Sieć 5GHz i jaki ruter/AP do rozdzielenia sygnału

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kb_max
Początkujący użytkownik forum

Sieć 5GHz i jaki ruter/AP do rozdzielenia sygnału

Post autor: kb_max »

To mój pierwszy post i pasuje się przywitać, a wiec Cześć wszystkim :)

Korzystam z internetu bezprzewodowego na paśmie 2,4 GHz, stacja bazową widzę z okna i nie ma żadnych przeszkód po drodze, około 1km. Chciałem zrobić sieć w domu( stacjonarny po kablu + 2 laptopy po Wifi) wiec zadzwoniłem do usługodawcy i powiedział że nie ma sensu robić tego na 2,4 GHz i proponuje mi przejście na 5 GHz. W związku z tym mam kilka pytań:

1) Jeżeli sygnał dostarczany jest do mnie na paśmie 5GHz to jaki ruter(czy AP) mam zakupić żeby stworzyć sieć w domu?(sieć ma objąć cały 1- piętrowy dom, ruter stoi na pietrze)

2) Czy do stworzenie sieci będzie potrzebny tylko jeden AP(ruter) czy tak jak przy podziale 2,4 AP + ruter

3) Jak wygląda modernizacja takiej sieci? Rozumiem, że wymienia się antenę ale czy kabel od anteny też idzie do karty sieciowej w kompie?

4)Usługodawca wykonuje taką modernizacje za kwotę 250 zł i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć jaki sprzęt w tej cenie powinienem dostać. Żeby nie wcisnął mi jakiegoś szmelcu i powiedział ze mam super klasy sprzęt.

Może to głupie pytania ale wole być przygotowany w razie gdyby chcieli mnie na coś naciągnąć.
Ostatnio zmieniony 2011-03-19, 21:37 przez kb_max, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Sieć 5GHz i jaki ruter/AP do rozdzielenia sygnału

Post autor: wojteks »

kb_max pisze:Usługodawca wykonuje taką modernizacje za kwotę 250 zł i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć jaki sprzęt w tej cenie powinienem dostać.
Np. jakieś NanoStation 5 czy coś podobnego.
kb_max pisze: Jeżeli sygnał dostarczany jest do mnie na paśmie 5GHz to jaki ruter(czy AP) mam zakupić żeby stworzyć sieć w domu?
Praktycznie dowolny z portem WAN ethernet (o ile dostawca zakończy swoją część takim kablem).
Nie pomagam na PW!
kb_max

wojteks pisze:Np. jakieś NanoStation 5 czy coś podobnego.
A czy opłacało by się dopłacić i zamontować coś lepszego? Na 2,4 mam 78% sygnału więc na 5GHz powinno byc podobnie?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kb_max pisze:A czy opłacało by się dopłacić i zamontować coś lepszego?
To ma działać a nie "być lepsze".
kb_max pisze:Na 2,4 mam 78% sygnału więc na 5GHz powinno byc podobnie?
Bez związku, nie da się nic określić wcześniej.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

kb_max pisze:i proponuje mi przejście na 5 GHz.
Co zrobisz w domu nie ma najmniejszego wplywu na to jaki bedzie link do ISP. 5GHZ to zazwyczaj mniej konkurencji/wiecej wolnego pasma.
kb_max pisze: Na 2,4 mam 78% sygnału więc na 5GHz powinno byc podobnie?
Bez znajomosci kanalu jest to jak czytanie z fusow. Na sile sygnalu ma wplyw duzo faktorow.
kb_max pisze: Czy do stworzenie sieci będzie potrzebny tylko jeden AP(ruter) czy tak jak przy podziale 2,4 AP + ruter
Zalezy czym uslugodawca zakonczy link. Zazwyczaj jest to RJ45, w ktory wpinasz AP/router w zaleznosci co chcesz osiagnac. Osobiscie uwazam ze router z funkcja NAT/Firewall jest konieczny jesli w sieci ma byc wiecej niz jeden PC.
kb_max pisze:Jak wygląda modernizacja takiej sieci?
Pytaj uslugodawce, mozliwosci jest kilka.
kb_max pisze:chciałbym się dowiedzieć jaki sprzęt w tej cenie powinienem dostać
Mozliwosci jest duzo. Spytaj ISP co dostaniesz (sprzet i n.p. montaz?), a my powiemy czy cena jest w porzadku.
Nie pomagam na PW.
kb_max

key pisze:Zalezy czym uslugodawca zakonczy link. Zazwyczaj jest to RJ45, w ktory wpinasz AP/router w zaleznosci co chcesz osiagnac. Osobiscie uwazam ze router z funkcja NAT/Firewall jest konieczny jesli w sieci ma byc wiecej niz jeden PC.
W takim razie jaki model Twoim zdaniem byłby godny uwagi(cena do 200 zł)?
Początkowo zastanawiałem się nad TP-Link TL-WR1043ND lub Linksys WRT54GL-EU. Chciałbym mieć tez możliwość przydzielenia każdemu komputerowi w sieci stały transfer(jeżeli wszytkie pracują na raz). Co polecacie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Cos z listy na dole tej stronki: http://tomatousb.org/doc:build-types
Nie pomagam na PW.
kb_max

W takim razie chyba zostanie przy Linksys WRT54-GL.
Zadzwonię do ISP i dowiem się jaki sprzęt dokładnie chce montować i jak będę wiedział to wtedy zadam dodatkowe pytania
ODPOWIEDZ