Powiększenie zasięgu- które rozwiązanie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Powiększenie zasięgu- które rozwiązanie

Post autor: Nikelajer »

Witam, nareszcie po wielu bojach i trudach udało się założyć internet po kablu w domu, w ktorym wynajmuje mieszkanie :hurra:

No i zaczął się problem :P

Budynek jest 3 piętrowy, na każdym piętrze po 2 mieszkania i oczywiście ja mieszkam na samej górze, a router, który dostarczył upc (thomson twg870u) znajduje się na samym dole u właścicielki. Metrażowo to można powiedzieć że moje mieszkanie jest ok 8 metrów wyżej niż router. Wykupiona została usługa 50mb/s i póki co jedyne co udało mi się uzyskać to 4mb/s (2 kreski) tylko wtedy gdy laptop stoi na parapecie bardzo blisko okna (na szczęście nie musi być otwarte..) Router stoi niżej przy oknie na tej samej ścianie co wspomniany laptop. Problem jest taki, że ja z kolei chce mieć internet również w komputerze stacjonarnym, który znajduje się zaraz przy oknie na prostopadłej ścianie do ściany gdzie jest router. Więc w linii prostej sygnał musi przejść przez 3 podłogi i ze dwie ściany pokojowe po drodze. Kupiłem sobie kartę TL-WN722N i przy stacjonarnym przy otwartym oknie udało mi się uzyskać 2 kreski ale internet chodził w granicach 40kB/s.

I teraz muszę coś wykombinować żebym miał przynajmniej z 10mb/s u mnie na stacjonarnym (internet ma być teoretycznie na 5 mieszkań więc żeby być uczciwym to taka prędkość mi wystarczy ;)) Wymyśliłem dwie opcje, ale że zielony w tym jestem a wiele pomocy na tym forum uzyskałem tak też znów się zwracam z prośbą o poradę:)

1. Wymieniam antenę w thomsonie (albo dwie, bo ten model ma dwie) na dookólną i montuje ją na ścianie budynku czyli na zewnątrz. Wyczytałem, że im krótszy kabel tym mniejsze spadki więc antena na kablu 1-2m. i na ścianę ją zamontować.

2. Jako że dzieliłem orange na dwa komputery to mam na stanie access pointa tl-wa501g. Myślałem żeby poprowadzić kabel ethernet od routera do mnie do mieszkania po ścianie budynku i podpiąć tego access pointa, skonfigurować go (jeszcze jak nie wiem, ale jak będę robił w ten sposób to pewnie się będę pytać :P) i cieszyć się na pewno dobrym zasięgiem u mnie w mieszkaniu i tym samym mam nadzieję że sąsiedzi za ścianą obok również.

Reasumując Internet potrzebny jest na trzecim piętrze dla dwóch mieszkań, na 1 piętrze, dla wlaścicielki i dla mieszkania, które znajduje się w odległości 5 metrów w prawo od routera. Jak z zasięgiem u moich sąsiadów zza ściany nie wiem, ale raczej tak samo jak u mnie. U reszty jest podobno w miarę ok. Więc muszę jakoś stworzyć sieć, która dostarczy internet przynajmniej na poziomie 10mb/s dla mieszkań na górze.

Porady, sugestie? Nie ukrywam, że jutro póki sobota i większość sklepów otwarta to będę jeszcze w stanie coś kupić ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Powiększenie zasięgu- które rozwiązanie

Post autor: key »

Definitywnie opcja 2.

Jesli mieszkania maja wspolny prad (ten sam licznik), mozesz zastapic kabel czyms takim:

http://allegro.pl/adaper-wifi-dlan-pl85 ... 33459.html
Nie pomagam na PW.
Nikelajer

Niestety każde mieszkanie ma oddzielny licznik więc nic z tego. A opcja 1 odpada ponieważ? Jutro jeszcze przeprowadzę dochodzenie czy u sąsiadów w ogóle widać mój access point. Bo jak nie to będę musiał coś mocniejszego kupić...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nikelajer pisze: A opcja 1 odpada ponieważ?
Bo nie znajdziesz odpowiedniej anteny, zeby "oswietlic" 1. i 3. pietro. Chcesz rozwiazac problem czy bawic sie w budowanie uryn?
Nie pomagam na PW.
Nikelajer

