Huawei E173u-2 z Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ezaq
Specjalista bezprzewodowy-junior

Huawei E173u-2 z Play

Post autor: ezaq »

W wątku tym będę poruszał wszelkie sprawy związane z modemem Huawei E173u-2 z Play. Pierwszy problem z jakim się spotkałem, to brak dźwięku w połączeniach głosowych. Problem ten opisałem w wątku Uaktywnienie funkji rozmów w modemach huawei, więc tutaj już się nie będę powtarzał.

Teraz mam pytanie dotyczące bezpiecznego usuwania modemu z portu USB. Mam zwyczaj, że wszystkie urządzenia USB staram się wyłączać przy użyciu narzędzia "bezpieczne usuwanie sprzętu". Tak też jest zalecane w instrukcji modemu. Jednak po kliknięciu na "bezpieczne usuwanie sprzętu" na liście mam jedynie wirtualny napęd CD modemu, którego pod Windowsem 7 nie mogę wyłączyć (nic się nie dzieje). Natomiast pod Windowsem XP również widnieje jedynie napęd CD, ale da się go wyłączyć. Lecz po tym zabiegu modem nadal jest włączony / zalogowany do sieci, o czym świadczy migająca dioda oraz wykrywanie modemu przez programy. Wydaje mi się, że coś jest nie tak. Jak to wygląda u Was?
Awatar użytkownika
witoj

Re: Huawei E173u-2 z Play

Post autor: witoj »

Ja nie stosuje tego''bezpiecznego usuwania'' nigdy z moimi pamięciami ale jest jeden warunek dioda nie może migać lub świecić się.
Co do wyłączania napędu wirtualnego a działania internetu to ja nie rozumie po co to robić?
, ale logiczne jest że jeżeli nie wciśniesz ''Rozłącz" to połączenie musi być z internetem.
Bo program i sterowniki działające są na dysku C: a na wirtualnym to są instalki.
ezaq

witoj pisze:Ja nie stosuje tego''bezpiecznego usuwania'' nigdy z moimi pamięciami ale jest jeden warunek dioda nie może migać lub świecić się.
Wiadomo, że wówczas nie odbywa się zapisywanie / odczytywanie z nośnika i ryzyko uszkodzenia jest małe. A modem cały czas miga, bo jest zalogowany do sieci (nie połączony z internetem).
witoj pisze:Co do wyłączania napędu wirtualnego a działania internetu to ja nie rozumie po co to robić?
Ja chcę wyłączyć modem, ale nie mogę, bo jedynie mam dostępny do wyłączenia wirtualny napęd CD (którego i tak nie mogę wyłączyć w Windows 7).
witoj pisze:ale logiczne jest że jeżeli nie wciśniesz ''Rozłącz" to połączenie musi być z internetem.
A gdzie ja pisałem o jakimś połączeniu z internetem?

Jak usuwam np. odtwarzacz mp3 czy dysk twardy na USB, to po wyłączeniu w "bezpiecznym usuwaniu sprzętu" urządzenie znika z systemu i nie można go uruchomić do czasu ponownego włożenia do USB. To samo chciałbym zrobić z modemem, ale nie mogę. Nigdy nie używałem wcześniej modemu USB dlatego się pytam czy tak ma być, czy u mnie coś jest nie tak. Na razie wyłączam program do obsługi modemu i po chwili wyciągam modem z USB. Tylko czy to jest bezpieczne?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ezaq pisze:Tylko czy to jest bezpieczne?
Tak. Modem nie ma opoznionego zapisu plikow (jak w przypadku pamieci masowych), wiec usuniecie go nie powoduje straty danych - podobnie jak n.p. w przypadku myszy.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
witoj

