Modem czasami łapie... Ruskie radio!

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
WujekRada
Stały użytkownik forum

Modem czasami łapie... Ruskie radio!

Post autor: WujekRada »

Witam! Od razu przejdę do rzeczy. Otóż posiadam modem Huawei E173 w iplusie. Ostatnim czasy słyszałem głosy w głośnikach komputerowych, ale myślałem że to przez kaloryfer niesie odgłosy z telewizora z dołu. Lecz dzisiaj wsłuchałem się w głosy i powyłączałem wszystkie tv i radia w mieszkaniu. Słuchałem przez głośniki i zgodnie z moja dość małą wiedzą rozszyfrowałem w głosach z głośników język Rosyjski. Pomyślałem że to antena zew podłączona do modemu łapie radio. rzeczywiście po odłączeniu modemu od internetu dźwięk nie ustał , ale po wyłączeniu go od kompa już tak O_O .

Definitywnie to antena ściąga to radio, jeszcze mała zagadka:

gdy nie słyszę radia to W głośnikach słyszę takie cieniutkie prawie niesłyszalne ''piiiii'' , do tego aby słyszeć ową transmisje muszę wyciszyć głośniki na max( ale nie wyłączyć).

Czyli raz słyszę radio a raz ''piiii'' i to tyko przy wyciszeniu na max...

To na 100% antena bo nigdy nie korzystałem z internetowego radia itp.
Jestem stosunkowo nowym użytkownikiem mobilnego , ponieważ mieszkałem w bloku i nigdy nie piszczały mi głośniki ani nie łapałem tego sygnału...

Ja rozwiązać ten denerwujący problem?Czy wpłynie mi to na pakiet, tzn. limit danych?

Do łączenia się z Internetem używam top netinfo , mieszkam w wawie a nie na granicy z Rosją.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Modem czasami łapie... Ruskie radio!

Post autor: Jaco »

Może dysk ci pada i zaczyna piszczeć? Nie spotkałem się jak żyję i używam mobilnego neta aby modem odbierał stacje radiowe.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

WujekRada pisze:ponieważ mieszkałem w bloku i nigdy nie piszczały mi głośniki ani nie łapałem tego sygnału.
Kiepskie głośniki, słaba karta dźwiękowa, nie uziemiony komputer, przyczyn może być więcej.
Nie pomagam na PW!
WujekRada
Stały użytkownik forum

Głośniki to raczej nie... mam Logitecha x-530 , komp jest uziemiony i słowo daję że to przez modem... gdy go odłączę to nic nie słyszę a do tego to na pewno ludzkie głosy gdyż wyraźnie słychać różne słowa.

Dodam że ten problem nie występuje ciągle tylko czasami....
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Kabel od anteny pewnie zwinięty w pętlę obok głośników a sąsiad jest zapalonym krótkofalowcem i robi łączności z Rosją.
WujekRada
Stały użytkownik forum

kabel od anteny to raczej nie bo jest rozciągnięty przez cały pokój ;)

CIACH

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-14, 22:30 ]
Za następny tekst polityczny dostaniesz warna. Radzę przeczytać regulamin.
Ostatnio zmieniony 2011-03-14, 22:30 przez WujekRada, łącznie zmieniany 1 raz.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

WujekRada pisze:Głośniki to raczej nie... mam Logitecha x-530
Co z tego, że logitech może bubel się trafił, takie akcje dzieją się gdy przedwzmacniacz/wzmacniacz ma słabe połączenie/ekranowanie lub brak uziemienia i przez to przewód robi za cewkę i łapiesz długie fale hehe

Taki filtr wpięty miedzy komputer a głośniki może pomoc http://allegro.pl/soling-filtr-petli-masy-i-po-zakloceniach-wzmacn-i1453688468.html
WujekRada
Stały użytkownik forum

nie ten system... mam 5.1 ;)
Zgrywus
Stały użytkownik forum

Post autor: Zgrywus »

Jest to wada tego modelu glosnikow KLIK. Kiedys przy zakupie sam sprzedawca poinformowal mnie o tym fakcie i zamiast X-530 wzialem X-540.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

atento pisze:Taki filtr wpięty miedzy komputer a głośniki może pomoc http://allegro.pl/soling-...1453688468.html
Skuteczność takiego filtra można sprawdzić odłączając głośniki od kompa, jeśli będą "grały" nadal to nic nie da.
WujekRada pisze:nie ten system... mam 5.1
Żaden problem, wystarczą 3 filtry. Ale w skuteczność wątpię, patrz wyżej.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

krystianb pisze:Skuteczność takiego filtra można sprawdzić odłączając głośniki od kompa, jeśli będą "grały" nadal to nic nie da.
Dokładnie tak można sprawdzić w 95% ;)

Tak mi przyszło do głowy ze być może przewód komputer-głosniki jest marnej jakości albo np. zasilacz tandetny który ma zły uziom bądź nawet w gniazdku "bolec" nie działa czy tez nie jest podłączony wtedy to można sprawdzić popularna próbówka .
Tak na logikę gdy podłącza modem i zaczynają grac wyciszone coś nie tak z uziemieniem komputera

Jak odłaczysz jak radził krystianb i nie będą grały "Rosyjskich Hymnów " weź zwykła probówkę i sprawdz czy przy dotknieciu obudowy komputera w miejscu gdzie jest gola blacha czy aby nie świeci
ODPOWIEDZ