Ok, jutro postaram się przekonać właścicielkę, że lepiej zrobić jak w opcji 2. Monter jej powiedział, że jak się antenę kupi za 100 zł przynajmniej to będzie dobrze, a że jak monter tak powiedział to świętość.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

No to niech monter doradzi jaka antene i jak ja ustawic. A jak nie bedzie dzialac, to niech monter wezmie sobie antene i zrobi z niej patyk do choragiewki....
Nie pomagam na PW.
Nikelajer

:D Kurcze, tylko może być mały problem.. Nie mam pojęcia jak ja przeprowadzę kabel przez ścianę.. Próbowałem przed chwilą z jakimś starym kablem przez okno i praktycznie zamknięcie okna przecięło kabel. A wiercenie na 99% odpada
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nikelajer pisze:A wiercenie na 99% odpada
Kabel jest najlepszy i tani. Skoro mieszkania na wynajem to najlepiej by było do każdego mieszkania doprowadzić kabel i by był spokój na zawsze (korytarzem czy gdzieś koło rur CO, temperatura 80*C nie stopi kabli/izolacji).

Ale jest opcja podobna do 1 (WiFi) tylko że to Ty kupujesz antenę do posiadanego Tp-Linka (jakiś panel 8-14dBi), konfigurujesz go jako AP Client i masz internet po kablu do stacjonarnego. Niestety żeby mieć w laptopie po WiFi musisz dokupić kolejny AP ze wskazaniem na Ovislink WL5460APv2 (albo 5470) ponieważ ma więcej portów ethernet niż 1.
Jest to budowa marnej sieci i gwarancji działania brak a koszty duże.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nikelajer pisze:Próbowałem przed chwilą z jakimś starym kablem przez okno i praktycznie zamknięcie okna przecięło kabel.
Przeciagniecia kabla przez okno dziala tylko z plastykowymi oknami.
wojteks pisze:Skoro mieszkania na wynajem
100% ACK. Zrobic raz a porzadnie, nawet na wlasny koszt, dobrze ukryc kable wzdluz innej instalacji z opcja "schowania" przy nastepnym remoncie.
wojteks pisze: opcja podobna
Mozna probowac. Wydatek ~ 200 PLN, tyle ze zero gwarancji czy bedzie dzialac.
Nie pomagam na PW.
Nikelajer

wojteks pisze: Kabel jest najlepszy i tani. Skoro mieszkania na wynajem to najlepiej by było do każdego mieszkania doprowadzić kabel i by był spokój na zawsze (korytarzem czy gdzieś koło rur CO, temperatura 80*C nie stopi kabli/izolacji).
Tylko, że mieszkań jest razem 9, 5 z nich ma mieć tylko internet na ten moment ( z reszta upc "pozwala" podlaczyc max 5 komputerow), a jak ktoś się wyprowadzi i będzie chciało inne mieć mieszkanie internet to znowu się problemy zaczną.
key pisze: Przeciagniecia kabla przez okno dziala tylko z plastykowymi oknami.
No właśnie ja mam plastikowe okna :P Hmm. Rozumiem, że kabel musi być dodatkowo zaizolowany jeśli ma lecieć po ścianie budynku? Jeśli tak to będzie grubszy niż normalny ethernetowy. Przed chwilą spróbowałem jeszcze raz w innym miejscu w oknie przeciągnąc kabel (tylko on miał trochę grubszą izolację, ale średnica kabla taka sama jak zwykly ethernet i nie przerwał się więc można powiedzieć że ok. Idę kombinować ;)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nikelajer pisze:Tylko, że mieszkań jest razem 9
To sie robi infrastrukture na 9 mieszkan, a mieszkanie ktore nie maja miec netublokuje na routerze albo nie podpina do switcha. Jak sie zmieni, to w pare minut mozna dopasowac.

Sprawe kontraktu z ISP pozostawiam na boku (interpratacja slowa "mozliwe" vs "dozwolone") ;)
Nikelajer pisze:Rozumiem, że kabel musi być dodatkowo zaizolowany jeśli ma lecieć po ścianie budynku?
Nie. Ma byc kabel przeznaczona do pracy na zewnatrz.
Nie pomagam na PW.
Nikelajer

No to tak:
Właścicielka nie chce puszczać żadnych kabli, bo na ścianie nić nie może sie dyndać i powiewać. Powiedziałem, że wcale nie musi jak się kabel puści przy rynnie ale chyba ją to nie przekonało.

