Mam internet w play i jestem nie zadowolony z predkosci, stabilnosci. Chciałbym przyspieszyc tego play-a i nie wiem czy kupno anteny pomoże. Jestem z bielsko-białej i poblizu mam kilka nadajników 2100 do 1,5 km a najbliższy 350 m. Czy antena tu pomoże??? A jesli tak to jaka najlepiej.
rssi mam pomiedzy 89 do 95 dbm, to dobre czy słabe???
Prosze o pomoc. Z góry dzieki.
jest sens kupić antenę 350 m od nadajnika? play
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
jest sens kupić antenę 350 m od nadajnika? play
Ostatnio zmieniony 2011-04-10, 20:51 przez mrk-bba, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: jest sens kupić antenę 350 m od nadajnika? play
Na początek sprawdź czy to nie jest spowodowane obciążeniem sieci. Możesz sprawdzić jak działa późno w nocy, tak między 2, a 3. Jeśli będzie lepiej to znaczy że to jest obciążenie sieci i nic się nie da na to poradzić.
Ps. Używaj wielkich liter oraz kropek i przecinków.
Ps. Używaj wielkich liter oraz kropek i przecinków.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Ok będę się starał przestrzegać interpunkcji. Faktycznie w nocy działa dużo lepiej pobieranie dochodzi nawet do 3 mb (play 4 mb) a w dzień spada czasem do 150, 200 kb ??? Nie pomoże celowanie w różne nadajniki? Nie da się nic poradzić?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Przy tak niskim poziomie sygnału antena zewnętrzna może pomóc, ale nie musi.
Pomoże tylko wtedy, gdy przeciążenie ma miejsce w łączu radiowym, a nie w sieci stałej ("dosył" - łącze między stacja bazową a RNC lub sieć szkieletowa).
Niestety w tej lokalizacji niska jakość Play to norma...
Pomoże tylko wtedy, gdy przeciążenie ma miejsce w łączu radiowym, a nie w sieci stałej ("dosył" - łącze między stacja bazową a RNC lub sieć szkieletowa).
Niestety w tej lokalizacji niska jakość Play to norma...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Było by miłomrk-bba pisze:Ok będę się starał przestrzegać interpunkcji.

To jest jedyne wyjście. Po prostu musisz kupić antenę kierunkową i wstrzeliwać się w coraz to inne nodeB. Metodą prób i błędów znajdziesz ten który jest najmniej obciążony. Jednak jeślimrk-bba pisze:Nie pomoże celowanie w różne nadajniki? Nie da się nic poradzić?
to prawda, to raczej jesteś skazany na niską jakość usług. Ale spróbować moim zdaniem można.Patryk pisze:Niestety w tej lokalizacji niska jakość Play to norma...
Pozdrawiam YaHooo