ap -> komputer -> antenka wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
ap -> komputer -> antenka wifi
Witam.
Chciał bym sobie stworzyć tymczasową sieć wifi tylko po to by od czasu do czasu łączyć się do niej konsolą PSP.
Antenka którą posiadam to WL-U356a, męczyłem się trochę by móc się podłączyć do niej tak by działał internet w konsoli i zrobiłem tak:
komputer łączy się do AP (ap jest od dostawcy już skonfigurowany/zabezpieczony - nie mam dostępu) przy ustawionym ręcznie protokole TCP/IP (ip, brama, dns itp).
Antena wifi podpięta do komputera jest zmostkowana (softem anteny) z kartą sieciową komputera.
W ustawieniach TCP/IP konsoli wpisuje te same dane co są w protokole karty w komputerze.
I gdy połączę się do sieci wifi to w komputerze otrzymuje komunikat "Konflikt adresów IP" ale internet w PSP działa.
I mam pytanie czy da się zrobić tak by nie było tego komunikatu i wszystko poprawnie działało ?
Chciał bym sobie stworzyć tymczasową sieć wifi tylko po to by od czasu do czasu łączyć się do niej konsolą PSP.
Antenka którą posiadam to WL-U356a, męczyłem się trochę by móc się podłączyć do niej tak by działał internet w konsoli i zrobiłem tak:
komputer łączy się do AP (ap jest od dostawcy już skonfigurowany/zabezpieczony - nie mam dostępu) przy ustawionym ręcznie protokole TCP/IP (ip, brama, dns itp).
Antena wifi podpięta do komputera jest zmostkowana (softem anteny) z kartą sieciową komputera.
W ustawieniach TCP/IP konsoli wpisuje te same dane co są w protokole karty w komputerze.
I gdy połączę się do sieci wifi to w komputerze otrzymuje komunikat "Konflikt adresów IP" ale internet w PSP działa.
I mam pytanie czy da się zrobić tak by nie było tego komunikatu i wszystko poprawnie działało ?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: ap -> komputer -> antenka wifi
Zmienic IP wewnetrznej sieci. Koliduje Ci z siecia ISP.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zmień adres PSP na o jeden większy niż w kompie. Albo zadziała albo nie zadziała, nie wiadomo.
Jeśli znowu wyskoczy ten sam błąd po zmianie, to natychmiast rozłącz PSP i zmień ustawienia - będzie to znaczyć, że wlazłeś na adres komuś innemu.
Jeśli znowu wyskoczy ten sam błąd po zmianie, to natychmiast rozłącz PSP i zmień ustawienia - będzie to znaczyć, że wlazłeś na adres komuś innemu.
-
Dodam że mam też wewnętrzną kartę wifi w komputerze. Na windows 7 była opcja udostępniania połączenia sieciowego ale wróciłem na XP.
Chyba zapomniałem dodać że to radiówka i całe połączenie wygląda tak:
antena kierunkowa -> AP -> komputer -> antenka wifi (tryb ap) -> psp
Dałem jeden wyżej w konsoli przy IP adress to łączy się poprawnie lecz nie ma internetu na konsoli.
Konsola wypluła mi błąd związany z dns'ami spróbuje użyć jakiś dns'ów publicznych, bo mam od dostawcy ale to jak wrócę ze szkoły
Chyba zapomniałem dodać że to radiówka i całe połączenie wygląda tak:
antena kierunkowa -> AP -> komputer -> antenka wifi (tryb ap) -> psp
Dałem jeden wyżej w konsoli przy IP adress to łączy się poprawnie lecz nie ma internetu na konsoli.
Konsola wypluła mi błąd związany z dns'ami spróbuje użyć jakiś dns'ów publicznych, bo mam od dostawcy ale to jak wrócę ze szkoły

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
zapodaj <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z opcja all gdy masz podlaczona PSP
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To chwila, ty odpalasz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> czy mostkujesz interfejsy?
-
Nie mam pojęcia co to jest ICS ale karta wifi jest w trybie AP zmostkowana z kartą w komputerze:Jo_gurt pisze:To chwila, ty odpalasz »ICS« czy mostkujesz interfejsy?

