Witam.
Chciałbym prosić o prade w wyborze odpowiedniego modelu modemu a także operatora. Biorę pod uwagę opcję modemu na USB i taryfy 60 zl/mc.
Umowa na 24 miesiące.
Interesuje mnie jedynie zasięg EDGE/GPRS bo dwa miasta w których będę korzystał to Olsztyn i Mrągowo.
Za ED77 przemawiają małe wymiary i dodatkowa antenka zewnętrzna ze złączem SMA co daje prostotę w zastosowaniu dodatkowej anteny kierunkowej. Minus: opinie na forum o Orange, limit 500 MB i nie wiem czy dobrze znalazłem info, ale chyba ED77 chodzi tylko w 6 klasie EDGE.
A co do NetBox2... duże pudełko, brak zewnętrznej antenki, a mozliwosc podłączenia zewn tylko przez konnektor dodatkowy. Czy to nie będzie powodowało że sygnał będzie słabszy niz np na identycznej konfiguracji w orange (ED77) ?
Zalety? 1GB transferu, i mozliwosc zmiany po 12 m-cach umowy na abonament gsm za 25 zl.
Ceny modemów porównywalne: 189 Netbox i 199 ED77 .
Czy brać pod uwagę Commandera z iPlusa ? ( niby nie powinienem się sugerować wyglądem, ale te przeźroczyste pudełeczko dosyćdziwne sprawia wrażenie).
Co poradzicie? iPlus czy Orange w takim przypadku?
ED77 z Orange czy Netbox2 z iPlusa ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Użytkownik forum
Re: ED77 z Orange czy Netbox2 z iPlusa ?
ja tez mam podobny dylemat.
zastanawiam sie nad kupnem ed 77. choc ma edge w klasie 6.
177kb
w 10 jest ponad 230.
ale oczywiscie to jest max osiagany przesyl
tylko ze ja mam do wyboru tylko orange niestety. ale uwazam ze od orange trzeba uciekac jak najdalej:D
zastanawiam sie nad kupnem ed 77. choc ma edge w klasie 6.
177kb
w 10 jest ponad 230.
ale oczywiscie to jest max osiagany przesyl
tylko ze ja mam do wyboru tylko orange niestety. ale uwazam ze od orange trzeba uciekac jak najdalej:D
Ramon Dekkers - "Turbine from Hell"
-
- Mistrz bezprzewodowy
1.Nie podpisuj niczego na więcej niż 12-miesięcy i 60zł/mies- to moja rada. Jeśli w gre wchodzi tylko modem EDGE rozważ cesje. Taki modem dostaniesz od poprzedniego właściciela, będzie pewnie na gwarancji a do końca umowy będzie kilka mies. Niewiele ryzykujesz.
2. Sprawdź w miarę możliwości gdzie masz nadajniki i jak jest z zasięgiem EDGE. Od tego wiele zależy. Szybkość na EDGE zależy głównie od obciążenia na nadajniku. Jeśli więc będziesz miał nadajnik z EDGE w jakiejś małej miejscowości gdzie jest niewielki ruch to i transfer będzie dobry.
, ale nie martw się tym. Są konektory do wszystkiego, nawet do telefonów. Nie sugeruj się też wyglądem, czy rozmiarami. Netbox2 jest nowszy, szybszy i ma lepszą opinię niż (nie)słynny ED77. Comander to prawie to samo co Netbox, ale "prawie" czasem robi różnice. Możesz też wybrać telefon albo inny modem np.Option EDGE, GC85 itp.
2. Sprawdź w miarę możliwości gdzie masz nadajniki i jak jest z zasięgiem EDGE. Od tego wiele zależy. Szybkość na EDGE zależy głównie od obciążenia na nadajniku. Jeśli więc będziesz miał nadajnik z EDGE w jakiejś małej miejscowości gdzie jest niewielki ruch to i transfer będzie dobry.
Z tym gniazdem w Netbox2 to rzeczywiście pomyłka totalna, było o tym na forumA co do NetBox2... duże pudełko, brak zewnętrznej antenki, a mozliwosc podłączenia zewn tylko przez konnektor dodatkowy. Czy to nie będzie powodowało że sygnał będzie słabszy niz np na identycznej konfiguracji w orange (ED77)

-
- Początkujący użytkownik forum
Opcja innych modemów odpada, zakup telefonu z EDGE też.
a wybierajac netbox czy commander to który lepszy? Oba 10 klasa, ale Commander ma SMA gniazdo. Zasieg EDGE w Plusie mam w obu miejscach.
W Orange mysle ze takze. Ale skoro Ed77 to maks 170 kb/s to lepiej chyba iPlus ?
a wybierajac netbox czy commander to który lepszy? Oba 10 klasa, ale Commander ma SMA gniazdo. Zasieg EDGE w Plusie mam w obu miejscach.
W Orange mysle ze takze. Ale skoro Ed77 to maks 170 kb/s to lepiej chyba iPlus ?