jaki typ anteny lepszy

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karol123456
Początkujący użytkownik forum

jaki typ anteny lepszy

Post autor: karol123456 »

Witam. Mam takie pytanie. Który typ anteny kupić. Ten: img.bazarek.pl/35612/5977/271472/17564913304984373923625.jpg czy ten: www.komputery-online.pl/images/antena %20umts.jpg Dodam iż nie wiem w którym miejscu dokładnie znajduje się nadajnik(wiem tylko mniej wiecej) a to jest chyba ważne w przypadku tej drugiej anteny(do nadajnika jest max 3km w lini prostej)
Ostatnio zmieniony 2011-03-19, 20:29 przez karol123456, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: jaki typ anteny lepszy

Post autor: wojteks »

Żadna z nich nie nadaje się do 3G (UMTS/HSDPA i lepsze).
Nie pomagam na PW!
marioking
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: marioking »

Jakos te linki nie specjalnie dzialaja. Przydalaby sie tez informacja na temat operator i modemu.
karol123456

Mój modem to huawei e173 a sieć to era.
marioking

Wiec tradycyjne umts 2100, do tego najlepszy typ anteny to raczej jakis panel.
karol123456

a mógłby ktoś dać link do takiej anteny
art185
Użytkownik forum

Post autor: art185 »

karol123456

mam jeszcze takie pytanie. jeżeli korzystam z orginalnej anteny o mocy 3dbi to czy zakup anteny z postu wyżej o mocy 16dbi :zdziwko: przyniesie korzyść w postaci zwiększonego zasięgu( obecnie mam zasięg HSPA na poziomie 23%) :zdziwko:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

karol123456 pisze:to czy zakup anteny z postu wyżej o mocy 16dbi :zdziwko: przyniesie korzyść
Tak, pod warunkiem wycelowanie jej w odpowiednią stację bazową.
Nie pomagam na PW!
karol123456

musi być wycelowana dokładnie w nadajnik :zdziwko: . czy ze wzrostem zasięgu rośnie szybkośc internetu
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

W nadajnik wycelować to nie jest wcale jakaś arcytrudna sprawa, a co do drugiego pytania to odpowiedź brzmi: bardzo.
karol123456

a jaką antenę polecacie mi z allegro tak do 110 zł :zdziwko:
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

jesli na 2100Mhz to nawt dziecko z tego forum wyczyta,że panel cybertecha 15 lub bestpartnera tylko,że bestpartner nie daje kabla i chyab konektorów
marioking

Bestpartner nie miesci mu sie na_pewno budzetowo. Kable i konektory tez maja w zestawach, jesli ktos lekko przyjmuje kwestie ze na stronie reklamuja h155 a w rzeczywistosci wciskaja mh-155. Czekam na zwrot kasy, co nastapi jak mnie poinformowali DO 14 dni.
Ostatnio zmieniony 2011-03-22, 19:33 przez marioking, łącznie zmieniany 1 raz.
snic

Post autor: snic »

