HSPA przez 4 godziny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ryba1983
Użytkownik forum

Re: HSPA przez 4 godziny

Post autor: ryba1983 »

Witam

To jeszcze raz ja :cfaniak: chciałbym się jeszcze dowiedzieć czy jest to możliwe żeby BTS-y ograniczały lub jakimś sposobem zakłócały sygnał ?Pytam bo od czasu napisania tematu nie miałem sygnału HSPA - a tu dzisiaj powtórka z rozrywki (znowu łapie 3G) więc postanowiłem sprawdzić kilka rzeczy i okazuje się że:
- CID 46243.3 LAC 47009 czyli to ten nadajnik UMTS 2100 który podejrzewaliśmy
I teraz najważniejsze wziąłem modem z kablem i chodziłem z laptopem po całym domu - zasięg jest wszędzie i to bardzo dobry więc co jest grane?Czy jest możliwość puszczania sygnału na daną okolicę danego dnia?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

A jak dobry masz ten sygnał? Wiadomo, że w różne dni może być różna siła sygnału, bo podobno w zimnie jest lepiej, komórki "oddychają" itd ale bez przegięć, że przez dwa tygodnie nie ma sieci a nagle jest HSPA z bardzo dobrą siłą sygnału. Raczej stawiałbym na to że w sieci coś kombinują.
Czy jest możliwość puszczania sygnału na daną okolicę danego dnia?
Z teorii to NodeB ma przeważnie 3 anteny w różnych kierunkach z której każda (na logikę) obsługuje kąt 120 stopni terenu.
ryba1983
Użytkownik forum

No ale słuchaj tak na głupi rozum skoro ostatnio przeszedłem z laptopem całą moją ulicę w poszukiwaniu HSPA i nie znalazłem, skoro ten BTS jest aktywny i nadaje na paśmie 2100 GHz to czy nie powinienem mieć zasięgu cały czas skoro teraz jest wszędzie?Wychodzi na to że albo co jakiś czas udostępniają sygnał na daną okolicę, albo co jest bardzo mało prawdopodobne ten nadajnik działa raz na dwa tygodnie :rotfl: Nie wiem co już o tym myśleć ....
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Chris-Kr »

ryba1983 pisze:No ale słuchaj tak na głupi rozum skoro ostatnio przeszedłem z laptopem całą moją ulicę w poszukiwaniu HSPA i nie znalazłem, skoro ten BTS jest aktywny i nadaje na paśmie 2100 GHz to czy nie powinienem mieć zasięgu cały czas skoro teraz jest wszędzie?
Powinieneś mieć zasięg cały czas. Z tego wniosek, że przez dwa tygodnie on po prostu nie pracował.
Wychodzi na to że albo co jakiś czas udostępniają sygnał na daną okolicę, albo co jest bardzo mało prawdopodobne ten nadajnik działa raz na dwa tygodnie :rotfl: Nie wiem co już o tym myśleć ....
Być może poprzednio był on uruchamiany w ramach testów (chociaż do bazy BTSearch został zgłoszony już w dniu 14.01.2011), a teraz został uruchomiony już na stałe?
Krzysztof
ryba1983
Użytkownik forum

Chris-Kr pisze:Być może poprzednio był on uruchamiany w ramach testów (chociaż do bazy BTSearch został zgłoszony już w dniu 14.01.2011), a teraz został uruchomiony już na stałe?
Właśnie dziwne jest to że ja byłem pod tym samym nadajnikiem już około miesiąca temu (żeby sprawdzić czy na pewno obsługuje 3G - i wtedy też łapałem HSPA chociaż powiem szczerze że stałem dwa metry od niego i transfer przy ściąganiu pliku miałem gorszy niż teraz mam) więc obsługiwał 3G już wcześniej. Tym bardziej ciężko mi coś z tych faktów wywnioskować :D Czy na stałe to nie wiem bardzo bym chciał - dwie godziny temu włączyłem komputer i do tej pory jest ale jak długo będzie to nie wiem- ostatnio po 4 godzinach zniknął.

[ Dodano: 2011-03-29, 12:27 ]
P.S. Wychodzi na to że rzeczywiście nadajnik był przez ten czas nieaktywny ponieważ minęła noc a sygnał dalej jest czyli najprawdopodobniej uruchomili go na stałe :) Widocznie jak byłem jakiś czas temu pod tym BTS-em to musiałem łapać sygnał z jakiegoś innego :zawstydzony:
A więc pozostaje mi świętować za te 120-140 zł które musiałbym wydać na antenę chcąc mieć 3G :szampan:
Mam ostatnie pytanie trochę z innej beczki - może ktoś mi podać komendę na AT lub przez USSD do sprawdzania pozostałego tranferu w orange żeby nie wyciągać karty?Teraz ta opcja bardzo mi się przyda bo teraz będzie leciał szybciej ;)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ryba1983 pisze:Mam ostatnie pytanie trochę z innej beczki - może ktoś mi podać komendę na AT lub przez USSD do sprawdzania pozostałego tranferu w orange żeby nie wyciągać karty?
*100*1*2#
Krzysztof
ryba1983
Użytkownik forum

Dzięki a powiedz mi czy ja mam coś źle ustawione bo przez top netinfo dostaje wiadomość zwrotną natomiast przez mobile partner już nie.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

ryba1983 pisze:Dzięki a powiedz mi czy ja mam coś źle ustawione bo przez top netinfo dostaje wiadomość zwrotną natomiast przez mobile partner już nie.
Bo to zależy, jakiego formatu modem używa do przesyłania kodów USSD.
W TNI typ modemu po prostu wybiera się w ustawieniach, a w MP już nie jest z tym tak łatwo.
Krzysztof
ryba1983
Użytkownik forum

Chris-Kr pisze:
ryba1983 pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Bo to zależy, jakiego formatu modem używa do przesyłania kodów USSD.
W TNI typ modemu po prostu wybiera się w ustawieniach, a w MP już nie jest z tym tak łatwo.
O.K w takim razie będę sprawdzał przez TNI to i tak wygodniej niż miałbym wyjmować za każdym razem sim,mam jeszcze kilka pytań dotyczących oprogramowania ale to już nie w tym temacie i nie dzisiaj bo późno się zrobiło :)
Co do tego wątku jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc sygnał 3G jest i pewnie już będzie :hyhy:

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-03-31, 18:09 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-03-31, 17:09 przez ryba1983, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