[TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: [TNI] Top_NetInfo - Archiwum dyskusji - 2009.04-2011.06
Do pobrania (pierwszy post) nowa wersja 3.53
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany:
1. Dostosowano program do nowej wersji listy BTSów:
Informacje -> Lista BTSów (xls).
2. Zaktualizowano listę darczyńców, wszystkim bardzo dziękuję: Informacje -> Dotacje.
Pojawiły się zmiany:
- x 2 - oznacza ilość darowizn od danej osoby, firmy, w tym przypadku dwie,
- Inicjały XX - inicjały osób, które nie użyły "info"
- pojawiła się pierwsza firma z branży: JJC Telekom z Wrocławia.
3. W tej wersji było jeszcze kilka innych zmian, były one uwzględnione w wersji testowej 3.52f.
PS. Gdyby zdarzyło się że pominąłem darczyńcę to proszę o kontakt na pw.
W programie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> od wersji 2.27 istnieje możliwość aktualizacji:
menu górne -> Informacje -> Aktualizacje
Zmiany:
1. Dostosowano program do nowej wersji listy BTSów:
Informacje -> Lista BTSów (xls).
2. Zaktualizowano listę darczyńców, wszystkim bardzo dziękuję: Informacje -> Dotacje.
Pojawiły się zmiany:
- x 2 - oznacza ilość darowizn od danej osoby, firmy, w tym przypadku dwie,
- Inicjały XX - inicjały osób, które nie użyły "info"
- pojawiła się pierwsza firma z branży: JJC Telekom z Wrocławia.
3. W tej wersji było jeszcze kilka innych zmian, były one uwzględnione w wersji testowej 3.52f.
PS. Gdyby zdarzyło się że pominąłem darczyńcę to proszę o kontakt na pw.
Pozdrawiam
Janek
Janek
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
O to mi chodziłoFirmowyMop pisze:No właśnie i problem sie rozwiązał, wystarczyło przełozyć karte sim do telefonu i usunać PIN

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Funkcja w TNI Ustawienia -> Komunikacja AT i PIN -> Wył, wł. PIN -> Wyłącz PIN nie zadziałała?FirmowyMop pisze:wystarczyło przełozyć karte sim do telefonu i usunać PIN
Było zaznaczone podczas prób z PINem "Wprowadź PIN przed połączeniem lub próbą odebrania..."?
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Mam pytanie do użytkowników TNI.
W oknie programu jest takie pole "IP serwera". Teoretycznie, w przypadku gdy nasz komputer otrzymuje od operatora adres wewnętrzny (nieroutowalny) powinien być w tym polu wyświetlany adres serwera RAS.
Tymczasem nie przypominam sobie aby tam kiedykolwiek wyświetlało mi sie coś innego niż 0.0.0.0, chociaż korzystając np. z karty mBanku otrzymuję adres IP prywatny.
Czy u kogoś z Was wyświetla się w tym polu jakiś realny adres IP?
W oknie programu jest takie pole "IP serwera". Teoretycznie, w przypadku gdy nasz komputer otrzymuje od operatora adres wewnętrzny (nieroutowalny) powinien być w tym polu wyświetlany adres serwera RAS.
Tymczasem nie przypominam sobie aby tam kiedykolwiek wyświetlało mi sie coś innego niż 0.0.0.0, chociaż korzystając np. z karty mBanku otrzymuję adres IP prywatny.
Czy u kogoś z Was wyświetla się w tym polu jakiś realny adres IP?
Krzysztof
-
- Stały użytkownik forum
Co oznacza skrót Double HSUPA w parametrach połączenia ?
- wojteks
- *** Administrator ***
U mnie na POnK i simdata są same 0.Chris-Kr pisze:Czy u kogoś z Was wyświetla się w tym polu jakiś realny adres IP?
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam wszystkich fajny szybki program dobra robota:)Mam modem option gt max czemu nie da sie usatwic tylko hsdpa? huawei ma opcje wyboru częstotliwości a tutaj nic,da sie jakoś temu zaradzić?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Przecież jest opcja "Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)" - czy to Ci nie wystarcza?Mrgoat pisze:Mam modem option gt max czemu nie da sie usatwic tylko hsdpa?
Krzysztof
- wojteks
- *** Administrator ***
Pewnie ten modem nie ma takiej możliwości albo nie są znane komendy AT do wymuszenia zmiany częstotliwości.Mrgoat pisze:huawei ma opcje wyboru częstotliwości a tutaj nic,da sie jakoś temu zaradzić?
Nie pomagam na PW!