Jest gdzieś tutaj w okolicy podobno jakiś elektronik, który podobno coś tam się zna i ma zalecieć z jakimś routerem i anteną żeby zobaczyć czy coś da rade zrobić (znając już tutejsze środowisko to pewnie przyjdzie najwcześniej za tydzień...). W poniedziałek lub wtorek mogę dostać jakieś urządzonko żeby spróbować zrobić bridge między thomsonem a tym co dostanę, lub jako repeater go postawię.

Próbowałem ze swojego wa501g zrobić repeater ale po zaznaczeniu tej opcji, wpisaniu maca thomsona, zapisaniu zmian i postawieniu go w miejscu gdzie mniej więcej zasięg z thomsona dochodzi nic się nie dzieje nowego. (Jak to w ogóle można skonfigurować?)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nikelajer pisze:Jak to w ogóle można skonfigurować?
Jedyny znany mi prawidłowo działający "Uniwersal Repeater " to Ovislink WL5460APv2.
Nie pomagam na PW!
Nikelajer

Mały update co do problemu:
Tak jak mówiłem "elektryk" przyjdzie nie wcześniej niż czwartek więc cała zabawa powoli zaczyna rozkładać się w czasie. Kabel ciągle odpada ale będę walczył o niego.

W tym momencie jedyna opcja jaką widzi właścicielka to dopięcie anteny do routera i wystawienie jej na zewnątrz budynku. Prosiła mnie żebym coś poszukał, więc coś popatrzyłem i albo byśmy próbowali z taką dookólną np. http://www.wirelesslan.pl/product_info. ... ts_id/1576 lub panelową np. http://www.dipol.com.pl/antena_panelowa ... A72225.htm (Tylko czy panelowe to nie są kierunkowe?)

"Maszt" stałby zaraz przy jej oknie w odległości ok 2m. od routera i antena byłaby przymocowana na wysokości ok. 1.5-2.0 metrów od ziemi. U mnie w mieszkaniu postawiłbym na parapecie w mieszkaniu access pointa tl-wa501g z antenką TL-ANT2408C 8dBi, którą w słoneczne dni i pogodne noce wystawiałbym na parapet na zewnątrz i wtedy antenki by się widziały bez przeszkód. Swoim AC rozsyłałbym sieć dalej po swoim mieszkaniu. U sąsiada nie wiem jak to bym zrobił bo on z kolei chce mieć neta w dwóch stacjonarnych kompach i jeszcze jakimś boxie co go do tv ma podpiętego, ale chyba też będzie musiał sobie wifi zrobić (wiem że ma TP-LINK WR340G i Edimax 3G-6200n)

Najśmieszniejsze jest to, że cały ten internet od upc, który miał być 50mbps jest aktualnie 30mbps (tyle wyciągnałem MAX na kablu jak byłem u właścicielki w mieszkaniu) Dodatkowo, jak postawiłem jej laptopa 20cm od rotutera to max udało mi się wycisnąć 3mbps po wifi :D W nocy u siebie na górze zarzuciłem na próbę jakiegoś torrenta z wieloma seedami i udało mi się 12mbps uzyskać przez 30 min. stabilnie (Lapek stał na parapecie przy zamkniętym oknie z podpiętym TL-WN722N), drugiego wieczora ledwo 1mbps.

Inssider pokazał mi w okolicy około 10 sieci (z czego 5 jest widoczne zawsze, reszta pojawia się i znika czasami) Ogólnie przy zamkniętym oknie mam w kolumnie rssi od -85 do -90 czyli kiepścizna :/ Jak wystawiłem TL-WN722N za okno to miałem -75.

Przyjmując, że nie uda się na kablu (tfu tfu) to czy rozwiązanie typu antenka do routera na kablu ok 2m wystawiona na podwórko i z mojej strony ac z antenką tp linka 8dBi jest najlepszym możliwym?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nikelajer pisze:to czy rozwiązanie typu antenka do routera na kablu ok 2m wystawiona na podwórko i z mojej strony ac z antenką tp linka 8dBi jest najlepszym możliwym?
Jeżeli masz mocne sieci w okolicy to może być problem, jeżeli jeszcze każdy z sąsiadów postawi własne WiFi to po prostu WiFi umrze od zakłóceń wzajemnych.

