ED77 z Orange czy Netbox2 z iPlusa ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
sikor
Początkujący użytkownik forum

ED77 z Orange czy Netbox2 z iPlusa ?

Post autor: sikor »

Witam.
Chciałbym prosić o prade w wyborze odpowiedniego modelu modemu a także operatora. Biorę pod uwagę opcję modemu na USB i taryfy 60 zl/mc.
Umowa na 24 miesiące.
Interesuje mnie jedynie zasięg EDGE/GPRS bo dwa miasta w których będę korzystał to Olsztyn i Mrągowo.
Za ED77 przemawiają małe wymiary i dodatkowa antenka zewnętrzna ze złączem SMA co daje prostotę w zastosowaniu dodatkowej anteny kierunkowej. Minus: opinie na forum o Orange, limit 500 MB i nie wiem czy dobrze znalazłem info, ale chyba ED77 chodzi tylko w 6 klasie EDGE.

A co do NetBox2... duże pudełko, brak zewnętrznej antenki, a mozliwosc podłączenia zewn tylko przez konnektor dodatkowy. Czy to nie będzie powodowało że sygnał będzie słabszy niz np na identycznej konfiguracji w orange (ED77) ?
Zalety? 1GB transferu, i mozliwosc zmiany po 12 m-cach umowy na abonament gsm za 25 zl.

Ceny modemów porównywalne: 189 Netbox i 199 ED77 .
Czy brać pod uwagę Commandera z iPlusa ? ( niby nie powinienem się sugerować wyglądem, ale te przeźroczyste pudełeczko dosyćdziwne sprawia wrażenie).

Co poradzicie? iPlus czy Orange w takim przypadku?
izotopek
Użytkownik forum

Re: ED77 z Orange czy Netbox2 z iPlusa ?

Post autor: izotopek »

ja tez mam podobny dylemat.
zastanawiam sie nad kupnem ed 77. choc ma edge w klasie 6.
177kb
w 10 jest ponad 230.
ale oczywiscie to jest max osiagany przesyl
tylko ze ja mam do wyboru tylko orange niestety. ale uwazam ze od orange trzeba uciekac jak najdalej:D
Ramon Dekkers - "Turbine from Hell"
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

1.Nie podpisuj niczego na więcej niż 12-miesięcy i 60zł/mies- to moja rada. Jeśli w gre wchodzi tylko modem EDGE rozważ cesje. Taki modem dostaniesz od poprzedniego właściciela, będzie pewnie na gwarancji a do końca umowy będzie kilka mies. Niewiele ryzykujesz.
2. Sprawdź w miarę możliwości gdzie masz nadajniki i jak jest z zasięgiem EDGE. Od tego wiele zależy. Szybkość na EDGE zależy głównie od obciążenia na nadajniku. Jeśli więc będziesz miał nadajnik z EDGE w jakiejś małej miejscowości gdzie jest niewielki ruch to i transfer będzie dobry.
A co do NetBox2... duże pudełko, brak zewnętrznej antenki, a mozliwosc podłączenia zewn tylko przez konnektor dodatkowy. Czy to nie będzie powodowało że sygnał będzie słabszy niz np na identycznej konfiguracji w orange (ED77)
Z tym gniazdem w Netbox2 to rzeczywiście pomyłka totalna, było o tym na forum :twisted: , ale nie martw się tym. Są konektory do wszystkiego, nawet do telefonów. Nie sugeruj się też wyglądem, czy rozmiarami. Netbox2 jest nowszy, szybszy i ma lepszą opinię niż (nie)słynny ED77. Comander to prawie to samo co Netbox, ale "prawie" czasem robi różnice. Możesz też wybrać telefon albo inny modem np.Option EDGE, GC85 itp.
sikor
Początkujący użytkownik forum

Post autor: sikor »

Opcja innych modemów odpada, zakup telefonu z EDGE też.
a wybierajac netbox czy commander to który lepszy? Oba 10 klasa, ale Commander ma SMA gniazdo. Zasieg EDGE w Plusie mam w obu miejscach.
W Orange mysle ze takze. Ale skoro Ed77 to maks 170 kb/s to lepiej chyba iPlus ?
ODPOWIEDZ