-
opcja "Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)" owszem jest,ale na tym trybie lubi przeskakiwać między jednym a drugim a poco?Mogło by chodzić płynnie i ładnie tylko na HSDPA...
-
- Mistrz bezprzewodowy
Po to, żebyś operatorowi niepotrzebnie pasma nie zabierał, jeśli z niego nie korzystasz.Mrgoat pisze:opcja "Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA)" owszem jest,ale na tym trybie lubi przeskakiwać między jednym a drugim a poco?
- wojteks
- *** Administrator ***
Samego HSDPA nie da się wymusić w modemie, można to uzyskać podtrzymując transfer poleceniem ping -l -500 adres.serweraMrgoat pisze:owszem jest,ale na tym trybie lubi przeskakiwać między jednym a drugim
500 to przykładowa wartość, należy dobrać najmniejszą przy której modem nie schodzi do UMTS.
Nie pomagam na PW!
-
Na_pewno się da,_wszystko sie da tylko trzeba wiedzieć jak,_nie takie cuda widziałem i słyszałem jak np. omijanie limitów ale mniejsza z tym... znalazłem coś takiego jeśli chodzi o HSDPA nic z tego nie rozumiem umie ktoś przetłumaczyć ?
1. Pobieramy skrypty łączące się w chciany przez nas sposób:
- HSDPA - http://www.taniwha.org.uk/files/GenericHSDPA2007-07.zip
- 3G - http://www.taniwha.org.uk/files/Generic3G2007-02.zip
- GPRS - http://www.taniwha.org.uk/files/GenericGPRS-2005-01.zip
Osobiście polecam HSDPA
2. Wrzucamy skrypty do Library:Modem Scripts
3. W menu Network:Configuration:PPP:Telephone Number wpisujemy APN swojego dostawcy (radzę zapisać gdzieś ustawienia, które się tam znajdowały. Jeśli nie znamy APN'u - Ross Barkman's GPRS Info Page )
4. Przechodzimy do menu Network:Configuration:Modem i testujemy, który skrypt połączy nas z internetem. Dla HSDPA są dwa, nie testowałam tego z PIN'em, z E220 działa bez problemu.
5. Cieszymy się nie przełączeniem w tryby wolniejsze
[ Dodano: 2011-04-01, 18:24 ]
Aaa i jeszcze jedno na huawei i mobile partner można ustawić HSDPA ja niestety mam inny modem ale tu pewnie też sie da...
[ Komentarz dodany przez: Sketjow: 2011-04-01, 18:34 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
1. Pobieramy skrypty łączące się w chciany przez nas sposób:
- HSDPA - http://www.taniwha.org.uk/files/GenericHSDPA2007-07.zip
- 3G - http://www.taniwha.org.uk/files/Generic3G2007-02.zip
- GPRS - http://www.taniwha.org.uk/files/GenericGPRS-2005-01.zip
Osobiście polecam HSDPA
2. Wrzucamy skrypty do Library:Modem Scripts
3. W menu Network:Configuration:PPP:Telephone Number wpisujemy APN swojego dostawcy (radzę zapisać gdzieś ustawienia, które się tam znajdowały. Jeśli nie znamy APN'u - Ross Barkman's GPRS Info Page )
4. Przechodzimy do menu Network:Configuration:Modem i testujemy, który skrypt połączy nas z internetem. Dla HSDPA są dwa, nie testowałam tego z PIN'em, z E220 działa bez problemu.
5. Cieszymy się nie przełączeniem w tryby wolniejsze
[ Dodano: 2011-04-01, 18:24 ]
Aaa i jeszcze jedno na huawei i mobile partner można ustawić HSDPA ja niestety mam inny modem ale tu pewnie też sie da...
[ Komentarz dodany przez: Sketjow: 2011-04-01, 18:34 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Ostatnio zmieniony 2011-04-01, 17:34 przez Mrgoat, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
To nie zależy od modemu tylko od sieci, to sieć wymusza przełączenie na UMTS jeżeli nie ma transmisji danych. Ustawienie (wyświetlana technologia połączenia) nie jest wiarygodne, mimo wyświetlania HSDPA modem i tak schodzi do umts a przełącza się na HSDPA jak zacznie się transmisja większa niż minimalny poziom przełączenia.Mrgoat pisze:na huawei i mobile partner można ustawić HSDPA
Nie pomagam na PW!
-
- Mistrz bezprzewodowy
To są stare skrypty do Maca, spełniające podobną rolę jak TNI, tylko znacznie bardziej prymitywne. I zaręczam Ci, że na pewno nie zdziałają nic więcej, niż TNI.Mrgoat pisze:znalazłem coś takiego jeśli chodzi o HSDPA nic z tego nie rozumiem umie ktoś przetłumaczyć ?
