[problem] OFP Gubi zasięg :(

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dadamczuk2
Użytkownik forum

[problem] OFP Gubi zasięg :(

Post autor: dadamczuk2 »

Witam wszystkich posiadam router CDMA MV410R. Zasięg mam na full, ale gdy tylko próbuje się połączyć, zasięg znika do zera i nawet dioda się nie świeci. Pomocy, czy to wina routera czy też karta mogła już paść? Dodam iż mam już tego neta od ponad 2 lat i nie było żadnych problemów. Proszę o pomoc. Sprawdzałem w różnych miejscach z tym zasięgiem, nawet pod samym nadajnikiem. I też było to samo. :( :szok:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Re: [problem] OFP Gubi zasięg :(

Post autor: ryba825 »

Wygląda jakby CDMA było na koncie nieaktywne. Zadzwoń pod *800 i zapytaj (o to czy ich sieć dobrze działa i o profil CDMA), jeśli wszystko będzie u nich ok, to idź do salonu i wymień kartę, jeśli nadal nic może być problem z modemem.
centrix23
Stały użytkownik forum

Post autor: centrix23 »

Ja obstawiałbym raczej problem z MV410R... Jakiś czas temu mój modem też zaczął gubić zasięg, tylko, że w trakcie korzystania z internetu. Było to co prawda uciążliwe ( kilkakrotny restart w trakcie sesji z netem), ale dało się jakoś przeżyć. Podejrzewałem, ze problem ten może wynikać z wahań zasięgu, trudnego terenu, chociaż ogólnie modem wskazywał zawsze 5 kresek. Dopiero gdy modem uległ uszkodzeniu, oddałem go na gwarancję. Dali mi nowy w którym problem gubienia zasięgu już nie występuje. Połączenie jest stabilne, no i komfort korzystania z neta nieco inny :cfaniak:
dadamczuk2
Użytkownik forum

Tylko problem jest w tym że podpisałem umowę na drugie 2 lata a gwarancja się już skończyła na modem. Więc nie wiem co zrobić :zdziwko: :dobani: ehh ile może kosztować jakikolwiek modem pod CDMA :?:
centrix23
Stały użytkownik forum

Najpierw upewnij się czy to faktycznie wina modemu, a nie np. karty czy sieci. Może masz znajomego z OFP, u którego mógłbyś sprawdzić kartę/modem?
ehh ile może kosztować jakikolwiek modem pod CDMA?
Róznie. Na allegro adu-500-a od 350-400 PLN nowy. Używek nie widziałem. MV410R - trafiają się pojedyncze sztuki - tu masz listę zakończonych aukcji co byś miał wyobrażenie jak kształtują się ceny tych urządzeń:
http://allegro.pl/listing.php/search?ch ... text&buy=0
dadamczuk2
Użytkownik forum

Nie mam nikogo takiego u kogo mógłbym sprawdzić kartę. Moim zdaniem to jest wina modemu choć nie jestem tego pewien w 100% gdyż teraz w ogóle nie ma zasięgu. Czy jeśli przedłużyłem umowę to mogę oddać modem do naprawy do salony Orange? Czy go nie przyjmą?
kerr
Stały użytkownik forum

Post autor: kerr »

Gdy dzwonili do mnie z Orange z propozycją przedłużenia umowy na OFP, zapytałem co z ruterem jeśli ulegnie awarii, konsultant odpowiedział, że po skończeniu gwarancji w razie uszkodzenia można go zanieść do salonu, tylko że będzie naprawiany odpłatnie. Choć wiadomo, z rzetelnością konsultantów różnie bywa.
centrix23
Stały użytkownik forum

Nie wiem jaka jest procedura pogwarancyjna w przypadku tego modemu i wątpię, że Orange prowadzi tego typu sprawy, aczkolwiek myślę, że w salonie albo w BOK udzielą Ci bardziej szczegółowych informacji - musisz się skontaktować. I teraz kwestia, czy warto inwestować w naprawę poprzez autoryzowany serwis - koszty mogą stosunkowo duże. W razie czego podaje Ci namiary na serwis, do którego odesłali mój modem:

AUTORYZOWANY SERWIS AXESSTEL
SACEL POLSKA SP. Z O.O.
ul. Puławska 34
05-500 Piaseczno
tel. 0 22 7164333, fax 0 22 7371760
Dział Obsługi Klienta: [email protected]

