Porada dla zielonego

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jelcyn12
Początkujący użytkownik forum

Porada dla zielonego

Post autor: jelcyn12 »

Witam serdecznie, jestem nowy na forum, zielony w tych sprawach jak bodajże nikt.Sprawa ma się następująco: posiadam router Thompson TWG850-4U który jest w pokoju mojej siostry, około 15 metrów od mojego pokoju - nasze pokoje są mniej więcej umieszczone po dalekiej przekątnej - łącze się z mojego komputera stacjonarnego bezprzewodowo.Problem tkwi w tym, że mam od 2 do 3 kresek zasięgu i jak chce grać w gierki online, to ścinają się strasznie...Mam pytanie, co zrobić, czy kupić sobie jakąś antene do tego routera, która zwiększy mi zasięg do conajmniej 4 kresek?Prosze o jakieś linki, porady takie, które zrozumie człowiek który jak już mówiłem jest kompletnie zielony.Przepraszam, jeżeli taki temat już był, prosze was o pomoc!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Porada dla zielonego

Post autor: Jaco »

A nie da się puścić tam gdzieś kabelka przy podłodze? Takie rozwiązanie widzę tu najlepsze.Chodź te 15m nie powinno stawiać aż takich problemów jakie tu opisałeś.
jelcyn12

no właśnie takie problemy są, nie wiem przez co, antena routera pewnie jest kiepska, właśnie zastanawiam sie nad wymianą, a z kablem to nie wiem jak to zrobić bo jestem jak już mówiłem 100 razy - zielony
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

jelcyn12 pisze:antena routera pewnie jest kiepska,
Na 15m to nawet 2dBi by wystarczyła.
jelcyn12 pisze:a z kablem to nie wiem jak to zrobić bo
Jeśli wspomniany router ma wyjścia LAN to wystarczy pociągnąć z routera kabel do twojego kompa. Z tego co widzę w tej instrukcji: www.upc.pl/.../upc_instrukcja_obslugi_m ... 850-4u.pdf ma ich cztery.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

jelcyn12 pisze:czy kupić sobie jakąś antene do tego routera,
Jeżeli już chcesz kupować antenę to panel do karty WiFi 8dBi. Jeżeli masz kartę na USB wyciąg ją na przedłużaczu ponad biurko.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Jaco pisze:Na 15m to nawet 2dBi by wystarczyła.
Znajac zycie po drodze ma szesc scian, dwa lustra, metalowa szafke, rozdzielnie co, skrzynkw z bezpiecznikami i pion kanalizacyjny.
Nie pomagam na PW.
jelcyn12

key pisze:
Jaco pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Znajac zycie po drodze ma szesc scian, dwa lustra, metalowa szafke, rozdzielnie co, skrzynkw z bezpiecznikami i pion kanalizacyjny.
Dokładnie jest takiak mówisz, no może bez przesady, ale tak jest. //Mam wyciągniętą tą karte usb na biurko, jest na monitorze..

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-23, 17:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-23, 17:06 przez jelcyn12, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Pociagnij kabel. WiFi nie ma sensu.
Nie pomagam na PW.
jelcyn12

cóż, dzięki za pomoc
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zawsze jeszcze mozesz zastanowic sie nad rozwiazaniami typu "DLAN" - tez nie ma kabli a szybkosci rzedu 85 Mbps sa porownywalne z WiFi.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