AP/Router z konkretnymi funkcjami
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
AP/Router z konkretnymi funkcjami
Witam!
Od dłuższego czasu planuję zakup jakiegoś porządnego AP/Routera (stary spraklan nie pracuje stabilnie i nie ma wszystkich funkcji jakie mnie interesują) i mam trochę wymagań odnośnie tego urządzenia stąd prośba o pomoc w wyborze
Wymagania:
1. Funkcja repeter (nie wiem dlaczego tak krytykujecie ten tryb – na moim sparklanie wrtr 141 ten tryb się sprawdzał tzn. sparklan pracował jako ap client i przerzucał dalej sygnał np. na laptopa i internet działał więc dlaczego ciągle polecacie 2 urządzenia skoro ktoś chce tylko od czasu do czasu posurfować na necie z lapka, a antena kierunkowa ustawiona na nadajnik jest umieszczona na balkonie w niewielkiej odległości od lapka?).
2. Stabilna praca.
3. Współpraca z alternatywnym frimware tomato bądż funkcja wysyłania magic packet (Wake On Lan).
4. Dostęp i konfiguracja przez Internet.
5. Obsłga Qos.
6. Obsługa dynDNS.
7. WAN PPPoE.
8. MAC clone.
9. Przynajmniej 2 porty LAN.
Jakie urządzenie byście polecili i czy w ogóle istnieje urządzenie spełniające powyższe kryteria?
P.S. słyszałem coś o Airlive G.Duo, ale szczegółów nie znam np. nie wiem czy da się na niego wgrać tomato i czy stabilnie pracuje?
Od dłuższego czasu planuję zakup jakiegoś porządnego AP/Routera (stary spraklan nie pracuje stabilnie i nie ma wszystkich funkcji jakie mnie interesują) i mam trochę wymagań odnośnie tego urządzenia stąd prośba o pomoc w wyborze
Wymagania:
1. Funkcja repeter (nie wiem dlaczego tak krytykujecie ten tryb – na moim sparklanie wrtr 141 ten tryb się sprawdzał tzn. sparklan pracował jako ap client i przerzucał dalej sygnał np. na laptopa i internet działał więc dlaczego ciągle polecacie 2 urządzenia skoro ktoś chce tylko od czasu do czasu posurfować na necie z lapka, a antena kierunkowa ustawiona na nadajnik jest umieszczona na balkonie w niewielkiej odległości od lapka?).
2. Stabilna praca.
3. Współpraca z alternatywnym frimware tomato bądż funkcja wysyłania magic packet (Wake On Lan).
4. Dostęp i konfiguracja przez Internet.
5. Obsłga Qos.
6. Obsługa dynDNS.
7. WAN PPPoE.
8. MAC clone.
9. Przynajmniej 2 porty LAN.
Jakie urządzenie byście polecili i czy w ogóle istnieje urządzenie spełniające powyższe kryteria?
P.S. słyszałem coś o Airlive G.Duo, ale szczegółów nie znam np. nie wiem czy da się na niego wgrać tomato i czy stabilnie pracuje?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: AP/Router z konkretnymi funkcjami
Linksys WRT54GL
Fritzbox
Fritzbox
Tracisz polowe pasma, tzn. twoj WiFi chodzi tylko z 27 Mbps brutto.gorus1 pisze:nie wiem dlaczego tak krytykujecie ten tryb
Nie pomagam na PW.
-
Dzięki za odpowiedź.
Co do funkcji repeater to chyba nie jest to aż takim problemem jeżeli w sieci mam 4 urządzenia - 2 dwa podłączone skrętką po LAN i 2 po wifi (laptop i komórka, które są sporadycznie wykorzystywane -voip itd.) Łącze, które jest do podziału nie przekracza 4 MB, a dużych plików w sieci nie udostępniam więc nie jest generowany zbyt duży ruch pomiędzy urządzeniami LAN-WLAN. Tak jak już pisałem antena umieszczona jest na balkonie więc nie ma problemu żeby zarówno odbierała jak i wysyłała sygnał. Myślę, że wielu ludzi pytających tutaj to tego typu możliwości w podobnym stopniu będzie wykorzystywać łącze więc nie ma sensu polecać dwóch urządzeń do "przedłużenia" zasięgu.