Powodzenia :cfaniak:
Awatar użytkownika
antonio
Początkujący użytkownik forum

Post autor: antonio »

Podepnę się pod temat żeby śmietnika nie robić, otóż mam podobny problem.
Niedawno tj. 16 marca przedłużyłem umowę z Orange, na Orange Free 59, modem adu 770. dzisiaj kurier przywiózł mi paczkę, odebrałem to, przyjechałem do domu chciałem zobaczyć co i jak bo mój stary modem w kiepskim stanie itp. pobawiłem się trochę, na nowej dualnej karcie nie chciało się połączyć to włożyłem moją starą. Na cdma pasek zasięgu pusty (na dualnej coś tam się pojawiało 2/3 kreski) ale gsm/umts był zasięg to się połączyłem, zobaczyłem jak chodzi, rozłączyłem karta do starego modemu i używałem neta po staremu, nagle około godz. 21 rozłączyło mi neta i nie chce się łączyć. Podpiąłem na 2 kompie nowy modem z nową kartą i bach łączy się na gsm/umts ale cdma zasięgu niema :dobani: hmm dziwne, na gsm ładnie śmiga, ale co najlepsze wyskakuje mi komunikat co 10 min., że wykryto cdma i czy chce przełączyć, klikam tak, błąd z uwierzytelnianiem i zasięg ucieka, jak dam nie to po chwili (1 minuta) zasięg po kreseczce ucieka, a pokazuje ich 4.
Okres rozliczeniowy mam od 1 (raczej) nie na 100% bo na nowym aneksie jest data liczenia długości umowy od 21 kwietnia. ale raczej jest to 1 dzień każdego miesiąca. Konsultant :cry: mówił, że będzie działać od 1 kwietnia. I teraz moje pytania:
1. Czy wszystko jest ok i od 1 przestanie wariować zasięg cdma i będę mógł normalnie z niego korzystać?
2. Czy w/w problemy z zasięgiem mogą być spowodowane słabym sygnałem u mnie w domu? (pewien pracownik orange był u mnie i na podwórku w aucie szło 1.5mb niestety nie było mnie w domu i tylko przez tel. tyle się dowiedziałem, jeszcze raz go ściągnąć nie mogę).
3. Może to kłopoty z nowym sprzętem (karta/modem)?
Jeżeli to tak będzie działać zawszę to zrezygnuję z tego, ale mam tylko 10 dni, w sumie 9 które mijają przed nast. okresem rozliczeniowym i jestem w panice :rotfl:
Miał ktoś taki przypadek? do boku nie dzwoniłem.
Aha modem testowany w różnych miejscach,z anteną i bez i ten sam problem, pojawia się zasięg i ucieka.
Mam nadzieję, że sprawę dość jasno opisałem, z góry dziękuję za odpowiedzi :ok: .
Dobranoc
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

antonio możliwe, że zdeaktywowali stara kartę dlatego nie mogłes juz z niej korzystać.
A wariujący zasięg CDMA ma związek z nieaktywowaniem. Poczekaj do momentu kiedy zacznie się nowa umowa.
Awatar użytkownika
antonio

Czekanie, żeby to takie łatwe było, najgorzej jak poczekam, a tu nic się nie poprawi, a umowa na 30 miesięcy :niepewny: no nic może ktoś jeszcze podpowie albo trochę pomęczę BOKu i najbliższą placówkę terenową :D
Dziękuję za szybką odpowiedź :ok:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Z jakiej oferty na jaką przeszedłeś? Wcześniej, jak rozumiem, CDMA nie używałeś? Jeśli nie używałeś, to profil CDMA będzie uruchomiony od czasu wejścia w życie aneksu.
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

antonio pisze:Czekanie, żeby to takie łatwe było, najgorzej jak poczekam, a tu nic się nie poprawi,
Poprawi się. Objawy wskazują że masz jeszcze nieaktywną kartę na CDMA. Miałem to samo.
Awatar użytkownika
antonio

Wcześniej używałem orange Free 39.5 i ta karta już się nie loguje do sieci, zaś na tej nowej tylko do gsm mogę się połączyć, bo cdma błąd z uwierzytelnianiem no i zasięg pojawia się i znika, wystawiłem tą antenkę za okno to jak już złapie pokazuje mi full zasięg Cdma i po chwili ucieka. No nic chyba zaryzykuję i zaczekam :D.
Dzięki za info
Awatar użytkownika
trybun
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: trybun »

antonio pisze:Wcześniej używałem orange Free 39.5 i ta karta już się nie loguje do sieci, zaś na tej nowej tylko do gsm mogę się połączyć, bo cdma błąd z uwierzytelnianiem no i zasięg pojawia się i znika, wystawiłem tą antenkę za okno to jak już złapie pokazuje mi full zasięg Cdma i po chwili ucieka. No nic chyba zaryzykuję i zaczekam :D.
Dzięki za info
Niczym nie ryzykujesz, miałem identyczne objawy, stara karta zdezaktywowana, na nowej łączenie tylko w GSM, na CDMA przyjdzie Ci poczekać do obowiązywania nowej umowy.

