Najpierw spróbować uruchomić menagera od della, ewentualnie być może włącznik radia jest we właściwościach modemu w panelu sterowania.YaHooo pisze:Nie miałem do czynienia z tymi modemami, ale chyba trzeba by przejść się do serwisu który wszystko wgra od nowa.
Novatel EU870D - POMOCY - STEROWNIKI
Moderator: Moderatorzy
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Re: Novatel EU870D - POMOCY - STEROWNIKI
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Witam.
Tak, modem jest wykrywany przez system i jest widziany w managerze MOBILINK. Problem nie polega na tym że nie ma ustawień włącz/wyłącz radio bo one są, tylko nie da się ich zmienić. Poprostu opcja włącz radio jest na szaro (niedostępna).
To częsty przypadek uszkodzenia tych modemów podczas upgrade. Myślałem że ktoś z was wie jak to naprawic...
Pozdrawiam.
Marcin
Tak, modem jest wykrywany przez system i jest widziany w managerze MOBILINK. Problem nie polega na tym że nie ma ustawień włącz/wyłącz radio bo one są, tylko nie da się ich zmienić. Poprostu opcja włącz radio jest na szaro (niedostępna).
To częsty przypadek uszkodzenia tych modemów podczas upgrade. Myślałem że ktoś z was wie jak to naprawic...
Pozdrawiam.
Marcin
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rozumiem, w takim razie pozostaje serwis...GAYGER pisze:To częsty przypadek uszkodzenia tych modemów podczas upgrade. Myślałem że ktoś z was wie jak to naprawic...
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Wynika z tego że modem myśli, że przełącznik od łączności bezprzewodowej jest w pozycji wyłączonej.GAYGER pisze:Poprostu opcja włącz radio jest na szaro (niedostępna).
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Użytkownik forum
Witam!
Przełącznik jest nieaktywny, nie jest ani włączony ani wyłączony.
Serwis się wypiął. :-( Niestety ale trzeba samemu kombinować.
Pozdrawiam.
Marcin.
Przełącznik jest nieaktywny, nie jest ani włączony ani wyłączony.
Serwis się wypiął. :-( Niestety ale trzeba samemu kombinować.
Pozdrawiam.
Marcin.
Ostatnio zmieniony 2009-12-16, 07:46 przez GAYGER, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Więc ja bym proponował abyś poszukał zestawu komend AT dla swojego modemu i tam powinna być jakaś komenda do włączenia radia w modemie.GAYGER pisze:Niestety ale trzeba samemu kombinować.
Pozdrawiam YaHooo 

- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak miałem podobne problemy z tym modemem przy upgrade to zawsze wystarczyło wgrać inną wersję FW, no ale może po prostu miałem sporo szczęścia 

