http://zapodaj.net/1ded50e47dbc.jpg.html
Lacze mam teoretycznie 20Mb/s praktycznie jest to 12Mb/s. Mam Tp-Link TL-WR1043ND na ktorego wgralem openwrt. Moja siec jest tam praktycznie cala poza 6 komputerami ktore maja internet z liveboxa 6Mb/s. Chce zrobic to w ten sposob:
1. Router z ktorego mam internet (wlacze na nim blokade mac i przydziele tam mac routera openwrt)
2. W Openwrt mam mazliwosc jedynie polaczenia sie przez DHCP z tamtym routerem (nie che ale musze przez dhcp sie z nim laczyc bo statyczny nie dziala a przynajmniej sie nie chce polaczyc).
3. W Openwrt juz zrobilem w qos podzial lacza. Przydzielilem kazdemu na download max 200kb/s.
Teraz jednak mam pytania.
1. Jak widac na zdjeciu mam wiele osob ktore maja po 2 komputery w domu. Chcialem przydzielic 200kb/s na obie maszyny w sumie tylko jak to zrobic? Czy moge przydzielic na APClienta 200kb/s i w ten sposob zamknac sprawe?
2. Bede chcial wlaczyc blokade mac i przydzielic IP do mac no i tu mam wlasnie dylemat. Jesli przydziele internet do APClienta a osoby podpiete do niego maja przeciez inne mac czy ich zablokuje?
3. Mam problem z kopiowaniem przez lan. Na openwrt jestem teraz podpiety i jak kopiuje cos od kogos to mam transfer jakies 23kb/s. Musze pewnie jakies porty odblokowac w firewallu tylko ktore? Ludzi podpietych kablem mam siec gigabit to nie pasuje transfer 23kb/s