Krzysztof
-
Prawa do programu Top_NetInfo zostały wykupione przez GSM Mobile of China (GMC). W związku z tym, zgodnie z umową, następna wersja programu będzie tylko w języku Chińskim.
PS. Oczywiście to był żart prima aprilis-owy.
PS. Oczywiście to był żart prima aprilis-owy.
Ostatnio zmieniony 2011-04-02, 07:35 przez janek222, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozdrawiam
Janek
Janek
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
janek222 to my juz piszemy spolszczenie i umieścimy na torrentach link do jedynego słusznego programu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Po prostu Huawei tak nazwał HSDPA+HSUPA.Marcin87 pisze:Co oznacza skrót Double HSUPA w parametrach połączenia ?
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stały użytkownik forum
Patrząc na prędkości jakie osiągał mi mój Option Icon II, po zaktualizowaniu firmware, i konieczności łaczenia się przez narzędzie "Wireless WAN Settings" w panelu sterowania, przypomniałem sobie o sławetnym top_netinfo, i idealnie trafiłem, tamten "szajs" powinien do lamusa odejść. Po połączeniu się przez top_netinfo od razu pełna moc HSDPA 

-
- Użytkownik forum
Witam wszystkich,
Programik jest świetny, po półtora roku użytkowania standardowego programu z playa ten wreszcie mi pokazał faktyczny zasięg mojego modemu.
Mam takie pytanie: Czy owy program może wpłynąć jakoś na zacinanie się ściągania plików w innym programie (typu Moorhunt)? Na standardowym programiku playa pobiera dane normalnie bez zacinki, natomiast przy top_netinfo po około 2 mb zacina się i nie chce pobierać dalej.
Pozdrawiam,
Programik jest świetny, po półtora roku użytkowania standardowego programu z playa ten wreszcie mi pokazał faktyczny zasięg mojego modemu.
Mam takie pytanie: Czy owy program może wpłynąć jakoś na zacinanie się ściągania plików w innym programie (typu Moorhunt)? Na standardowym programiku playa pobiera dane normalnie bez zacinki, natomiast przy top_netinfo po około 2 mb zacina się i nie chce pobierać dalej.
Pozdrawiam,
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nikt, nigdy nie zgłaszał podobnego problemu, chociaż stanowczo wykluczyć takiego związku też nie można.c0pyname pisze:Mam takie pytanie: Czy owy program może wpłynąć jakoś na zacinanie się ściągania plików w innym programie (typu Moorhunt)?
Krzysztof
- olmeca
Jest jakieś rozwiązanie aby jednocześnie móc się połączyć z internetem i mieć w programie informacje o danych sieci. Modem to Dell 5520 (Novatel EU870D) bez dellowskiego programu - same sterowniki. Mam go na dwoch portach na obu jest możliwe połączenie się do sieci ale:
COM4: Port Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard Status Port (COM4) - brak możliwości zaznaczenia komend AT
COM5: Modem Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard - po zaznaczeniu zczytuje komendy AT, ale nie można z tym zaznaczeniem odpalić połączenia - generuje błąd 633, że modem jest już w użyciu.
COM4: Port Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard Status Port (COM4) - brak możliwości zaznaczenia komend AT
COM5: Modem Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard - po zaznaczeniu zczytuje komendy AT, ale nie można z tym zaznaczeniem odpalić połączenia - generuje błąd 633, że modem jest już w użyciu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Jednak moim zdaniem to jest niemożliwe. Bo niby jak...? Ale można by sprawdzić. Nawiązać połączenie za pomocą TNI, potem wyłączyć go, ale bez rozłączania połączenia z internetem i sprawdzić jak wtedy będzie się miała sprawa.Chris-Kr pisze:chociaż stanowczo wykluczyć takiego związku też nie można.
A co dokładnie pisze? Bo zczytywanie parametrów wymaga dodatkowego portu. Różnego od tego na którym następuje komunikacja internetowa.olmeca pisze:brak możliwości zaznaczenia komend AT
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Mistrz bezprzewodowy
Zazwyczaj jest to możliwe, więc powinno się to udać także w Twoim przypadku.olmeca pisze:Jest jakieś rozwiązanie aby jednocześnie móc się połączyć z internetem i mieć w programie informacje o danych sieci.
