Huawei E1750

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Huawei E1750

Post autor: Chris-Kr »

wojteks pisze:Wielu sprzedawców podaje w tytułach aukcji jakieś podobne modele czy coś żeby wyszukiwarka allegro to pokazała przy przeszukiwaniu po aukcji.
I jest to jak najbardziej uzasadnione, jeśli sprzedawca podaje nazwy odpowiedników sprzedawanego przez siebie wyrobu. Jednak w tym przypadku sprzedawca w opisie podał symbol nie odpowiednika, lecz znacznie lepszego wyrobu, ewidentnie po to, by wprowadzić kupującego w błąd.
Krzysztof
krzychotnik
Użytkownik forum

Post autor: krzychotnik »

Dobra panowie, Dzieki za pomoc

Do zamkniecia
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Na tym forum tematów nie zamykamy. Choćby po to, żebyś mógł nam napisać, czym to się zakończyło, czy sprzedawca zwrócił Ci kasę za towar i za przesyłkę.
Krzysztof
toshibal300
Początkujący użytkownik forum

Post autor: toshibal300 »

ja też mam E1750 i powiem, że ładnie chodzi. Prędkością od operatora jednak nie mogę się cieszyć, ale modem bardzo fajny
...Tak to leciało!...
Huawei E1750; Edimax EW-7711USn; Tp-Link TL-WN422G; D-link DIR-300; ZTE ZXDSL852; SIEMENS A100; Nokia E90; Nokia E52; Nokia 5130
Internet: BlueConnect; Netia 8Mb/s; iPlus
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Może ktoś kompetentny mi wyjaśni o co tu chodzi:

W E1550 miałem zawsze LAC 20209, CID 23459, 22917 czy inne. Wszystkie były w BTSearch. LAC z tego co wiem jest taki na bardzo duży obszar. W E1750 jak odpalę MDMA i nie jest połączony pokazuje mi LAC 20209 i CID 23459 czyli poprawnie, ale zaraz jak się połącze one się zmieniają - LAC 51120, CID 52249. Ale bez względu na to co się tam pokaże to nic się kupy nie trzyma. Ten E1750 jakimś swoim językiem mówi? Inny BTS jeszcze by moich podejrzeń nie wzbudził, ale przecież niemożliwe żeby LAC się zmienił za jednym kliknięciem.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze:W E1750 jak odpalę MDMA i nie jest połączony pokazuje mi LAC 20209 i CID 23459 czyli poprawnie, ale zaraz jak się połącze one się zmieniają - LAC 51120, CID 52249. Ale bez względu na to co się tam pokaże to nic się kupy nie trzyma.
Przypuszczam, że MDMA nie potrafi prawidłowo zdekodować długiego numeru CID i LAC.
Spróbuj, jakie CID i LAC wyświetli Ci TNI.
Ten E1750 jakimś swoim językiem mówi?
Tutaj masz opisane wyjaśnienie tego problemu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=165977#165977
Krzysztof
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