Witam wszystkich.
Chciałbym się dołączyć do tego tematu gdyż moje zagadnienie jest prawie identyczne.
Jestem posiadaczem modemu Huawei E173 w IPlusie, podłączony jest do komputera poprzez 5 m kabel USB po to aby mógł leżeć na parapecie i łapać sygnał 3G/HSDPA. Jeśli modem załapie 3G/HSDPA to w minimalnym zasięgu 1/5 kreski zasięgu.
Moje położenie przedstawia poniższa mapa wraz zasięgiem.
[ciach]
Punkt A nadajnik, punkt B moja lokalizacja. Moj dom jest w zasięgu 3G/HSDPA na zewnątrz.
Do anteny mam ok 3,5 km, jak widać w połowie dystansu zaczyna sie 3G/HSDPA wewnątrz budynku, tam gdzie zaczyna sie las zasięg spada a ja jestem można by tak powiedzieć na końcu zasięgu przy granicy 3G/HSDPA z EDGE.
Przez pewien okres nie miałem problemów ze złapaniem HSDPA i powyższe rozwiązanie leżącego modemu na parapecie wystarczało mi. Ale gdzieś już od ok 2 tygodni ani razu nie złapałem HSDPA, zwalać na pogodę nie mogłem bo ostatnio przeważała pogoda słoneczna a i w śnieżyce modem łapał zasięg HSDPA. Postanowiłem więc zakupić mała antenę taką aby postawić na parapecie i nie ciągać się po dachu mojego domku: http://allegro.onet.pl/antena-gsm-podstawka-14hv-hsdpa-umts-3g-2m-huawei-i1498116736.html myślałem, że to starczy. Antena zakupiona, podłączona a efekty zerowe  . Podwyższa jedynie zasięg EDGE z 4/5 na 5/5 kresek, ale na HSDPA nie przełącza się modem. W opisie sprzedawcy jest napisane jak możecie zauważyć takie dane:
Zysk energetyczny - 14dBi
Częstotliwość pracy - 1800~2150MHz
VSWR - 1,4
Na mojej antenie jest naklejka mówiąca o UMT, 3G, HSDPA ale zysk energetyczny 13 dBi i częstotliwość pracy 1800 MHz, czyli mamy różnicę w opisie sprzedawcy a opisem na towarze faktycznie zakupionym.
Czy ta zakupiona antena powinna załapać HSDPA?
Jaki zasięg mają takie anteny?
Czy proponowana antena w powyższym poście spełniła by u mnie swoje zadanie?
Jeśli nie to jakiej powinienem użyć anteny abym za każdym razem mógł się cieszyć HSDPA?
Co oznacza ten zysk energetyczny i VSWR?
Proszę was o pomoc w rozwiązaniu problemu.

[ Komentarz dodany przez: wojteks: 2011-03-24, 11:53 ]
Na forum nie publikujemy mapek zasięgu operatorów!
Ostatnio zmieniony 2011-03-24, 11:53 przez snic, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

snic pisze: Antena zakupiona, podłączona a efekty zerowe
No cóż, parametry tej anteny to marzenie sprzedawcy a nie rzeczywiste parametry. Jak zresztą większości anten tego producenta i jego kolejnych wcieleń na allegro.
snic pisze:Czy proponowana antena w powyższym poście spełniła by u mnie swoje zadanie?
Bestpartner? Raczej powinien pomóc. Ten przedłużacz moim zdaniem jest zbyt długi chyba że na końcu masz HUB USB z zasilaczem.
Nie pomagam na PW!
marioking

Chyba mial na mysli cybertecha ktorego ktos linkowal.
snic

marioking pisze:Chyba mial na mysli cybertecha ktorego ktos linkowal.
Tak właśnie o tą antenę Cybertech na allegro proponowana przez "art185" mi chodzi.

Szkoda, że wywaliliście mapke lokalizacji było bardziej obrazowo :( a teraz nie wiem czy wszystko jasno jest opisane :czyta: .
marioking

Ogolnie to wszystko to takie spekulowanie. Bo od biedy mozna cos wywnioskowac gdy masz powiedzmy widocznosc nadajnika. Bez widocznosci i na wieksze dystanse to juz takie bardziej wrozenie. Sam mam niby 1,7km do btsa, brak widocznosci, przez las i antena bestpartnera 15dbi guzik dala.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

snic pisze:Tak właśnie o tą antenę
Też może być.
marioking pisze:Ogolnie to wszystko to takie spekulowanie.
No właśnie, wyjdź z modemem nad dach/na balkon i sprawdź czy da się videorozmowę przeprowadzić albo czy pakiet działa.
Nie pomagam na PW!
snic

marioking pisze:Ogolnie to wszystko to takie spekulowanie. Bo od biedy mozna cos wywnioskowac gdy masz powiedzmy widocznosc nadajnika. Bez widocznosci i na wieksze dystanse to juz takie bardziej wrozenie. Sam mam niby 1,7km do btsa, brak widocznosci, przez las i antena bestpartnera 15dbi guzik dala.
A znalazłeś jakieś dobre rozwiazanie swojego problemu? Jeśli tak to może podziel się.
marioking

