Antena dwupasmowa GSM/UMTS

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Antena dwupasmowa GSM/UMTS

Post autor: trybun »

Witam. Wczoraj kopiłem w Dipolu antenę dwupasmową, GSM/UMTS do modemu AnyData 635WA. No i dziwna sprawa, - modem pokazuje maksymalny zasięg ale łączyć nie chce. Po paru minutach po kliknięciu na "połącz" pokazuje się komunikat że zdalny komputer nie odpowiada, czy jakoś tak.. A co najdziwniejsze, na takiej malej antence pokojowej dołączonej do tego modemu i zasięgu na jedną kreskę modem się łączy z netem. Facet w dziale technicznym rozkłada bezradnie ręce i mówi ze nie potrafi w tej sprawie pomoc. Czy ktoś z Was może wie o co tu chodzi?
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Re: Antena dwupasmowa GSM/UMTS

Post autor: sokoleokoo2 »

Witam

Kolego ciężka sprawa ale wina leży najprawdopodobniej w Antenie. Ja sam zanabyłem Panel cybertechu 15dB UMTS i po jego podłączeniu 3G śmiga dość przyzwoicie po mimo poziomu sygnału 99dB le jeżeli wymuszę 2G i zasięg jest mniejszy niż 89dB to pomimo 4kresek nie pohulam. Ale wystarczy że pośmigam po pokoju i znajdę co najmniej 85 - jest w miarę ok. Tylko że moja antena to 3G a nie 2G więc lepiej działa na 3g. A ty masz mix - a tak jak fachowcy tu piszą - żadna antena nie dział dobrze na 2 i 3 G. Więc chyba tu jest problem.
Awatar użytkownika
trybun

sokoleokoo2 pisze:
A ty masz mix - a tak jak fachowcy tu piszą - żadna antena nie dział dobrze na 2 i 3 G. Więc chyba tu jest problem.
No ale tak na chłopski rozum - jak taka dwupasmowa antena działa wadliwie to po co ją produkują? Przecież Dipol to poważna firma.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

jak taka dwupasmowa antena działa wadliwie to po co ją produkują?
Skok na tanią kasę? Antena to zwykle na jednym przedziale częstotliwości dobrze działa (ale nie na 900-2100...)
Awatar użytkownika
trybun

Maciek764 pisze:
Skok na tanią kasę? Antena to zwykle na jednym przedziale częstotliwości dobrze działa (ale nie na 900-2100...)
Pewne to jest tylko to że ten mój egzemplarz chyba ma jakąś wadę. A w tej teorii o skoku na kasę brak trochę logiki, - przecież ona nie jest wcale droższa od normalnych anten wąskopasmowych, więc po co ktoś miałby świadomie produkować i sprzedawać bubla, który się nie nadaje w praktyce do niczego?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

trybun pisze:więc po co ktoś miałby świadomie produkować i sprzedawać bubla, który się nie nadaje w praktyce do niczego?
Często wystarczy małe wzmocnienie. Bo chodzi o to, że antena ta pracuje, jednak ma mniejszy zysk niż antena dedykowana na zadane pasmo. Wtedy jeśli się podłączy ją długim kablem to kabel zabije cały zysk anteny. Sens stosowania takich anten jest jedynie przy bardzo krótkim kablu oraz nie za bardzo słabym zasięgu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
trybun

YaHooo pisze:Często wystarczy małe wzmocnienie. Bo chodzi o to, że antena ta pracuje, jednak ma mniejszy zysk niż antena dedykowana na zadane pasmo. Wtedy jeśli się podłączy ją długim kablem to kabel zabije cały zysk anteny. Sens stosowania takich anten jest jedynie przy bardzo krótkim kablu oraz nie za bardzo słabym zasięgu.
No jest jakaś przyczyna takiego zachowania tej anteny, ale czy tu chodzi o za mały zysk? Moc sygnału pokazuje maksymalny. U mnie na zewnątrz jest dość dobry sygnał. - Przy poprzednim modemie używałem tylko takiej antenki dookolnej o zerowym uzysku, a sygnał miałem prawie zawsze maksymalny.
A wracając do tej obecnej anteny, - być może ona ma uszkodzony kabel, bo jej reakcja na komendy połącz, rozłącz itp jest bardzo powolna.. Odpowiednie komunikaty pokazują się często dopiero po paru minutach. To jest ta antena:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... _A7040.htm
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Ta antena ma za duzy zysk - przesterowanie i nici z polaczenia.