TNI LAC wyświetla dobry, CID już nie. Co ciekawe gdy modem jest niepołączony lub jest na UMTSie w bezczynności to CID pokazuje poprawny, jak przeskoczy na HSPA (TNI pokazuje Double HSUPA) to już jest zły. Na codzień używam właśnie TNI, MDMA odpaliłem w momencie gdy się zorientowałem że coś tu z oznaczeniami nie gra.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze:TNI LAC wyświetla dobry, CID już nie. Co ciekawe gdy modem jest niepołączony lub jest na UMTSie w bezczynności to CID pokazuje poprawny, jak przeskoczy na HSPA (TNI pokazuje Double HSUPA) to już jest zły.
A z czego wnioskujesz, że ten CID jest zły?
CID może się zmienić przy przejściu z UMTS na HSPA, więc prawdopodobnie ten nowy CID jest tylko niezgłoszony do bazy BTSearch.
Krzysztof
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Pewności nie mam, po prostu tutaj wszystkie inne urządzenia (E1550, telefony z UMTSem) logują się do jednej stacji. No i nawet jak przeskoczy z UMTS na HSPA to siła sygnału nie ulega ani trochę zmianie więc wnioskuje że to jeden BTS.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze:No i nawet jak przeskoczy z UMTS na HSPA to siła sygnału nie ulega ani trochę zmianie więc wnioskuje że to jeden BTS.
Bo to może być ten sam, gdyż nadajniki HSPA maja inne numery CID niż nadajniki UMTS, nawet jeśli są zamontowane na tym samym maszcie.
Krzysztof
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Chris-Kr pisze:Bo to może być ten sam, gdyż nadajniki HSPA maja inne numery CID niż nadajniki UMTS,
Od kiedy tak jest? Bo ja myślałem, że to jeden i ten sam nodeB... Chyba, że jest tak, że można zalogować się tylko na stację na 2100MHz, a po rozpoczęciu transmisji wrzuca na 900MHz. A to odrębna stacja z innym CID'em. Z tego co pamiętam to ktoś pisał na forum, że 3G na 900MHz nie wpuszcza bezpośrednio tak samo jak 2G na 1800MHz.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Od kiedy tak jest? Bo ja myślałem, że to jeden i ten sam nodeB...
U mnie jest to zawsze ten sam NodeB, przecież z tego co wiem po prostu stacja się przełącza na wolniejszy tryb w trybie bezczynności. A co do samego logowania to ja kiedyś miałem w Orange tak, że mnie nie logowało do 3G, musiałem najpierw wymusić GSM900 i przełączyć się na 3G już podczas połączenia ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:U mnie jest to zawsze ten sam NodeB, przecież z tego co wiem po prostu stacja się przełącza na wolniejszy tryb w trybie bezczynności.
U mnie tak samo, dlatego tak się zdziwiłem ;)
Maciek764 pisze:A co do samego logowania to ja kiedyś miałem w Orange tak, że mnie nie logowało do 3G, musiałem najpierw wymusić GSM900 i przełączyć się na 3G już podczas połączenia ;)
To tak jeszcze nie miałem. Ale z tego co wiem to tak właśnie jest z 3G na 900MHz, że nie da się na nie bezpośrednio zalogować. Chyba, że coś pokręciłem ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

YaHooo pisze:Od kiedy tak jest?
Nie wiem od kiedy, ale u mnie już od dosyć dawna.
Bo ja myślałem, że to jeden i ten sam nodeB...
Bo to jest zależne od operatora. W Orange nawiązanie połączenia UMTS następuje na kanale 10589, a po przejściu na HSDPA następuje przełączenie na kanał 10564. U pozostałych operatorów zazwyczaj można się od razu zalogować na docelowy kanał.
Więcej na ten temat można znaleźć tutaj: http://btsearch.pl/tutorial.php , strona nr 9.
Krzysztof
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

YaHooo pisze:Od kiedy tak jest? Bo ja myślałem, że to jeden i ten sam nodeB...
Niejako od zawsze...
Na każdym sektorze nodeB UMTS2100 może funkcjonować jedna, dwie lub trzy cele (komórki - używam słowa "cela", gdyż "komórka" w Polsce jednak kojarzy się z terminalem :hyhy: ) - każda użyta częstotliwość nośna to osobna cela, a więc i CellID inny.

Dwóch spośród polskich operatorów stosuje wyraźny podział na nośną voice i data - Plus i Orange.

W Plusie jest generalnie wszystko jasne - znakomita większość stacji ma odpalone po dwie nośne, do obu można się zalogować w stanie czuwania (z tym, że jeśli terminal jest zalogowany do nośnej 10737 w momencie nawiązania połączenia pakietowego kontroler RNC nakazuje handover na drugą nośną 10762), a ich adresacja CID jest spójna - adresy mają tą samą "podstawę" i końcówki 1 2 3 dla nośnej 10737 oraz 4 5 6 dla 10762 (7 8 9 to b. rzadko spotykana trzecia nośna 10713).
Od tak przyjętego schematu są wyjątki (w przypadku stacji mających więcej niż trzy sektory), ale to są rodzynki wśród rodzynek.

W Orange sprawa jest dużo bardziej zagmatwana - pierwotnie sieć funkcjonowała praktycznie zawsze w ten sposób, że druga częstotliwość nośna była zarezerwowana dla transmisji pakietowej - nie można było się do niej zalogować i wykonywać połączeń CS.
W momencie nawiązania połączenia PS kontroler RNC nakazywał zrealizowanie połączenia na drugiej nośnej, ale terminal nie widział CIDa celi tworzonej na tej nośnej - więc wyświetlał adres z ostatniego logowania.
Rozłączenie połaczenia pakietowego powodowało bezwzględny powrót na pierwszą nośną.

Lecz od pewnego czasu możliwość logowania się do drugiej (oraz/lub do trzeciej - na stacjach HSPA+) nośnej pojawia się na niektórych stacjach - czasami tylko na jakiś czas.
Dlatego widoczna zmiana CID w momencie nawiązania połączenia PS nie jest niczym dziwnym.
Niestety w Orange adresacja CellID poszczególnych nośnych nie jest spójna tak jak w Plusie, a adresy te zazwyczaj nie widnieją w bazie BTsearch.pl (za wyjątkiem tych lokalizacji, w których logowanie jest lub było możliwe i udało się je spisać).

