PAP2T - terminal voip
Moderator: Moderatorzy
- bob
- Guru bezprzewodowy
PAP2T - terminal voip
Czy posiada ktoś PAP2T Linksys`a od operatora Tlenofon ?
Czy terminal posiada blokadę Tlenofon`u ?
- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: PAP2T - terminal voip
Moj brat kupil niedawno w komputroniku takowa bramencje - ma w sobie profil ipfon-a - ale mozna oczywiscie wykorzystywac inne np voipdiscount
- bob
- Guru bezprzewodowy
Problem w tym ,że zróżnicowanie cenowe musi z czegoś wynikać:
http://sklep.vobis.pl/oferta/telefony_i ... lista.aspx
http://sklep.vobis.pl/oferta/telefony_i ... lista.aspx
- seboo
- Specjalista bezprzewodowy-junior
No rzeczywiscie - cena bardzo bardzo promocyjna - podejrzewam ze owy operator SIP jest wymuszany za pomoca zbrandowanego softu - no ale jak ktos nie zobaczy owej metody - nie opracuje rozwiazania 
Jakby sie udalo sflashowac nowym softem to by sie oplacalo ja kupic - ja smiem jednak stwierdzic ze i za owe 200 zlotych to dobry wybor - korzystajac z ipfonu - jakość na komorki i stacjonarne bardzo dobra
z voipdiscounta - na stacjonarne bardzo dobra / dobra , na komorki - znośna - ale za taka cene ?
to i ocet słodki jak Ktos kiedys zauwazyl na Tym forum 

Jakby sie udalo sflashowac nowym softem to by sie oplacalo ja kupic - ja smiem jednak stwierdzic ze i za owe 200 zlotych to dobry wybor - korzystajac z ipfonu - jakość na komorki i stacjonarne bardzo dobra
z voipdiscounta - na stacjonarne bardzo dobra / dobra , na komorki - znośna - ale za taka cene ?

- minineo
- Użytkownik forum
osobiście używam bramki pap2t od ipfona.
ta cena w vobisie jest śmieszna ponieważ nie dość, że ich nie ma woogóle na stanie to w dodatku mają być zablokowane :DDD
dzwoniłem na infolinie i tak mi powiedzieli, dokładnie "czekamy na dostawę" zapytałem "jak długo" , "nie wiadomo" jednym słowem wydają gazetki, a nie mają tego na stanie :> oszuści i tyle.
ta cena w vobisie jest śmieszna ponieważ nie dość, że ich nie ma woogóle na stanie to w dodatku mają być zablokowane :DDD
dzwoniłem na infolinie i tak mi powiedzieli, dokładnie "czekamy na dostawę" zapytałem "jak długo" , "nie wiadomo" jednym słowem wydają gazetki, a nie mają tego na stanie :> oszuści i tyle.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, Mam taka bramkę od Tlenofona, kupiona w Vobis (Trzeba było czekać na dostawę). Mogę tylko potwierdzić, że jest zablokowana, tak od strony WebConfig, jak i od IVR.

Ponieważ jest skutecznie zablokowana pod kątem dostępu do niej przez www (bardzo ograniczone opcje konfiguracyjne, zablokowane konto admin i wyłączone upgrade), to jedyny skuteczny sposób (wypróbowany) to wylutowanie kości z firmware i zaflashowanie jej softem z niezablokowanej bramki (brak takich zrzutów w sieci ), z tym, że wymaga to modyfikacji danych specyficznych dla bramki takich jak MAC adres, nr seryjny itd.

Jak się nie ma sprzętu do wylutowania kości, programatora i wiedzy o edycji firmware to lepiej się za to nie brać - zlecenie tego do warsztatu z kolei to wydatek, który powoduje małą opłacalność takiej (ryzykownej w końcu) operacji. Przecież, nową, niezablokowaną bramkę można kupić na Allegro już za 174 PLN, co daje dokładnie 75 PLN róznicy od bramki Tlenofona - czy warto za takie pieniądze ryzykować uszkodzenie sprzętu, utratę gwarancji itd?
Pozdrawiam!