ezaq pisze:Lecz po tym zabiegu modem nadal jest włączony / zalogowany do sieci, o czym świadczy migająca dioda oraz wykrywanie modemu przez programy.
To dla mnie jest równoznaczne z połączeniem do internetu.
ezaq pisze:Ja chcę wyłączyć modem, ale nie mogę, bo jedynie mam dostępny do wyłączenia wirtualny napęd CD (którego i tak nie mogę wyłączyć w Windows 7).
To może być pomocne w win7 modem jest jeszcze w Kartach sieciowych
http://www.iv.pl/images/07392383747404301897.jpg
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Modemy nie podchodzą pod bezpieczne usuwanie sprzętu bo to się mija z celem. Ta opcja jest tylko dla pamięci masowych żeby nie obeznani ludzie nie wypinali bezmyślnie pamięci gdy np odbywa się zapis. (czyli np czytnika kart który jest w modemie)
To dla mnie jest równoznaczne z połączeniem do internetu.
To nie jest podłączenie do internetu, tylko zalogowanie do sieci a to jest różnica. Połączenie z internetem jest jak dioda świeci ciągłym światłem.
Awatar użytkownika
witoj

''Maciek764" zgadza się jak miga nie ma połączenia z internetem lub je utracił przez słaby sygnał ale wytłumacz te zalogowanie do sieci w tym przypadku :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

N.p. Zapchany BTS, zle dane do logowania w sieci, brak srodkow na karcie......
Nie pomagam na PW.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

ezaq pisze:Ja chcę wyłączyć modem, ale nie mogę, bo jedynie mam dostępny do wyłączenia wirtualny napęd CD (którego i tak nie mogę wyłączyć w Windows 7).
Dla upartego nic trudnego, menadżer urządzeń i wyłączasz co Ci sie żywnie podoba, nasuwa się tylko pytanie po co?

Migająca dioda wcale nie musi oznaczać zalogowania do sieci a np. gotowość do pracy ;) w pudelku po modemie jet instrukcja a w niej objaśnienie sygnałów diody.
ezaq

key, dzięki za rozwianie wątpliwości.

witoj, pisząc "włączony" miałem na myśli modem migający 2 razy na zielono co 3s, czyli stan kiedy w modemie nie ma karty SIM, lub nie podano kodu PIN i modem nie zalogował się do sieci. Natomiast "zalogowany do sieci" - modem miga co 3s na zielono (2G) lub niebiesko (3G), czyli oczekuje na nawiązanie połączenia (dla zobrazowania to stan w jakim przez większość czasu znajdują się telefony).

Czyli w instrukcji obsługi piszą o tym bezpiecznym usuwaniu sprzętu właściwie tylko dlatego, że w modemie jest czytnik kart? Muszę w wolnej chwili przełożyć kartę pamięci z telefonu do modemu i sprawdzić jakie urządzenia będą wtedy widoczne do wyłączenia.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Maciek764 pisze:Modemy nie podchodzą pod bezpieczne usuwanie sprzętu bo to się mija z celem. Ta opcja jest tylko dla pamięci masowych żeby nie obeznani ludzie nie wypinali bezmyślnie pamięci gdy np odbywa się zapis. (czyli np czytnika kart który jest w modemie)
Nie do końca masz rację. Bo moje modemy na PCMCIA (Huawei E630 oraz Sierra AC881) mają w bezpiecznym usuwaniu sprzętu Otwarty kontroler hosta PCI to USB NEC. Po jego usunięciu modem znika z systemu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Nie do końca masz rację.
A to faktycznie tak może być, ja modemów na PCMCIA/EC nie używałem nigdy więc mój wywód się tyczy USB :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Maciek764 pisze:A to faktycznie tak może być, ja modemów na PCMCIA/EC nie używałem nigdy więc mój wywód się tyczy USB :)
Spokojnie, chciałem doprecyzować :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ezaq

Jakiej wielkości kartę microSD mogę włożyć do tego modemu? 4 lub 8 GB obsłuży? Niestety próżno takiej informacji szukać w instrukcji obsługi.
magie
Początkujący użytkownik forum

Huawey E173u-2 z Play

Post autor: magie »

ezaq pisze:Jakiej wielkości kartę microSD mogę włożyć do tego modemu? 4 lub 8 GB obsłuży? Niestety próżno takiej informacji szukać w instrukcji obsługi.
Sprawdziłem karty 2GB i 4GB z sukcesem. Pracuje bez zarzutu. :)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