Chyba, że są jeszcze jakieś inne uwarunkowania dyskryminujące tego typu rozwiazanie.
Co do funkcji repeater to chyba nie jest to aż takim problemem jeżeli w sieci mam 4 urządzenia - 2 dwa podłączone skrętką po LAN i 2 po wifi (laptop i komórka, które są sporadycznie wykorzystywane -voip itd.) Łącze, które jest do podziału nie przekracza 4 MB, a dużych plików w sieci nie udostępniam więc nie jest generowany zbyt duży ruch pomiędzy urządzeniami LAN-WLAN. Tak jak już pisałem antena umieszczona jest na balkonie więc nie ma problemu żeby zarówno odbierała jak i wysyłała sygnał. Myślę, że wielu ludzi pytających tutaj to tego typu możliwości w podobnym stopniu będzie wykorzystywać łącze więc nie ma sensu polecać dwóch urządzeń do "przedłużenia" zasięgu.
Chyba, że są jeszcze jakieś inne uwarunkowania dyskryminujące tego typu rozwiazanie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jest niezbyt dużo sprzętu który prawidłowo działa jako Repeater i obsługuje WPA2-PSK.gorus1 pisze:Chyba, że są jeszcze jakieś inne uwarunkowania dyskryminujące tego typu rozwiazanie.
Nie pomagam na PW!
-
Niewiele, ale jednak... Więc czy nie można sugerować użytkownikom te "unikalne modele"? 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Powtorze sie: fritzboxgorus1 pisze:Więc czy nie można sugerować użytkownikom te "unikalne modele"?
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, to najgorsze rozwiązanie i często trudne w konfiguracji.gorus1 pisze:Więc czy nie można sugerować użytkownikom te "unikalne modele"?
Nie pomagam na PW!
-
Co do trudności konfiguracji to w sparklanie tylko jeden "ptaszek" trzeba postawić tak jak to w obrazku poniżej (oczywiście SSID-y na obrazku wymazane). Po zaptaszkowaniu na urządzenia klienckie jest "współdzielony" sygnał z identycznymi zabezpieczeniami jakie posiada sieć pierwotna. Natomiast urządzenie to działa dość niestabilnie tzn. raz jest super - innym razem totalna porażka tj. b. słaby transfer lub rozłącza. Inna sprawa, że tak samo się dzieje zarówno przy włączonym jak i wyłączonym repeaterze. Już sam nie wiem czy to jest wina tylko repeatera czy też całego urządzenia, dlatego pytałem o jakieś inne urządzenie, bo nie mam za bardzo alternatywy poza tym radiowym providerem (z którym kontaktowałem się niejednokrotnie w sprawie kiepsko działającego internetu i nie mogliśmy ustalić przyczyny - może się z kolegą zakłócamy?, bo kolega ma antenę w nie większej odległości niż 4m. od mojej anteny i działa na tp-linku, ale na połączenie od tego samego providera nie narzeka).
zdjęcie

zdjęcie

- wojteks
- *** Administrator ***
Jedyne działające w trybie Uniwersal Repeater które znam to Ovislink WL5460APv2 jak już coś koniecznie w tym trybie potrzebujesz.gorus1 pisze: dlatego pytałem o jakieś inne urządzenie,
To jest problem wszelkich repeaterów z antenami innymi niż oryginalne, to nie ma prawa sensownie działać (choć są opisy że wspomniany Ovislink sobie jakoś radzi ale pracując w trybie WISP + Repeater czy jakimś podobnym, już nie pamiętam).gorus1 pisze:Tak jak już pisałem antena umieszczona jest na balkonie
Najlepsze rozwiązanie to jednak układ AP Client+AP (router) czy Router (WISP) + AP.
Nie pomagam na PW!