snic pisze: A znalazłeś jakieś dobre rozwiazanie swojego problemu? Jeśli tak to może podziel się.
Antenke odeslalem i czekam na kase..... na pewno nie jest to dobre rozwiazanie ale coz poczac.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

snic pisze:Co oznacza ten zysk energetyczny i VSWR?
Zysk energetyczny oznacza po prostu wzmocnienie sygnału względem anteny idealnie izotropowej (dookólnej). Generalnie zysk anteny się bierze ze zwiększonej kierunkowości anteny. Im większa kierunkowość, tym większy ma zysk.

VSWR jest to współczynnik fali stojącej. Prostymi słowami mówiąc, oznacza dopasowanie anteny do wzmacniacza wyjściowego w modemie. Idealnie by było aby był równy 1 (wtedy cała moc zostaje dostarczona do anteny i wypromieniowana). Przy Współczynniku większym od 1 część mocy zostaje odbita od anteny i wraca do końcówki mocy i wydziela się w postaci ciepła. W skrajnym wypadku (duża moc wyjściowa oraz duży współczynnik VSWR) może dojść do zniszczenia stopnia wyjściowego. Przy współczynniku 2.0 1/3 energii wzmacniacza zostaje odbita od anteny.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
snic

Witam.
Dziękuję wam za wszystkie dotychczasowe porady.
Zanim przejdę do sedna sprawy opisze co wczoraj zaobserwowałem robiąc testy na tej mojej nieszczęsnej antenie którą niedawno zakupiłem.
Zainstalowałem programiku „top net info”, wszystko ładnie skonfigurowałem i rozpocząłem celowanie do celu samym moim modemem, największy zasięg jaki wyłapałem to było 23%. W takiej pozycji podłączyłem antenę i sygnał raptownie schodził do 0, wiec przestawiłem w programie wymuszanie HSDPA na preferowany. Ponownie wycelowałem samym modemem i znów mam 23% zasięgu HSDPA, podłączam antenę a program momentalnie przeszedł na EDGE i pokazał 97% zasięgu. Próby celowania i łapania HSDPA przyniosły kompletne fiasko i poza zmieniającym się zasięgiem EDGE nic więcej nie osiągnąłem. Prawdopodobnie antena działa tylko na 1800MHz jak jest na naklejce przyklejonej na antenie a sprzedawca w opisie wypisał cuda wianki na kiju i właśnie w taki sposób zostałem wprowadzony w błąd (dobrze, że kupowałem na Internecie to przysługuje mi 10 dniowy okres zwrotu towaru).
Mam teraz do was taką prośbę abyście spojrzeli na poniższe moje propozycje swoimi fachowymi oczami i polecili mi, którą antenę wybralibyście do mojego problemu.

Propozycja pierwsza

Propozycja druga

Propozycja trzecia

Jeśli ktoś stwierdzi, że np. 3 propozycja będzie najlepsza ale lepiej wybrać innego producenta to o takie uwagi również poproszę.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

snic pisze:Jeśli ktoś stwierdzi, że np. 3 propozycja będzie najlepsza
Mam nadzieje ze nikt tak nie stwierdzi.........
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Ja bym poszedł w propozycję drugą 17dBi z Cybertecha. Propozycja 1 jest za droga a 3 to pomyłka na 3G.
Nie pomagam na PW!
karol123456

Mam jeszcze jedno pytanie. Kupić tą antenę http://allegro.pl/antena-15dbi-umts-hsd ... 84917.html czy dopłacic do tej http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 33898.html Dodam iż mieszkam max 4 km w lini prostej od nadajnika a teren jest średnio zabudowany i średnio zalesiony.
Awatar użytkownika
darx667

Post autor: darx667 »

karol123456 pisze:..czy dopłacic do tej http://allegro.pl/najmocniejsza-17dbi-u ... 33898.html

Ja bym dopłacił :)
Play LTE Unlimited + AirRouter HP + Huawei E3272s-153
ODPOWIEDZ