[ Dodano: 2011-04-08, 19:14 ]
Chris-Kr pisze:W Orange nawiązanie połączenia UMTS następuje na kanale 10589, a po przejściu na HSDPA następuje przełączenie na kanał 10564.
Gwoli ścisłości - już od dość dawna jest odwrotnie :)

[ Dodano: 2011-04-08, 19:17 ]
YaHooo pisze:Ale z tego co wiem to tak właśnie jest z 3G na 900MHz, że nie da się na nie bezpośrednio zalogować.
Oczywiście, że się da.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Chris-Kr pisze:Nie wiem od kiedy, ale u mnie już od dosyć dawna.
Chris-Kr pisze:Bo to jest zależne od operatora.
Być może.
Patryk pisze:Na każdym sektorze nodeB UMTS2100 może funkcjonować jedna, dwie lub trzy cele (komórki - używam słowa "cela", gdyż "komórka" w Polsce jednak kojarzy się z terminalem :hyhy: ) - każda użyta częstotliwość nośna to osobna cela, a więc i CellID inny.
To ja wszystko wiem ;) Tylko zmyliło mnie to:
Maciek764 pisze:W E1750 jak odpalę MDMA i nie jest połączony pokazuje mi LAC 20209 i CID 23459 czyli poprawnie, ale zaraz jak się połącze one się zmieniają - LAC 51120, CID 52249.
Sam widziałem przypadek, że po połączeniu się z internetem zmienia się CID, ale zmieniała się tylko ostatnia cyfra. A taka duża różnica nieco mnie zdezorientowała. Bo sam używam Plusa i tam rzeczywiście jest wszystko ładnie ponumerowane jak piszesz.
Patryk pisze:Dlatego widoczna zmiana CID w momencie nawiązania połączenia PS nie jest niczym dziwnym.
Jak najbardziej, tylko ja zawsze obserwowałem zmianę ostatniej cyfry którą kojarzyłem z sektorem nodeB. A zmiana reszty to dla mnie zmiana na całkiem inny nodeB.
Patryk pisze:Oczywiście, że się da.
A to tego nie wiedziałem.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Patryk pisze:Gwoli ścisłości - już od dość dawna jest odwrotnie :)
Numery kanałów podawałem na podstawie tutoriala, do którego link podałem wcześniej, bo jak na razie TNI wciąż nie wyświetla ich numerów ;)
Krzysztof
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Popróbowałem w kilku lokalizacjach i:

E1750 podaje CID chyba z generatora liczb losowych, ani jednego BTSa nie ma w spisie, gdzie E1550 zawsze podawał logiczne informacje :P
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Popróbowałem w kilku lokalizacjach i:

E1750 podaje CID chyba z generatora liczb losowych, ani jednego BTSa nie ma w spisie, gdzie E1550 zawsze podawał logiczne informacje :P
Podaj tutaj te zestawy CID/LAC, wspólnie zastanowimy się nad tym.
Dodatkowo możesz pobawić się w wymuszanie pasma pracy i sprawdzenie, czy za każdym razem łączysz się z tymi samymi stacjami bazowymi.
U mnie zmieniają się numery CID-ów przy zmianie technologii, ale jest pełna powtarzalność, czyli zawsze w danej technologii łączy się z tymi samymi zestawami CID i LAC, a stacje bazowe określone tymi parametrami jak najbardziej znajdują się w bazie danych BTSearch.
Krzysztof
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

A u mnie jest powtarzalność CIDów, jednak stacji nie ma w wykazie. Dziś mi się już nie chce tym bawić, powiem tylko, że teraz siedzę na P4 i tutaj CIDy się zgadzają w pełni ;) Więc chyba Orange ma jakieś zawirowania z nazewnictwem.
Chris-Kr
Mistrz bezprzewodowy

Maciek764 pisze:A u mnie jest powtarzalność CIDów, jednak stacji nie ma w wykazie.
Ale to nie świadczy źle o modemie, a tylko o kompletności bazy :)
Dziś mi się już nie chce tym bawić, powiem tylko, że teraz siedzę na P4 i tutaj CIDy się zgadzają w pełni ;)
W Ustawieniach, zakładka Ogólne włącz sobie logowanie CID i LAC do pliku, to będziesz miał wszystko czarno na białym.
Krzysztof
ODPOWIEDZ