Z tym modemem nigdy nie miałem do czynienia, ale przypuszczam, że masz na odwrót ustawione COM-y.Modem to Dell 5520 (Novatel EU870D) bez dellowskiego programu - same sterowniki. Mam go na dwoch portach na obu jest możliwe połączenie się do sieci ale:
W Ustawienia, zakładka Połączenie, powinien Ci się wyświetlać
"Modem Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard",
czyli ten, który ma przydzielony port COM5.
Z kolei w zakładce Komunikacja AT i PIN powinien być wybrany
"COM4: Port Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard Status Port (COM4)".
I wtedy opcję "Komunikacja AT" powinno dać się włączyć.
Krzysztof
- olmeca
-
- Mistrz bezprzewodowy
A czy w tle nie działa Ci przypadkiem inna aplikacja korzystająca z portu COM5?
Jeśli nie, to pokaż screeny przedstawiające okna "Połączenie" oraz "Komunikacja AT i PIN", ale bez tych komunikatów o błędach.
Jeśli nie, to pokaż screeny przedstawiające okna "Połączenie" oraz "Komunikacja AT i PIN", ale bez tych komunikatów o błędach.
Krzysztof
- olmeca
Wydaje mi się, że zaden inny program nie korzysta z COM5 - wcześniej był to program dodawany do sterowników przez Della, ale po ostatniej reanimacji systemu pozbyłem się go i zostały tylko sterowniki.

Czy o te screeny chodzilo? Ustawienia na sa na COM5 i dane AT pokazuje co widac, ale polaczenie konczy sie bledem i nie wiem czy to przypadkiem nie urok Novatella.

Czy o te screeny chodzilo? Ustawienia na sa na COM5 i dane AT pokazuje co widac, ale polaczenie konczy sie bledem i nie wiem czy to przypadkiem nie urok Novatella.
-
olmeca
1. Pobierz najnowszą wersję testową http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Ręcznie należy podmienić plik exe.
2. Wybierz jako "Port do komunikacji...":
COM4: Port Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard Status Port (COM4)
2. Jednakże zmodyfikuj jego nazwę na:
COM4: Port Novatel Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard Status Port (COM4)
[ Dodano: 2011-04-03, 23:14 ]
Prawdopodobnie jest to modem Novatela, dlatego w ostatniej wersji nie testowej w nazwie portu wymagany był co można też sprawdzić ciąg znaków bez cudzysłowów: "Novatel Wireless Merlin" a w nowszej testowej o ile się nie mylę wystarczy "Novatel".
Jak ciąg będzie dobry to na zielono pojawi się napis: "Tryb AT: Merlin".
[ Dodano: 2011-04-03, 23:15 ]
Dopiero po pojawieniu się tego napisu na zielono można spróbować zaznaczyć "Komunikacja AT...".
[ Dodano: 2011-04-03, 23:17 ]
Widzę że jeszcze w starszej wersji wymagany był ciąg znaków w nazwie tego portu "Status Port".
1. Pobierz najnowszą wersję testową http://www.sklepy.ehost.pl/tni_test.zip
Ręcznie należy podmienić plik exe.
2. Wybierz jako "Port do komunikacji...":
COM4: Port Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard Status Port (COM4)
2. Jednakże zmodyfikuj jego nazwę na:
COM4: Port Novatel Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard Status Port (COM4)
[ Dodano: 2011-04-03, 23:14 ]
Prawdopodobnie jest to modem Novatela, dlatego w ostatniej wersji nie testowej w nazwie portu wymagany był co można też sprawdzić ciąg znaków bez cudzysłowów: "Novatel Wireless Merlin" a w nowszej testowej o ile się nie mylę wystarczy "Novatel".
Jak ciąg będzie dobry to na zielono pojawi się napis: "Tryb AT: Merlin".
[ Dodano: 2011-04-03, 23:15 ]
Dopiero po pojawieniu się tego napisu na zielono można spróbować zaznaczyć "Komunikacja AT...".
[ Dodano: 2011-04-03, 23:17 ]
Widzę że jeszcze w starszej wersji wymagany był ciąg znaków w nazwie tego portu "Status Port".
Pozdrawiam
Janek
Janek
-
- Mistrz bezprzewodowy
Tak.olmeca pisze:Czy o te screeny chodzilo?
To właśnie jest źle!Ustawienia na sa na COM5
Napisałem:
A Ty w tej zakładce zamiast portu COM4 masz ustawiony modem COM5!Z kolei w zakładce Komunikacja AT i PIN powinien być wybrany
"COM4: Port Dell Wireless 5520 Generic I Mobile Broadband (3G HSDPA) Minicard Status Port (COM4)".
Krzysztof
- olmeca
Niestety nadal bez zmian - zachowanie jest takie samo jak wcześniej