Ponieważ jest skutecznie zablokowana pod kątem dostępu do niej przez www (bardzo ograniczone opcje konfiguracyjne, zablokowane konto admin i wyłączone upgrade), to jedyny skuteczny sposób (wypróbowany) to wylutowanie kości z firmware i zaflashowanie jej softem z niezablokowanej bramki (brak takich zrzutów w sieci ), z tym, że wymaga to modyfikacji danych specyficznych dla bramki takich jak MAC adres, nr seryjny itd.

Jak się nie ma sprzętu do wylutowania kości, programatora i wiedzy o edycji firmware to lepiej się za to nie brać - zlecenie tego do warsztatu z kolei to wydatek, który powoduje małą opłacalność takiej (ryzykownej w końcu) operacji. Przecież, nową, niezablokowaną bramkę można kupić na Allegro już za 174 PLN, co daje dokładnie 75 PLN róznicy od bramki Tlenofona - czy warto za takie pieniądze ryzykować uszkodzenie sprzętu, utratę gwarancji itd?
Pozdrawiam!

- minineo
- Użytkownik forum
nie ma sensu żadnegohenia888 pisze: Przecież, nową, niezablokowaną bramkę można kupić na Allegro już za 174 PLN, co daje dokładnie 75 PLN róznicy od bramki Tlenofona - czy warto za takie pieniądze ryzykować uszkodzenie sprzętu, utratę gwarancji itd?
Pozdrawiam!

-
Też tak uważam! 
Ludzie mogą to robić w celach "edukacyjnych", może postanowili zmienić operatora?, a może jak było w moim przypadku, nie mieli wiedzy o zablokowaniu.
Sprzedawca w Vobis (gdy zamawiałem) powiedział, że bramka jest tylko prekonfigurowana, a bramka została odebrana i zapłacona przez inna osobę. Dopiero po podłączeniu okazało się, że jest zablokowana. Nie było już możliwości zwrotu, więc nie było innego wyjścia jak samodzielne odblokowanie bramki.
W sumie, nie licząc czasu spędzonego nad tematem, to i tak kosztowało to trochę taniej niż te 75PLN różnicy... Jednak nie widzę sensu w kupowaniu takiej bramki tylko po to, aby wydać kasę na jej odblokowanie...
Pozdrawiam!

Ludzie mogą to robić w celach "edukacyjnych", może postanowili zmienić operatora?, a może jak było w moim przypadku, nie mieli wiedzy o zablokowaniu.
Sprzedawca w Vobis (gdy zamawiałem) powiedział, że bramka jest tylko prekonfigurowana, a bramka została odebrana i zapłacona przez inna osobę. Dopiero po podłączeniu okazało się, że jest zablokowana. Nie było już możliwości zwrotu, więc nie było innego wyjścia jak samodzielne odblokowanie bramki.
W sumie, nie licząc czasu spędzonego nad tematem, to i tak kosztowało to trochę taniej niż te 75PLN różnicy... Jednak nie widzę sensu w kupowaniu takiej bramki tylko po to, aby wydać kasę na jej odblokowanie...
Pozdrawiam!

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Z tego co wiem, to ma blokadę i nie jest to łatwo obejść.bob pisze:Czy posiada ktoś PAP2T Linksys`a od operatora Tlenofon ?
Trochę o tym tutaj: http://forum.o2.pl/temat.php?id_p=5116984
Sęk w tym, ze podobno nie jest to takie proste. Jak to już wycżej zostało opisane trzeba flasha wylutować.seboo pisze:Jakby sie udalo sflashowac nowym softem to by sie oplacalo ja kupic
A to czasami w domowych warunkach nie jest proste

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Witam ponownie, sprawa nie jest tak skomplikowana, sam zaflashowałem już dwie takie bramki i wybróbowałem na trzeciej zamianę kości na AMD am29LV160 i działa bez problemu zamiast tej MX - tak jak wyżej, kość trzeba wylutować i zaprogramowac na nowo - przygotowanie wsadu to parę minut (korekta MAC i S/N).
Pozdrawiam,

Pozdrawiam,