Korzystam z internetu bezprzewodowego na paśmie 2,4 GHz, stacja bazową widzę z okna i nie ma żadnych przeszkód po drodze, około 1km. Chciałem zrobić sieć w domu( stacjonarny po kablu + 2 laptopy po Wifi) wiec zadzwoniłem do usługodawcy i powiedział że nie ma sensu robić tego na 2,4 GHz i proponuje mi przejście na 5 GHz. W związku z tym mam kilka pytań:
1) Jeżeli sygnał dostarczany jest do mnie na paśmie 5GHz to jaki ruter(czy AP) mam zakupić żeby stworzyć sieć w domu?(sieć ma objąć cały 1- piętrowy dom, ruter stoi na pietrze)
2) Czy do stworzenie sieci będzie potrzebny tylko jeden AP(ruter) czy tak jak przy podziale 2,4 AP + ruter
3) Jak wygląda modernizacja takiej sieci? Rozumiem, że wymienia się antenę ale czy kabel od anteny też idzie do karty sieciowej w kompie?
4)Usługodawca wykonuje taką modernizacje za kwotę 250 zł i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć jaki sprzęt w tej cenie powinienem dostać. Żeby nie wcisnął mi jakiegoś szmelcu i powiedział ze mam super klasy sprzęt.
Może to głupie pytania ale wole być przygotowany w razie gdyby chcieli mnie na coś naciągnąć.