Wiesz,proponuję zastosować trick. Otóż ja z dniem obowiązywania nowej umowy na korzystanie również z standardu CDMA nie miałem karty zaktywowanej automatycznie, - musiałem zadzwonić do BOK-u, I przeżyłam chwilę strachu, konsultantka poinformowała mnie że moja karta jest na to pasmo CDMA już od dawna aktywna, a mimo to ja nie mogłem korzystać z tego pasma.. Po odświeżeniu usług CDMA wystartowało. Tak że proponuje Ci zadzwonić do BOK-u i powiedzieć że nie możesz się połączyć z netem, oni Ci odświeżą usługi, i istnieją duże przesłanki że wystartuje również CDMA.
Awatar użytkownika
antonio

Witam, znowu ja, mam kolejne pytanie nie do końca na temat ale nie ma sensu zakładać nowego tematu.

Podczas negocjacji, rozmów z konsultantem w sprawie przedłużenia umowy wielokrotnie zostałem poinformowany, że cdma będzie śmigało od nowego okresu rozliczeniowego (o ile papiery dojdą i zostaną przetworzone na czas, czyli do końca marca, oczywiście tak się stało, nowy aneks podpisałem 12 marca) czyli do 1 kwietnia, ale zonk, dzisiaj mamy 2 aktywacja cdma (bo nowa karta na pasmie gsm działa od 16 marca) wg BOK nastąpi 1 maja, czyli wraz z zakończeniem starej umowy. Trochę mnie wkurzyła postawa tego gościa, gdyby powiedział, że cdma będzie aktywne od maja to i tak bym się zdecydował ale gość wcisnął mi kit :dobani: i tak się zastanawiam czy ładnie by mu nie podziękować za ten piękny gest równie fajnym uczynkiem. Pamiętam datę, mniej więcej godzinę rozmowy no i imię i nazwisko tego konsultanta. aha w aneksie nie ma na temat aktywacji nic, tzn. w regulaminie jest data 21 kwietnia która w ogóle z niczym nie gra :rotfl:

a tak poza tym modem ADU 770 jest dużo lepszy od icon II, stabilniejsze połączenie, mniejsze pingi i lepiej zbiera zasięg. Tylko nie da się się wyłączyć PINu do sim, za każdym razem po włączeniu modemu muszę wpisywać, denerwujące to trochę. W instrukcji jest opis usunięcia tej blokady ale u mnie wywala po wpisaniu poprawnego kodu PIN "Błędny kod PIN, pozostało 3/3 prób" nawet jak 10 razy wpiszę. może ktoś poradzi ocb.? :papa:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

antonio, jaką wcześniej miałeś ofertę?
Awatar użytkownika
antonio

Orange free 39.5 z której korzystam do końca kwietnia, czyt. końca umowy
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

antonio pisze:Tylko nie da się się wyłączyć PINu do sim
To może być możliwe jak napiszesz pismo do BOK (dane w odpowiednim temacie na forum) i na konkretnej karcie SIM da się zrobić.
antonio pisze: Pamiętam datę, mniej więcej godzinę rozmowy no i imię i nazwisko tego konsultanta
Składaj pisemną reklamację.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
antonio

Już nie będę cytował, sprawa wygląda jak w moim poście na stronie pierwszej. Tylko tyle, że od wczoraj karta PODOBNO jest aktywna, a cdma nie ma :dobani:

dzwoniłem do nich i dostałem odpowiedź, że w ciągu 48 godz. ktoś się odezwie w tej sprawie :cry:

może jakieś pomysły od Was?

EDIT: już wszystko gra, musiałem zadzwonić po raz kolejny aż trafiłem na kompetentną osobę. Wystarczyło tylko zrestartować usługę u nich w systemie.
ODPOWIEDZ