AP/Router z konkretnymi funkcjami

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gorus1
Specjalista bezprzewodowy-junior

AP/Router z konkretnymi funkcjami

Post autor: gorus1 »

Witam!
Od dłuższego czasu planuję zakup jakiegoś porządnego AP/Routera (stary spraklan nie pracuje stabilnie i nie ma wszystkich funkcji jakie mnie interesują) i mam trochę wymagań odnośnie tego urządzenia stąd prośba o pomoc w wyborze
Wymagania:
1. Funkcja repeter (nie wiem dlaczego tak krytykujecie ten tryb – na moim sparklanie wrtr 141 ten tryb się sprawdzał tzn. sparklan pracował jako ap client i przerzucał dalej sygnał np. na laptopa i internet działał więc dlaczego ciągle polecacie 2 urządzenia skoro ktoś chce tylko od czasu do czasu posurfować na necie z lapka, a antena kierunkowa ustawiona na nadajnik jest umieszczona na balkonie w niewielkiej odległości od lapka?).
2. Stabilna praca.
3. Współpraca z alternatywnym frimware tomato bądż funkcja wysyłania magic packet (Wake On Lan).
4. Dostęp i konfiguracja przez Internet.
5. Obsłga Qos.
6. Obsługa dynDNS.
7. WAN PPPoE.
8. MAC clone.
9. Przynajmniej 2 porty LAN.
Jakie urządzenie byście polecili i czy w ogóle istnieje urządzenie spełniające powyższe kryteria?
P.S. słyszałem coś o Airlive G.Duo, ale szczegółów nie znam np. nie wiem czy da się na niego wgrać tomato i czy stabilnie pracuje?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: AP/Router z konkretnymi funkcjami

Post autor: key »

Linksys WRT54GL

Fritzbox
gorus1 pisze:nie wiem dlaczego tak krytykujecie ten tryb
Tracisz polowe pasma, tzn. twoj WiFi chodzi tylko z 27 Mbps brutto.
Nie pomagam na PW.
gorus1

Dzięki za odpowiedź.
Co do funkcji repeater to chyba nie jest to aż takim problemem jeżeli w sieci mam 4 urządzenia - 2 dwa podłączone skrętką po LAN i 2 po wifi (laptop i komórka, które są sporadycznie wykorzystywane -voip itd.) Łącze, które jest do podziału nie przekracza 4 MB, a dużych plików w sieci nie udostępniam więc nie jest generowany zbyt duży ruch pomiędzy urządzeniami LAN-WLAN. Tak jak już pisałem antena umieszczona jest na balkonie więc nie ma problemu żeby zarówno odbierała jak i wysyłała sygnał. Myślę, że wielu ludzi pytających tutaj to tego typu możliwości w podobnym stopniu będzie wykorzystywać łącze więc nie ma sensu polecać dwóch urządzeń do "przedłużenia" zasięgu.
Chyba, że są jeszcze jakieś inne uwarunkowania dyskryminujące tego typu rozwiazanie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

gorus1 pisze:Chyba, że są jeszcze jakieś inne uwarunkowania dyskryminujące tego typu rozwiazanie.
Jest niezbyt dużo sprzętu który prawidłowo działa jako Repeater i obsługuje WPA2-PSK.
Nie pomagam na PW!
gorus1

Niewiele, ale jednak... Więc czy nie można sugerować użytkownikom te "unikalne modele"? :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

gorus1 pisze:Więc czy nie można sugerować użytkownikom te "unikalne modele"?
Powtorze sie: fritzbox
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gorus1 pisze:Więc czy nie można sugerować użytkownikom te "unikalne modele"?
Nie, to najgorsze rozwiązanie i często trudne w konfiguracji.
Nie pomagam na PW!
gorus1

Co do trudności konfiguracji to w sparklanie tylko jeden "ptaszek" trzeba postawić tak jak to w obrazku poniżej (oczywiście SSID-y na obrazku wymazane). Po zaptaszkowaniu na urządzenia klienckie jest "współdzielony" sygnał z identycznymi zabezpieczeniami jakie posiada sieć pierwotna. Natomiast urządzenie to działa dość niestabilnie tzn. raz jest super - innym razem totalna porażka tj. b. słaby transfer lub rozłącza. Inna sprawa, że tak samo się dzieje zarówno przy włączonym jak i wyłączonym repeaterze. Już sam nie wiem czy to jest wina tylko repeatera czy też całego urządzenia, dlatego pytałem o jakieś inne urządzenie, bo nie mam za bardzo alternatywy poza tym radiowym providerem (z którym kontaktowałem się niejednokrotnie w sprawie kiepsko działającego internetu i nie mogliśmy ustalić przyczyny - może się z kolegą zakłócamy?, bo kolega ma antenę w nie większej odległości niż 4m. od mojej anteny i działa na tp-linku, ale na połączenie od tego samego providera nie narzeka).

zdjęcie

Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

gorus1 pisze: dlatego pytałem o jakieś inne urządzenie,
Jedyne działające w trybie Uniwersal Repeater które znam to Ovislink WL5460APv2 jak już coś koniecznie w tym trybie potrzebujesz.
gorus1 pisze:Tak jak już pisałem antena umieszczona jest na balkonie
To jest problem wszelkich repeaterów z antenami innymi niż oryginalne, to nie ma prawa sensownie działać (choć są opisy że wspomniany Ovislink sobie jakoś radzi ale pracując w trybie WISP + Repeater czy jakimś podobnym, już nie pamiętam).

Najlepsze rozwiązanie to jednak układ AP Client+AP (router) czy Router (WISP) + AP.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