No i zaczął się problem

Budynek jest 3 piętrowy, na każdym piętrze po 2 mieszkania i oczywiście ja mieszkam na samej górze, a router, który dostarczył upc (thomson twg870u) znajduje się na samym dole u właścicielki. Metrażowo to można powiedzieć że moje mieszkanie jest ok 8 metrów wyżej niż router. Wykupiona została usługa 50mb/s i póki co jedyne co udało mi się uzyskać to 4mb/s (2 kreski) tylko wtedy gdy laptop stoi na parapecie bardzo blisko okna (na szczęście nie musi być otwarte..) Router stoi niżej przy oknie na tej samej ścianie co wspomniany laptop. Problem jest taki, że ja z kolei chce mieć internet również w komputerze stacjonarnym, który znajduje się zaraz przy oknie na prostopadłej ścianie do ściany gdzie jest router. Więc w linii prostej sygnał musi przejść przez 3 podłogi i ze dwie ściany pokojowe po drodze. Kupiłem sobie kartę TL-WN722N i przy stacjonarnym przy otwartym oknie udało mi się uzyskać 2 kreski ale internet chodził w granicach 40kB/s.
I teraz muszę coś wykombinować żebym miał przynajmniej z 10mb/s u mnie na stacjonarnym (internet ma być teoretycznie na 5 mieszkań więc żeby być uczciwym to taka prędkość mi wystarczy

1. Wymieniam antenę w thomsonie (albo dwie, bo ten model ma dwie) na dookólną i montuje ją na ścianie budynku czyli na zewnątrz. Wyczytałem, że im krótszy kabel tym mniejsze spadki więc antena na kablu 1-2m. i na ścianę ją zamontować.
2. Jako że dzieliłem orange na dwa komputery to mam na stanie access pointa tl-wa501g. Myślałem żeby poprowadzić kabel ethernet od routera do mnie do mieszkania po ścianie budynku i podpiąć tego access pointa, skonfigurować go (jeszcze jak nie wiem, ale jak będę robił w ten sposób to pewnie się będę pytać

Reasumując Internet potrzebny jest na trzecim piętrze dla dwóch mieszkań, na 1 piętrze, dla wlaścicielki i dla mieszkania, które znajduje się w odległości 5 metrów w prawo od routera. Jak z zasięgiem u moich sąsiadów zza ściany nie wiem, ale raczej tak samo jak u mnie. U reszty jest podobno w miarę ok. Więc muszę jakoś stworzyć sieć, która dostarczy internet przynajmniej na poziomie 10mb/s dla mieszkań na górze.
Porady, sugestie? Nie ukrywam, że jutro póki sobota i większość sklepów otwarta to będę jeszcze w stanie coś kupić