Konfiguracja routera do podzialu internetu i sieci lan

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Zablokowany
kowalmisiek
Użytkownik forum

Konfiguracja routera do podzialu internetu i sieci lan

Post autor: kowalmisiek »

Witam i mam nadzieje ze ktos mi pomoze bo mam maly klopot. Mam mala siec w ktorej dziele internet. Niestety sa w sieci nieznosne osobniki do ktorych sie mowi jak do sciany zeby w dzien nie sciagali a jak juz musza to zeby nie z pelna predkoscia a oni dalej swoje. Moze najpierw pokaze jak wyglada moja mala siec.
http://zapodaj.net/1ded50e47dbc.jpg.html
Lacze mam teoretycznie 20Mb/s praktycznie jest to 12Mb/s. Mam Tp-Link TL-WR1043ND na ktorego wgralem openwrt. Moja siec jest tam praktycznie cala poza 6 komputerami ktore maja internet z liveboxa 6Mb/s. Chce zrobic to w ten sposob:
1. Router z ktorego mam internet (wlacze na nim blokade mac i przydziele tam mac routera openwrt)
2. W Openwrt mam mazliwosc jedynie polaczenia sie przez DHCP z tamtym routerem (nie che ale musze przez dhcp sie z nim laczyc bo statyczny nie dziala a przynajmniej sie nie chce polaczyc).
3. W Openwrt juz zrobilem w qos podzial lacza. Przydzielilem kazdemu na download max 200kb/s.
Teraz jednak mam pytania.
1. Jak widac na zdjeciu mam wiele osob ktore maja po 2 komputery w domu. Chcialem przydzielic 200kb/s na obie maszyny w sumie tylko jak to zrobic? Czy moge przydzielic na APClienta 200kb/s i w ten sposob zamknac sprawe?
2. Bede chcial wlaczyc blokade mac i przydzielic IP do mac no i tu mam wlasnie dylemat. Jesli przydziele internet do APClienta a osoby podpiete do niego maja przeciez inne mac czy ich zablokuje?
3. Mam problem z kopiowaniem przez lan. Na openwrt jestem teraz podpiety i jak kopiuje cos od kogos to mam transfer jakies 23kb/s. Musze pewnie jakies porty odblokowac w firewallu tylko ktore? Ludzi podpietych kablem mam siec gigabit to nie pasuje transfer 23kb/s :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Konfiguracja routera do podzialu internetu i sieci lan

Post autor: wojteks »

Podział pasma musisz zrobić na routerze "Router" podłączonym bezpośrednio do modemu.

W sieci musisz ustawić "Static DHCP" czyli każdy z komputerów zawsze otrzyma takie samo IP i przydzielić pasmo po IP (wszystkie inne niż przydzielone przez DHCP IP odrzucić).
kowalmisiek pisze: Mam problem z kopiowaniem przez lan.
\
Jakieś konflikty adresów, o kopiowaniu przez WiFi po drodze zapomnij, aa tych routerów to stanowczo za dużo masz w sieci albo musisz pasmo do routera przydzielać.

Generalnie całą strukturę sieci musisz przebudować. Centralny router i on musi wszystkim zarządzać.
Nie pomagam na PW!
kowalmisiek
Użytkownik forum

O przebudowie niema mowy. Wiem ze da sie tak zrobic jak napisalem. Router z ktorego mam internet bedzie brama dla openwrt a wszystkie komputery dostana brame z routera openwrt. Bedzie poprostu taka petla modem->router1->openwrt->router1-> dalej idzie juz do wszystkich. U kuzyna jest juz tych urzadzen kilka i juz nie chce ani jednego wiecej wiec ja pietro nizej mam openwrt. U niego jest identyczny router TL-WR1043ND taki jak mam ja tylko z oryginalnym oprogramowaniem (na openwrt jest o wiele gorszy transfer w sieci wifi orginalny okolo 5MB/s na openwrt ok 2,3MB/s).
W sieci musisz ustawić "Static DHCP" czyli każdy z komputerów zawsze otrzyma takie samo IP i przydzielić pasmo po IP (wszystkie inne niż przydzielone przez DHCP IP odrzucić).
Tego nie bardzo rozumiem. W sieci mam na kazdym z komputerow ustawione ip na sztywo. Na openwrt ustawilem blokade mac i przydzielilem do wiekszosci userow ip i mac.
Jakieś konflikty adresów, o kopiowaniu przez WiFi po drodze zapomnij, aa tych routerów to stanowczo za dużo masz w sieci albo musisz pasmo do routera przydzielać.
Ja mysle ze to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> nie zadne konflikty adresow tylko poblokowane w firewallu wszystko. Nie wiem ktore porty odblokowac zeby siec lan uwolnic. Kopiujac po lan mam transfer okolo 60MB/s a po wifi okolo 5MB/s. Wifi jest w standardzie N. Po odlaczeniu routera z openwrt wszystko wraca do normy wiec to <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> wszystko kwestia ustawien firewalla. Na switchu jak jestem podpiety w openwrt tak samo jest ok dopiero jak siec mam podlaczona przez wan zaczynaja sie schody z kopiowaniem w sieci.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kowalmisiek pisze: Router z ktorego mam internet bedzie brama dla openwrt a wszystkie komputery dostana brame z routera openwrt.
Niby się da ale musisz zamienić ich kolejność, czyli internet od modemu musi iść do Twojego routera a dalej już niech zostanie jak jest (a jest kiepsko).
kowalmisiek pisze: W sieci mam na kazdym z komputerow ustawione ip na sztywo.
To prawie jakbyś miał "static DHCP".
kowalmisiek pisze: Nie wiem ktore porty odblokowac zeby siec lan uwolnic.
Otoczenie sieciowe czy np. ftp? Jak otoczenie to 135, 136, 137, 138, 445 ale to zablokuje WiFi całkowicie jak ktoś coś zacznie kopiować.
Nie pomagam na PW!
kowalmisiek
Użytkownik forum

