30 cm przekręcisz o 45* i masz 6x większą szybkość.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ra-v pisze:Mam nadzieje żę masz go podłączonego pod oba USB, ten modem jest i czuły na prąd
Miejska legenda (to z wyciagnieciem wiecej pradu z dwoch portow USB).

Na aktualnych mainboard'ach porty USB sa grupowane po 2..4 i razem zabezpieczane. Kazdy z portow ma taka sama wydajnosc pradowa, a podlaczenie dwoch urzadzen w grupe dzieli wydajnosc pradowa grupy.

Przyklad: grupa 4 portow jest zabezpieczona na 2A. Wtedy z jednego portu wyciagasz maks 2A, z dwoch portow w sumie 2A lub podlaczajac sie do 4 portow, w sumie (o dziwo) tez 2A.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Różnie jest z tymi portami, w laptopach spotkałem się ze 1 o zwiększonej mocy wystarczy (trzeba cuś tam włączyć). U mnie w każdym razie na 1 porcie musiałbym się wysilić żeby wyciągnac 3G, nawet EDGE szarpie, na 2 nie ma problemu.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Awatar użytkownika
python

W sumie uważam, że skoro producent nie daje kabelka na dwa porty USB to wie co robi. Nie chodzi o problem z zasięgiem, pomarańczowy soft pokazuje 3G lub 3G+ czyli szczyt mozliwości sprzętu. Na dole pokazuje 7,2. Ale to działa zauważalnie wolniej niż Play który powinien działać znacznie wolniej skoro jest siedem razy wolniejszy jakby... czy Play już działa w prędkości 2MB czy 1MB ciągle ? Miało być 2 od stycznia czy lutego chyba. Gdzieś się chwalą ? Z drugiej strony wolałbym jednak Orange bo chyba lepiej z zasięgiem w terenie poza moim miastem.

Ale jak zmusić E66 do szybszego działania ? Skoro powinna mieć 3,6 ?
ODPOWIEDZ