Rozliczanie danych w Orange

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Rozliczanie danych w Orange

Post autor: przewaks »

Jak to jest z rozliczaniem danych w Orange? Mam Twój Internet Premium (4GB limitu). Chciałem sprawdzić jak bardzo net zwolni po przekroczeniu limitu. Dane zliczam działającym w tle NetMetterem. Jakież było moje zdziwienie, kiedy patrząc na statystyki, okazało się, że mam już ściągnięte 4,290GB a net śmiga w najlepsze. Co ciekawe sprawdzałem stan wysłanych/odebranych danych podawany przez aplikację Orange Business Everywhere, której to używam do łączenia się z Siecią - tu z kolei ilość danych nie przekroczyła jeszcze 4 GB i wynosi 3,82GB. Jak to więc jest? Które wskazania są poprawne?
Dodam jeszcze, że NetMettera skonfigurowałem tak żeby mierzył dane przepływające wyłącznie przez dial-up co by uniknąć mierzenia danych przesyłanych przez LAN/WLAN.
Co Wy na to?
assasyn
Użytkownik forum

Re: Rozliczanie danych w Orange

Post autor: assasyn »

zagadkowa sytuacja :)

ale u mnie działy sie podobne rzeczy, tzn były pewne rozbieżności miedzy iloscia danych zmierzoną sofetem, a co innego (mniej) było na fakturze

zgodnie z informacjami z orange rozliczają dane wyslane i odebrane razem dla kazdego połączenia

a skąd rozbieżności???
damis
Stały użytkownik forum

Post autor: damis »

A może po prostu jest tak, że jedno oprogramowanie pokazuje pełny ruch TCP/IP łącznie z negocjacją połączenia itp a drugie tylko czysty ruch sesyjny ?

A to, że Ci nie przycięli może świadczy o tym, że nie tną on-line.
Takie systemy monitorujące musiałyby być całkiem nieźle wydajne.
Swoją drogą ciekawe jaki sumaryczny ruch na sekundę w swoich sieciach mają operatorzy. Obstawiam tak poziom kilkuset MB/s - jakie urządzenie będzie w stanie analizować on-line tyle informacji ?
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Niby wszystko prawda, ale nie uwierzę, że różnica prawie 0,5 GB to dane negocjacji przy ustanawianiu połączenia. Orange wreszcie przycięło mi transfer kiedy to NetMetter wskazywał prawie 4,5 GB a aplikacja BE nieco ponad 4 GB.
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Post autor: de_stroy »

Muszę wtrącić, że to chyba pierwszy user forum, któremu "wreszcie" przycina transfer :D Ja na ten moment nigdy nie czekam z utęsknieniem (a co do tego, po ilu przycinają... W tym miesiącu udało mi się prawie 1 GB "wycfanić" więcej od Orange, co mnie niezmiernie cieszy...)
Komu w drogę, temu notebook...
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Ja wcale nie twierdzę, że się cieszę z faktu przycięcia transferu. Słowa "wreszcie" użyłem w kontekście działań Orange - sądziłem, że będą bardziej dokładni w obliczeniach. Oczywiście cieszę się z ich błędów i oby mylili się jak najwięcej na naszą korzyść :D
Awatar użytkownika
massnoise
Początkujący użytkownik forum

Post autor: massnoise »

Ja w Orange Free mam limit 500mb i już po jakiś 4dniach transfer z około 20kb/s spadł mi do 3,4 kb/s.I trochę nie chce mi sie wierzyć że przekroczyłeś 4gb i nic może nie było to wykorzystane w 1msc.
AMD Sempron 2800+ 2.0 GHz 768 RAM 80GB ATI9600XT
ODPOWIEDZ