Niby się da ale musisz zamienić ich kolejność, czyli internet od modemu musi iść do Twojego routera a dalej już niech zostanie jak jest (a jest kiepsko).
No takie rozwiazanie mi nie bardzo odpowiada bo bym musial ciagnac 2 kabel do kuzyna. Nie wystarczy sama brame zmienic? Chodzi mi o cos takiego
http://zapodaj.net/bb25152ad12e.jpg.html
Userzy beda laczyli sie przez brame 192.168.1.245
To prawie jakbyś miał "static DHCP".
Chodzi ci o ta moze opcje?
http://zapodaj.net/b06e008ae019.jpg.html
Tam wlasnie przydzielilem a przynajmniej tak mi sie zdaje ip do danego mac w sieci.
Otoczenie sieciowe czy np. ftp? Jak otoczenie to 135, 136, 137, 138, 445 ale to zablokuje WiFi całkowicie jak ktoś coś zacznie kopiować.
<font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> samo otoczenie sieciowe. Ale FTP tez sie przyda odblokowac. Nie wiem co jeszcze pasuje w sieci odblokowac? Wiem tyle ze chce torrenty wyeliminowac a reszta moze byc wszystko.

EDIT:

http://zapodaj.net/ef40f40514c3.jpg.html

Nie bardzo sie znam na przekierowaniach portow. Gdzie tu mam wpisac te porty 135, 136, 137, 138, 445 i jakie ip wpisac?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

kowalmisiek pisze: Nie wystarczy sama brame zmienic?
Nie, nie wystarczy, niby jak to chcesz połączyć (WAN/LAN)?

Moja rada to odpuść dzielenie marnej neostrady.
Nie pomagam na PW!
kowalmisiek
Użytkownik forum

A inaczej. Mam w domu switch 8 portowy w ktorym 3 wolne porty. Obok niego jest tplink z openwrt. A jak zrobie petle taka. router internet->switch->openwrt wan->openwrt lan->switch->router internet. Wiem ze to zagmatwane ale teoretycznie wraca spowrotem do kabla glownego a wychodzi z portu lan :D
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Petle w sieci to najglupszy pomysl na jaki mogles wpasc. Siec zapcha ci sie pakietami nad ktorymi nie bedziesz mial kontroli. Jesli nie masz w sieci komponentow gigabitowych, kabel mozesz podzielic po dwie pary, wtedy nie musisz ciagnac nowych przewodow.

Moim zdaniem uchem igly w tym przedsiewzieciu jest szkielet na wifi. Nie piszesz wprawdzie co to za sprzet, ale infrastruktura "sieci" sugeruje ze przypadkowy. Moze nadszedl czas na przemyslenie calosci i zrobienie porzadkow?

Edyta: Jesli juz zabawa w petelki w okablowaniu, to z rozdzieleniem IP sieci. Tworzysz siec "wewnetrzna" przed routerem dzielacym pasmo i siec "zewnetrzna" za. Musisz miec swiadomosc, w korych miejscach bedzie ci sie siec zapychac.
Nie pomagam na PW.
kowalmisiek
Użytkownik forum

Hmmm. Co do przebudowy to mowiac szczerze nie mam pomyslu co zrobic. Sprawa wyglada nastepujaco. Jest u kuzyna tak:
1. Modem do neti na lini tp
2. Router TP-Link TL-WR1043ND wifi N 300Mb/s ktory sie laczy z modemem przez pppeo.
3. Stary router Tp-link WR641G ktory ma wifi 108Mb/s.
Sprawa wyglada nastepujaco. Moge pomyslec nad wymiana routera ale tego TP-Link TL-WR1043ND. Co chce osiagnac.
1. Musi miec standard Draft N 300Mb/s najlepiej na 3 anteny
2. Najlepiej zeby mial modem dsl wbudowany w sobie i wtedy moge ominac osobny modem.
3. Musi miec gigabitowy switch.
4. Najlepiej zeby mial w oprogramowaniu opcje QOS zebym mogl podzielic lacze na oryginalnym sofcie.
Co do 2 routera Tp-link WR641G nie bardzo moge go zlikwidowac bo mam 3 osoby podlaczone na nim a one nie beda zbyt chetne inwestowac kase.
Moja siec jest oparta o same urzadzenia TP-Link. AP TL-WR1043ND APClient TP-Link TL-WA901ND i one sa w standardzie 300Mb/s. Siec wifi 108Mb/s AP Tp-link WR641G APClient 2 sztuki TP-Link TL-WA601G i jedna karta sieciowa w standardzie 108Mb/s.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Fritz!Box 7390 z dodatkiem Freetz (sprawdz czy annex pasuje/da sie dopasowac). Ma wszystko co potrzebujesz.
Nie pomagam na PW.
kowalmisiek
Użytkownik forum

Cena tego jest kosmiczna. Liczylem na cos do okolo 400zl. Poza tym i tak on jest zdyskwalifikowany na samym poczatku bo nie da sie podpiac zewnetrznych anten.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Tanie mieso jedza psy. W efekcie "oszczednosci" masz dokladnie takie uryny jak twoja.
Za 400z hakiem mozesz odemnie kupic troche ponad roczna 7270 - ma to samo, poza podwojnym radiem i gigabitem.
Anteny mozna podpiac, sa na u.fl.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

kowalmisiek pisze:1. Modem do neti na lini tp
Takiego łącza nie wolno dzielić poza lokal ( §14 ust. j Regulaminu Świadczenia Usług przez Spółki Grupy Netia ).
Wątek w związku z tym zamykam.
Zablokowany