Skoro miales dzialajacy setup, to po co kombinujesz?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

trybun pisze:No jest jakaś przyczyna takiego zachowania tej anteny, ale czy tu chodzi o za mały zysk?
Nie koniecznie. Przecież nie liczy się sam zasięg. Liczy się również jakość sygnału. Być może antena jest uwalona i gubi pakiety, dlatego modem nie może się połączyć.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

YaHooo pisze:Być może antena jest uwalona i gubi pakiety
Antena jest urzadzeniem pasywnym - nie moze gubic pakietow, tak jak nie mozna byc polowicznie w ciazy.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
trybun

key pisze:Ta antena ma za duzy zysk - przesterowanie i nici z polaczenia.

Skoro miales dzialajacy setup, to po co kombinujesz?
Jak to możliwe? Przecież w Słupcy jest przekaźnik nie najwyższej mocy a ja mam do niego ponad 8 km..

Nie miałem stabilnego łącza w paśmie GSM na tej antence pokojowej dołączonej do modemu.

[ Dodano: 2011-03-16, 12:44 ]
YaHooo pisze:Nie koniecznie. Przecież nie liczy się sam zasięg. Liczy się również jakość sygnału. Być może antena jest uwalona i gubi pakiety, dlatego modem nie może się połączyć.
No, tak, to, albo wadliwy kabel jest chyba przyczyną tego braku łączności. Cena jest taka że nawet jej się nie opłaci reklamować.

PS. A miałbyś jakiś pomysł na jej usprawnienie? Może podginać te pręciki, albo skrócić kabel? Ona i tak pójdzie na złom, więc niczym nie ryzykuję.
sokoleokoo2
Stały użytkownik forum

Post autor: sokoleokoo2 »

Witam

Ja mimo wszystko bym reklamował, bo mimo wszystko - to nie w porządku, żądaj zwrotu pieniędzy...... jak ci będą robić problemy - to może podrzuć im link do tego właśnie tematu - może to ich przekona, aczkolwiek BPartner - honoruje zwroty :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

key pisze:Antena jest urzadzeniem pasywnym - nie moze gubic pakietow, tak jak nie mozna byc polowicznie w ciazy.
Oczywiście, niezbyt zgrabnie się wyraziłem. Chodziło mi o to, że słabej jakości antena może powodować zakłócenia sygnału emitowanego/odbieranego (tak samo jak słabej jakości kabel może powodować degradację jakości sygnału pomimo, że jest całkowicie pasywny) i to może być przyczyną tego, że modem odbiera/wysyła uszkodzone pakiety.
trybun pisze:A miałbyś jakiś pomysł na jej usprawnienie? Może podginać te pręciki, albo skrócić kabel?
Moim zdaniem takie przeróbki nic nie dadzą. Jeśli już, to można wymienić kabel oraz sprawdzić jak jest połączony z anteną. Jednak nie spodziewałbym się pozytywnych rezultatów.
Awatar użytkownika
trybun

sokoleokoo2 pisze:Witam

Ja mimo wszystko bym reklamował, bo mimo wszystko - to nie w porządku, żądaj zwrotu pieniędzy...... jak ci będą robić problemy - to może podrzuć im link do tego właśnie tematu - może to ich przekona, aczkolwiek BPartner - honoruje zwroty :ok:
Oj chyba nie ma takiej opcji - zwrot pieniędzy, w ramach reklamacji. Mógłbym co prawda zawrócić w przeciągu 10-ciu dni jak każdy towar kupiony w necie. Ale za dużo z tym fatygi jak na te 110 zł. A i paczka odsyłająca też swoje kosztuje.

[ Dodano: 2011-03-17, 17:15 ]
YaHooo pisze: Moim zdaniem takie przeróbki nic nie dadzą. Jeśli już, to można wymienić kabel oraz sprawdzić jak jest połączony z anteną. Jednak nie spodziewałbym się pozytywnych rezultatów.
Czyli klops.. Tak też myślałem. Dzięki za opinię.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

trybun pisze:Ale za dużo z tym fatygi jak na te 110 zł. A i paczka odsyłająca też swoje kosztuje.
Moim zdaniem warto ;)
trybun pisze:Czyli klops.. Tak też myślałem. Dzięki za opinię.
Nie ma za co :)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

ODPOWIEDZ