Na początku jako że jest to mój pierwszy temat na forum chciałbym wszystkich przywitać i podziękować za wiele pomocnych informacji jakie można znaleźć na forum.
Prawdę mówiąc trafiłem tutaj gdyż wrócił do łask mój stary modem HUAWEI E180 (iPlus). Na chwile obecna potrzebowałem go odpalić w PLAY, a na wakacje zapewne będzie znowu PLUS.
Tak więc powstała potrzeba wgrania alternatywnego Dashboard-u. Padło na aplikacje Mobile Partner i tutaj zaczeły się poszukiwania odpowiedniej wersji. Potrzeby były raczej skromne - ot Mobile Partner na Windows i MAC OS X najlepiej w wersji Polskiej... Troszeczkę trwało bieganie po różnych stronach - zwłaszcza że wiele linków na uploadach była nie aktywna.
W końcu udało się znaleźć różne wersje w tym polskie tłumaczenie. Jednak dalej brakowało wersji pod MAC OS X. No i tak padł pomysł poskładania własnej wersji z tłumaczeniem.
Wersja powstała w oparciu o dashboard UTPS21.003.27.00.03_MAC21.003.27.00.03.
Dodany został język polski, zmieniono skin pod MAC OS X z pomarańczowego na niebieski. Do tego kilka kosmetycznych zmian i włączenie USSD.
No i zapewne na tym by się to wszystko zakończyło... jednak denerwowało mnie trochę przedstawianie się wgranego dashboard-u jako
graham_inggs_custom_iso...
Na początku powstał programik
iso2hwbin czyli zamiennik dla programu
hwiso2bin.
Wszystko by było OK

z tym że znowu ręczna zabawa z konwersja ISO na BIN, a następnie ręczne (za pomocą pliku bat) tworzenie exe było średnio wygodne

No i tutaj powstał programik
Huawei Dashboard Creator.
Jest to w pewnym sensie zamiennik programu
Huawei Dashboard Tool. Działa na identycznej zasadzie z tym że nie posiada niestety opcji sprawdzania wielkości miejsca na modemie oraz tworzenia plików ISO. Program tak samo nie sprawdza rozmiaru generowanego pliku, tak więc należy samemu zadbać o to aby sprawdzić jego rozmiar.
Podsumowując:
UTPS21.003.27.00.03_MAC21.003.27.00.03_PL_by_ToM.zip
- Voice + USSD
- Wersja EN + PL (dla obu systemów)
- Windows i MAC OS X
Huawei_Dashboard_Creator_v1.0.zip
- Tworzenie dashboard-ow dla modemów Huawei
- Możliwość zmiany nazwy dashboard-u
Pliki dostępne są na moim chomiku w dziale Modemy Huwei:
http://chomikuj.pl/tomud/Modemy+Huwei
Pozdrawiam
ToM