[PROBLEM] ROUTER Edimax + 2 repeatery
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[PROBLEM] ROUTER Edimax + 2 repeatery
Witam.
Problem ten zadawałem już na 2 innych forach - może tu mi pomożecie...
Mam router Edimax, który rozprowadza sygnał z routera ADSL Neostrady poprzez LAN i Wi-Fi.
Potrzebowałem zwiększyć zasięg internetu (sieć firmowa) dlatego zamontowałem repeater, którym został router TP-Link WA-5110G. Oprócz tego jest też router AirLive, który został repeaterem TP-Linka.
Schemat obecny jest następujący:
NEO -> ADSL -> Edimax -> TP-Link (repeater) -> AirLive (repeater)
Konfigi routerów:
Edimax - 192.168.2.1, DHCP włączone (zakres 192.168.2.100-192.168.2.200)
TP-Link - 192.168.2.2, DHCP wyłączone, mode AP, mode Universal Repeater, brama domyślna 192.168.2.1
AirLive - 192.168.2.3, DHCP wyłączone, mode Universal Repeater, brama domyślna 192.168.2.2
Wszystkie routery mają ustawione zabezpieczenie WEP 64-bit.
No i na czym polega problem?
Otóż komputery podłączone pod TP-Linka i AirLive mają sieć, ale nie mają dostępu do internetu... (tzw. łączność ograniczona). Gdy kliknę napraw z Windows Vista/7 dostaję problem "serwer DNS nie odpowiada"
I co teraz? Jaki problem? Jaka powinna być konfiguracja (bramy, DNS, mode)?
HELP !!!
Problem ten zadawałem już na 2 innych forach - może tu mi pomożecie...
Mam router Edimax, który rozprowadza sygnał z routera ADSL Neostrady poprzez LAN i Wi-Fi.
Potrzebowałem zwiększyć zasięg internetu (sieć firmowa) dlatego zamontowałem repeater, którym został router TP-Link WA-5110G. Oprócz tego jest też router AirLive, który został repeaterem TP-Linka.
Schemat obecny jest następujący:
NEO -> ADSL -> Edimax -> TP-Link (repeater) -> AirLive (repeater)
Konfigi routerów:
Edimax - 192.168.2.1, DHCP włączone (zakres 192.168.2.100-192.168.2.200)
TP-Link - 192.168.2.2, DHCP wyłączone, mode AP, mode Universal Repeater, brama domyślna 192.168.2.1
AirLive - 192.168.2.3, DHCP wyłączone, mode Universal Repeater, brama domyślna 192.168.2.2
Wszystkie routery mają ustawione zabezpieczenie WEP 64-bit.
No i na czym polega problem?
Otóż komputery podłączone pod TP-Linka i AirLive mają sieć, ale nie mają dostępu do internetu... (tzw. łączność ograniczona). Gdy kliknę napraw z Windows Vista/7 dostaję problem "serwer DNS nie odpowiada"
I co teraz? Jaki problem? Jaka powinna być konfiguracja (bramy, DNS, mode)?
HELP !!!
Kiedy wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, przychodzi ktoś, kto nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi - Albert Einstein
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: [PROBLEM] ROUTER Edimax + 2 repeatery
Bramka domyslna dla Airlive ma byc Edimax (192.168.2.1) - to po pierwsze.
DNS powinien byc 192.168.2.1 na wszystkich kompach, mozesz dla prob ustawic na 8.8.8.8.
Najprosciej usiasc przy kazdym routerze, wpiac sie kablem (wtedy masz pewnosc ze nie ma problemow z konfiguracja WiFi) i kroczek po kroczku sprawdzac czy pingi przechodza, zarowno po IP jak i po nazwach.
BTW: Jestes swiadom ze kompy podlaczone do Airlive maja dostep tylko do 1/4 pasma?
54 Mbps/(4*2)= 6,75 Mbps do podzialu na wszystkie kompy podpiete do airlive - ja bym ciagnal kabel miedzy routerami. Jak na firme wydaje mi sie, ze masz dosc kolorowa zbieranine sprzetu.
DNS powinien byc 192.168.2.1 na wszystkich kompach, mozesz dla prob ustawic na 8.8.8.8.
Najprosciej usiasc przy kazdym routerze, wpiac sie kablem (wtedy masz pewnosc ze nie ma problemow z konfiguracja WiFi) i kroczek po kroczku sprawdzac czy pingi przechodza, zarowno po IP jak i po nazwach.
BTW: Jestes swiadom ze kompy podlaczone do Airlive maja dostep tylko do 1/4 pasma?

Nie pomagam na PW.
-
Heh kiedy przyszedłem do firmy, ta zbieranina była JUŻ niezła, ja ją tylko przejąłem...
Do AirLive jest podłączony TYLKO jeden komputer, niezbyt w pełni zużywany, tak że to nie jest problem...
A ogólnie to rozwiązanie przejściowe - modyfikacja sieci w czerwcu (centralna antena na dachu biurowca) rozwiąże problem samoistnie
Do AirLive jest podłączony TYLKO jeden komputer, niezbyt w pełni zużywany, tak że to nie jest problem...
A ogólnie to rozwiązanie przejściowe - modyfikacja sieci w czerwcu (centralna antena na dachu biurowca) rozwiąże problem samoistnie
Kiedy wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, przychodzi ktoś, kto nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi - Albert Einstein
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Optymista....Mysik86 pisze:(centralna antena na dachu biurowca) rozwiąże problem samoistnie
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
WEP64 w rozwiązaniu biznesowym? 

-
Jaka firma, takie rozwiązania. Poza tym repeatery średnio spisują się przy przesyłaniu z WPA 
Szczerze mówiąc, jak przyszedłem do pracy (zaczynałem od stażu), to szef nawet NIE WIEDZIAŁ, że ma sieć... a udostępnienie drukarek po sieci było dla niego odkryciem na miarę wynalezienia maszyny parowej... ale to taki mały off-top

Szczerze mówiąc, jak przyszedłem do pracy (zaczynałem od stażu), to szef nawet NIE WIEDZIAŁ, że ma sieć... a udostępnienie drukarek po sieci było dla niego odkryciem na miarę wynalezienia maszyny parowej... ale to taki mały off-top