Antena dookólna to kiepski pomysł. Nie wiem jaka jest geometria budynku, może gdzieś na środku da się zrobić na piętrze/kondygnacji jakiś dodatkowy AP.
Pamiętaj że maksymalna wydajność sieci w 802.11g to jakieś 2.8MB/s i po takim WiFi nie uciągniesz 30Mbps.

Moim zdaniem tylko kabel.
Nie pomagam na PW!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nikelajer pisze:Prosila mnie zebym cos poszukal, wiec cos popatrzylem i albo bysmy próbowali z taka dookólna np. http://www.wirelesslan.pl/product_info. ... ts_id/1576 lub panelowa np. http://www.dipol.com.pl/antena_panelowa ... A72225.htm

(Tylko czy panelowe to nie sa kierunkowe?)
Wszystkie anteny sa kierunkowe. Nawet "dookolne". Ten patyk z pierwszego linka sobie daruj (chyba ze szukasz uchwytu do choragiewki).

Panel jest ok, o ile nie bedzie zbyt mocny (wtedy bedziesz mial sweetspot, a reszta mieszkania bedzie bez zasiegu).

Moze uswiadom wlascicielce ze opcja ktora wybrala to najdrozsze rozwiazanie z najgorszym rezultatem?
Przejdz sie po budynku i poszukaj jak schowac kabel - za listwami, wzdluz istniejacych instalacji, albo poogladaj sie za kanalami o malym przekroju.

Nikelajer pisze:Najsmieszniejsze jest to, ze caly ten internet od upc, który mial byc 50mbps jest aktualnie 30mbps
Dwie uwagi: ten internet to maksymalnie 50mps oraz speedtesty sa wzglednie dokladne.
Nikelajer pisze:to czy rozwiazanie typu antenka do routera na kablu ok 2m wystawiona na podwórko i z mojej strony ac z antenka tp linka 8dBi jest najlepszym mozliwym?
Nie. Ja bym probowal "powerline"/DLAN.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

key pisze:poszukaj jak schowac kabel
Jeszcze mozna wykorzystać kominy wentylacyjne, trzeba się troszkę nagimnastykować ale się da.
Nie pomagam na PW!
Nikelajer

Z tego co kojarze to twg870u w sieci 802.11n pracuje, laptop który mam również w ence i TL-WN722N tez na n. Mi by w zupełności wystarczyło 1MB/s nawet (w życiu tak szybkiego internetu nie miałem :P) więc jak zobaczyłem te 1.4MB/s w nocy to mordka się uśmiechnęła :P

Jeśli chodzi o postawienie ap w środku budynku to na pewno nie da rady. Jedyna opcja to albo na "maszcie" prawie 2metrowym stojącym przy oknie właścicielki albo gdzieś przykręcenia do ściany ( z tego co czytałem to im dłuższy kabel od anteny tym większe straty (??))

Uwierzcie mi, również wolę kabel ale po prostu nie idzie jej tego uświadomić, że on nie będzie latać i dyndać po ścianie budynku (przy rynnie elegancko dałoby radę go poprowadzić, tylko moment przejścia metrowego od rynny do okna trzeba by było jakoś zabezpieczyć). Do tego dochodzi kwestia tego typu, że nie jest jedynym właścicielem tego budynku, a wszyscy wspólnie się zgadzają, że nic nie kujemy.

Opcja "powerline"/DLAN odpada bo każde z mieszkań ma własny prąd i nie ma szans tego wprowadzić
Tak samo opcja poprowadzenia kabla w środku budynku. Odrzuciła ten pomysł od razu. Po klatce nie pozwala tego kabla puścić bo nie, instalacje są w ściany wbudowane wszystkie, wyjścia są w mieszkaniach (tak, już jej mówiłem że ktoś pijany chyba ten budynek robił). Chodziłem i szukałem jakiś luk czy szczelin niestety pusto. Pamiętam, że jej coś mówiłem o kominie ale nie pamiętam co odpowiedziała.. muszę się jeszcze raz spytać ;)