na samym dole mostkowanie z kartą sieciową w komputerze
Karta Ethernet Połączenie lokalne 2:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : Broadcom NetLink (TM) Gigabit Ethernet
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-1D-72-02-D0-85
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie
Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 192.168.185.166
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.185.1
Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 213.25.175.2
213.25.175.130
Karta Ethernet Połączenie sieci bezprzewodowej 2:
Sufiks DNS konkretnego połączenia :
Opis . . . . . . . . . . . . . . : PLANET WL-U356A #2
Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-30-4F-40-9C-F1
DHCP włączone . . . . . . . . . . : Tak
Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak
Adres IP autokonfiguracji . . . . : 169.254.25.53
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :
Broadcom to karta z która łączy się AP przez kabel a PLANET to jest karta wifi zmostkowana z broadcomem działająca jako accespoint wifi.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Najbardziej nieszczesliwa konfiguracja z mozliwych.matiszon pisze:Nie mam pojęcia co to jest ICS ale karta wifi jest w trybie AP zmostkowana z kartą w komputerze:
A jak skonfigurowales IP w PSP? Na sztywno?
Dlaczego nie uzywasz DHCP?
IMHO powinienes zastanowic sie nad <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>.
Nie pomagam na PW.
-
[ Dodano: 2011-04-08, 14:15 ]
A nie ma jakiegoś softu uniwersalnego jak coś w stylu udostępniania internetu w windows 7(czy to jest właśnie ICS?).
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-08, 17:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Jeżeli dam automatycznie to w konsola próbuje pobrać adres ip z DHCP ale bez powodzenia.key pisze:Najbardziej nieszczesliwa konfiguracja z mozliwych.matiszon pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
A jak skonfigurowales IP w PSP? Na sztywno?
Dlaczego nie uzywasz DHCP?
IMHO powinienes zastanowic sie nad »ICS«.
A nie ma jakiegoś softu uniwersalnego jak coś w stylu udostępniania internetu w windows 7(czy to jest właśnie ICS?).
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-08, 17:06 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-04-08, 16:06 przez matiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Pisalem o adresie IP komputera, ale kosoli dotyczy to podobnie. Rozumiem ze IP dla PSP masz takie samo jak dla kompa? To by wyjasnialo dlaczego jest konflikt IP.matiszon pisze: Jeżeli dam automatycznie to w konsola próbuje pobrać adres ip z DHCP ale bez powodzenia.
Dokladnie to ma na celu <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>. Czytales link pod skrotem?A nie ma jakiegoś softu uniwersalnego jak coś w stylu udostępniania internetu w windows 7(czy to jest właśnie ICS?).
Nie mozesz po prostu zainwestowac pare PLN i kupic jakis prosty router?
Nie pomagam na PW.
-
Czytałem skorzystałem z drugiego posta konfiguracja z obrazkami coś będę jeszcze próbował. Jeżeli mam inwestować w nowy router to wole sobie to darowaćkey pisze:Pisalem o adresie IP komputera, ale kosoli dotyczy to podobnie. Rozumiem ze IP dla PSP masz takie samo jak dla kompa? To by wyjasnialo dlaczego jest konflikt IP.matiszon pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Dokladnie to ma na celu »ICS«. Czytales link pod skrotem?<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Nie mozesz po prostu zainwestowac pare PLN i kupic jakis prosty router?

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-04-08, 17:07 ]
Ostatnio zmieniony 2011-04-08, 16:08 przez matiszon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
"Drogie Radio Erewań, potrzebuje wkrecic srobke, wale mlotkiem ile sie da, ale srobka nie wchodzi. Kupno pasujacego klucza, odpada, mam juz mlotek."matiszon pisze: Tak chciałem popróbować bo antenka leży sobie.
Rozumiesz aluzje?
Nie pomagam na PW.
-
Tak. Net na psp mi bardzo nie potrzebny ale chciałem spróbować. Bo po coś tryb AP w niej jest.key pisze: "Drogie Radio Erewań, potrzebuje wkrecic srobke, wale mlotkiem ile sie da, ale srobka nie wchodzi. Kupno pasujacego klucza, odpada, mam juz mlotek."
Rozumiesz aluzje?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tylko popatrz na to jaki jest on prymitywnyBo po coś tryb AP w niej jest.![]()

Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
No coś na szybko bym chciał. No ale już trudno. Pewnie jak By do ap po lanie łączyło bez tych ustawień TCP/IP to i z anteną nie było by problemu.YaHooo pisze:Tylko popatrz na to jaki jest on prymitywny<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>Szyfrowanie tylko WEP (do złamania w kilka minut przy intensywnie używanej sieci) czy brak serwera DHCP. Ja bawiłem się tym i powiem Ci, że kiepsko to działa. Jeśli trzeba zestawić coś na szybko to ok, ale na stałe lepiej nie. Sprawa ma się całkiem inaczej jeśli ma się do dyspozycji Linuxa. Tam można postawić pełnoprawny AP na dobrej karcie sieciowej.
[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2011-04-09, 20:27 ]
Ostatnio zmieniony 2011-04-09, 19:27 przez matiszon, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie potrzebujesz zadnego softu. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> jest czescia szstemu operacyjnego.
To niebieskie nalezy kliknac i poczytac co jest napisane na stronce ktora sie otworzy.
To niebieskie nalezy kliknac i poczytac co jest napisane na stronce ktora sie otworzy.
Nie pomagam na PW.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To w sumie na szybko można i takmatiszon pisze:No coś na szybko bym chciał.

Pozdrawiam YaHooo