[PROBLEM] ROUTER Edimax + 2 repeatery

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mysik86
Początkujący użytkownik forum

[PROBLEM] ROUTER Edimax + 2 repeatery

Post autor: Mysik86 »

Witam.

Problem ten zadawałem już na 2 innych forach - może tu mi pomożecie...

Mam router Edimax, który rozprowadza sygnał z routera ADSL Neostrady poprzez LAN i Wi-Fi.
Potrzebowałem zwiększyć zasięg internetu (sieć firmowa) dlatego zamontowałem repeater, którym został router TP-Link WA-5110G. Oprócz tego jest też router AirLive, który został repeaterem TP-Linka.
Schemat obecny jest następujący:

NEO -> ADSL -> Edimax -> TP-Link (repeater) -> AirLive (repeater)

Konfigi routerów:
Edimax - 192.168.2.1, DHCP włączone (zakres 192.168.2.100-192.168.2.200)
TP-Link - 192.168.2.2, DHCP wyłączone, mode AP, mode Universal Repeater, brama domyślna 192.168.2.1
AirLive - 192.168.2.3, DHCP wyłączone, mode Universal Repeater, brama domyślna 192.168.2.2
Wszystkie routery mają ustawione zabezpieczenie WEP 64-bit.

No i na czym polega problem?

Otóż komputery podłączone pod TP-Linka i AirLive mają sieć, ale nie mają dostępu do internetu... (tzw. łączność ograniczona). Gdy kliknę napraw z Windows Vista/7 dostaję problem "serwer DNS nie odpowiada"
I co teraz? Jaki problem? Jaka powinna być konfiguracja (bramy, DNS, mode)?

HELP !!!
Kiedy wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, przychodzi ktoś, kto nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi - Albert Einstein
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: [PROBLEM] ROUTER Edimax + 2 repeatery

Post autor: key »

Bramka domyslna dla Airlive ma byc Edimax (192.168.2.1) - to po pierwsze.

DNS powinien byc 192.168.2.1 na wszystkich kompach, mozesz dla prob ustawic na 8.8.8.8.

Najprosciej usiasc przy kazdym routerze, wpiac sie kablem (wtedy masz pewnosc ze nie ma problemow z konfiguracja WiFi) i kroczek po kroczku sprawdzac czy pingi przechodza, zarowno po IP jak i po nazwach.

BTW: Jestes swiadom ze kompy podlaczone do Airlive maja dostep tylko do 1/4 pasma?

=> 54 Mbps/(4*2)= 6,75 Mbps do podzialu na wszystkie kompy podpiete do airlive - ja bym ciagnal kabel miedzy routerami. Jak na firme wydaje mi sie, ze masz dosc kolorowa zbieranine sprzetu.
Nie pomagam na PW.
Mysik86

Heh kiedy przyszedłem do firmy, ta zbieranina była JUŻ niezła, ja ją tylko przejąłem...
Do AirLive jest podłączony TYLKO jeden komputer, niezbyt w pełni zużywany, tak że to nie jest problem...

A ogólnie to rozwiązanie przejściowe - modyfikacja sieci w czerwcu (centralna antena na dachu biurowca) rozwiąże problem samoistnie
Kiedy wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, przychodzi ktoś, kto nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi - Albert Einstein
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Mysik86 pisze:(centralna antena na dachu biurowca) rozwiąże problem samoistnie
Optymista....
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

WEP64 w rozwiązaniu biznesowym? :zdziwko:
Mysik86

Jaka firma, takie rozwiązania. Poza tym repeatery średnio spisują się przy przesyłaniu z WPA :(
Szczerze mówiąc, jak przyszedłem do pracy (zaczynałem od stażu), to szef nawet NIE WIEDZIAŁ, że ma sieć... a udostępnienie drukarek po sieci było dla niego odkryciem na miarę wynalezienia maszyny parowej... ale to taki mały off-top :)
ODPOWIEDZ