Btw. Jeśli twg870u ma dwie antenki to czy działałoby to na takiej zasadzie że jeśli za jedną antenę jest podpięta inna, która jest na zewnątrz mieszkania gdzieś, a druga normalnie przykręcona do routera to i jedna i druga wysyła sygnał? Żeby zaraz nie było, że właścicielka nie będzie mieć w mieszakniu wifi :)

Poprzez sweetspot co rozumiesz?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nikelajer pisze:Z tego co kojarze to twg870u w sieci 802.11n pracuje, laptop który mam również w ence i TL-WN722N tez na n
Z tym N to na razie jest dużo zamieszania. Jest Draft N, Draft N 2.0 i pełne N, niestety nie są kompatybilne i to też może powodować problemy z transmisją lub ją całkowicie uniemożliwiać albo pracować maksymalnie w "g".
Nikelajer pisze:Opcja "powerline"/DLAN odpada bo każde z mieszkań ma własny prąd
Ale może da się od routera gdzieś w okolice mieszkania na górze przesłać dane po sieci elektrycznej i tam postawić AP.
Nikelajer pisze: że jej coś mówiłem o kominie ale nie pamiętam co odpowiedziała
Może kominy też są na sztukę zrobione i nie chce tego ujawnić.
Nie pomagam na PW!
Nikelajer

wojteks pisze:
Ale może da się od routera gdzieś w okolice mieszkania na górze przesłać dane po sieci elektrycznej i tam postawić AP.
Niestety nie da rady, pytałem się o to i nic z tego. Dzisiaj raczej się z nią nie będę widzieć ale jutro jeszcze raz spróbuję przekonać do tego kabla, a jak nie to antena panelowa i trzymanie kciuków żeby działało...
Nikelajer

Powiem krótko- Sukces!

Udało się namówić właścicielkę na puszczenie kabla przez komin wentylacyjny. W czwartek jak przyjdą technicy z upc żeby sprawdzić dlaczego po kablu jest najczęściej 20-25 a max 30mbps to zaczynam bawić się w kominiarza z kablem. (btw. Jak właścicielka dzwoniła do upc to jej technik powiedział, że ok, przyjdą, ale jak się okaże że jest ok to zapłaci karę.. coś mi się wydaję, że coś kręcą, niby czemu miałaby coś płacić skoro zgłasza usterkę? Będę przy tym i zobaczymy co im wyjdzie ich magicznymi urządzeniami. Najwyżej zarzucę im z noc.gts.pl jakiś plik i zobaczymy jaka prędkość wyjdzie ;))

Teraz kwestia kolejna. Do mnie do mieszkania pójdzie jeden kabel. Teraz sygnał z tego kabla, chciałbym podzielić na dwa, żeby jeden kabel poszedł do routera, który będzie u mnie, a drugi kabel poprowadziłbym do sąsiada i niech się on tam bawi. Są takie switche/przejściówki 2 portowe? Jak się router główny w takiej sytuacji zachowa i przydzieli IP? Takie same byśmy mieli z sąsiadem? Nie chce robić tego w taki sposób, że kabel do routera mojego i po lanie do niego, bo jak nagle będzie jakaś usterka sprzętu, czy brak prądu w moim mieszkaniu a ja będę na wyjeździe to jest problem :/

Inna kwestia to kupno routera dla mnie, ponieważ mam tylko tl-wa501g z jednym wejściem/wyjściem rj-45. Mam 2 kompy. Do stacjonarnego puściłbym po kablu, z kolei na laptop wolę żeby szło wifi. TL-WR743ND by był dobry czy nie ma sensu się w niego pchać (chociaż cena ok 100zł jak wszystko)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nikelajer pisze:Najwyżej zarzucę im z noc.gts.pl jakiś plik i zobaczymy jaka prędkość wyjdzie
Może być tak, że ściąganie z jednego serwera nie wysyci łącza, najlepiej zapuścić kilka sesji z dobrych serwerów.
Nikelajer pisze:Teraz sygnał z tego kabla, chciałbym podzielić na dwa
Wciąg do komina 2 kable, jeden do siebie a drugi do sąsiada. W głównym routerze zajmie to 2 porty ethernet.

Możesz użyć dowolnego routera z portem WAN ethernet.
Nie pomagam na PW!
Nikelajer

Właśnie już na 2 się nie zgodziła :/ Bo ten kabel przez pół jej mieszkania będzie szedł. Jeśli mi się nie uda wywalczyć dwóch kabli to jak można by to rozwiązać?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Nikelajer pisze:Jeśli mi się nie uda wywalczyć dwóch kabli to jak można by to rozwiązać?
Normalnie w kablu 4-ro parowym do transmisji sa uzywane 2 pary czyli mozna kabel tak zarobić aby powstały z niego 2 niezależne łącza. Najlepiej zarobić kabel standardowo a rozdzielenie zrobić na przejściówce gniazdo modułowe RJ45 na 2 wtyki RJ45 od strony routera i od strony mieszkań gniazdo modułowe na 2 gniazda i typowe kable dalej co Ciebie i sąsiada albo od razu kable do Ciebie i sąsiada zakończone wtykiem rj45.
Nie pomagam na PW!
Nikelajer

Szczerze? Nic z tego nie zrozumiałem :P
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Coś takiego:
http://allegro.pl/rozdzielacz-lan-split ... 01915.html
Nikelajer

No i wszystko jasne :] W razie pytań będę jeszcze pisać ;)
Nikelajer

No i jasna ciasna blada :/
Był wczoraj technik z upc, sprawdził i stwierdził, że technicy coś tam źle ustawili- poprawił i jest 48mbps na kablu. Oczywiście miałem być obecny przy tym jak on przyjechał, ale że był taki punktualny i się umówił między 18 a 21 to jak ja przyszedłem 18.05 to on już 10 minut wcześniej wyjechał. Myślę no nic, ważne że zrobił.. Rozmawiam z właścicielką i oczywiście ona jak to ona, popytała się jak tu zrobić żeby w budynku był dobry internet no i Pan wspaniały technik powiedział, że na pewno nie kabel bo to będzie niesprawiedliwe, że góra(czyli ja i sąsiad) będzie na kablu a reszta po wifi, mimo znakomitego zasięgu, i że góra będzie zabierać cały internet i wifi wtedy wcale działać nie będzie.. bla bla bla coś tam jej jeszcze ogólnie nagadał i powiedział, że rozwiązań jest bardzo dużo, a najlepiej to kupić dużą antenę panelową i ją w środku budynku gdzieś zamontować..

Pomijając fakt, że już opcja kabla całkiem odpadła to tyle z tego dobrego wyszło, że wczoraj cały wieczór internet łapałem na laptopie z prędkościami od 1.5 do 3 mbps, nie mniej, a czasami i o wiele więcej. A sam laptop nie stał na oknie tylko normalnie w mieszkaniu.

Właścicielka ma kogoś zatrudnić do zrobienia tej sieci jak trzeba (czyt. po wifi i za jakieś 2 tyg. pewnie najwcześniej), a że ona dosyć często takich specjalistów wynajduje że głowa mała to wolę jej chociaż coś doradzić.. Czytałem w jednym z tematów, że polecaliście antenę Nanostation Loco jako antenę do przesłania sygnału do innego budynku. Można by jej użyć do rozesłania i wzmocnienia sygnału wewnątrz budynku czyli dookólnie?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Nikelajer pisze:Pan wspaniały technik powiedział, że na pewno nie kabel bo to będzie niesprawiedliwe, że góra(czyli ja i sąsiad) będzie na kablu a reszta po wifi, mimo znakomitego zasięgu, i że góra będzie zabierać cały internet i
Od tego jest QOS. Bez QOS tez bedzie niesprawiedliwie, po WiFi tez mozna przyblokowac wszystkich sasiadow. Wystarczy zapuscic jakis wiekszy upload. jak ma byc "sprawiedliwie" to juz lepiej kabel i drugi AP na gorze. Zasilanie PoE.
Nikelajer pisze:Można by jej użyć do rozesłania i wzmocnienia sygnału wewnątrz budynku czyli dookólnie?
Nie, antena w nanostation jest mocno kierunkowa. Panelowa antena tez nie. Zreszta pasywna antena nie wchodzi w gre - zysk zezre kabel. Prosty AP na pietrze i po klopocie.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nikelajer pisze: a najlepiej to kupić dużą antenę panelową i ją w środku budynku gdzieś zamontować..
O kurde :rotfl:
ODPOWIEDZ