-
- Początkujący użytkownik forum
Jak naprawić Novatela Radio OFF
Potrzebujesz działający EU870D
oraz Qualcomm PST 2.7 Build 264
1. Zainstaluj działający modem (podmien z uszkodzonym).
2. Zainstaluj Qualcomm PST 2.7 Build 264
3. Zamknij menedzer mobilink <-- (aby aplikacja qualcomm'a miala dostep do modemu)
4. Nacisnij Start -> Programy -> QPST -> QPST Configuration
5. Wybierz zakładke "Ports" i kliknij przycisk "Add New Port.." na dole okna
6. Bedzie konieczne odznaczenie "Show Serial and USB/QC Diagnostic ports only"
7. Wybierz port COM na ktorym masz zainstalowany modem Novatela (Mozna sprawdzic w menadzerze urzadzen u mnie to COM5) i kliknij OK
8. Na liscie pojawi sie port COM ktory wybrales a w kolumnie Phone powinien znajdowac sie "SURF6280 (0)
9. Nacisnij na pasku menu "Start Clients" i wybierz "Software Download"
10. Wybierz zakładkę "Backup" i kliknij Start (Najlepiej zmienic sciezke docelowa w ktorej ma byc zapisany plik samemu - plik zapisze sie z rozszerzeniem qcn)
11. Zamknij wszystkie aplikacje Qualcomm'a
12. Wyłącz komputer
13. Włóż niedziałający modem EU870D i uruchom komputer
14. Zamknij mobilinka
15. Kliknij Start -> Programy -> QPST -> Software Download (jezeli nie bedzie widoczny port modemu albo nie zostanie wykryty modem powtarzamy kroki 4-9
(15a) Mozna zrobic kopie NV niedzialajacego modemu
16. W programie Software Download wybieramy zakładke "Restore", klikamy "Browse" i wybieramy plik qcn zapisany z DZIAŁAJĄCEGO MODEMU Nastepnie klikamy Start (QPST wgra NV z pliku qcn stworzonego na dzialajacym modemie do niedzialajacego modemu)
17. Restart i cieszymy sie dzialajacym modemem
(Radio ON)
P.S. Zapewne nie masz dzialajacego EU870D wiec w zalaczniku jest plik qcn z mojego modemu (dell 5520 soft 103.5 od novatella jezeli nie zadziala byc moze ktos z forumowiczow zrobi w wyzej opisany sposob backup NV do pliku qcn nie modyfikowanego Della 5520)
oraz Qualcomm PST 2.7 Build 264
1. Zainstaluj działający modem (podmien z uszkodzonym).
2. Zainstaluj Qualcomm PST 2.7 Build 264
3. Zamknij menedzer mobilink <-- (aby aplikacja qualcomm'a miala dostep do modemu)
4. Nacisnij Start -> Programy -> QPST -> QPST Configuration
5. Wybierz zakładke "Ports" i kliknij przycisk "Add New Port.." na dole okna
6. Bedzie konieczne odznaczenie "Show Serial and USB/QC Diagnostic ports only"
7. Wybierz port COM na ktorym masz zainstalowany modem Novatela (Mozna sprawdzic w menadzerze urzadzen u mnie to COM5) i kliknij OK
8. Na liscie pojawi sie port COM ktory wybrales a w kolumnie Phone powinien znajdowac sie "SURF6280 (0)
9. Nacisnij na pasku menu "Start Clients" i wybierz "Software Download"
10. Wybierz zakładkę "Backup" i kliknij Start (Najlepiej zmienic sciezke docelowa w ktorej ma byc zapisany plik samemu - plik zapisze sie z rozszerzeniem qcn)
11. Zamknij wszystkie aplikacje Qualcomm'a
12. Wyłącz komputer
13. Włóż niedziałający modem EU870D i uruchom komputer
14. Zamknij mobilinka
15. Kliknij Start -> Programy -> QPST -> Software Download (jezeli nie bedzie widoczny port modemu albo nie zostanie wykryty modem powtarzamy kroki 4-9
(15a) Mozna zrobic kopie NV niedzialajacego modemu
16. W programie Software Download wybieramy zakładke "Restore", klikamy "Browse" i wybieramy plik qcn zapisany z DZIAŁAJĄCEGO MODEMU Nastepnie klikamy Start (QPST wgra NV z pliku qcn stworzonego na dzialajacym modemie do niedzialajacego modemu)
17. Restart i cieszymy sie dzialajacym modemem

P.S. Zapewne nie masz dzialajacego EU870D wiec w zalaczniku jest plik qcn z mojego modemu (dell 5520 soft 103.5 od novatella jezeli nie zadziala byc moze ktos z forumowiczow zrobi w wyzej opisany sposob backup NV do pliku qcn nie modyfikowanego Della 5520)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez beliar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Wielkie dzięki Beliar!
Udało się, modem działa jak nowo narodzony!
Twoja instrukcja jest tak dokładna i przejrzysta że bez trudu udało mi się to wykonac.
Raz jeszcze wielkie dzięki za pomoc i chylę czoła przed twoją wiedza.
Pozdrawiam serdecznie.
Marcin Wawrowski
GYAGER.
Twoja instrukcja jest tak dokładna i przejrzysta że bez trudu udało mi się to wykonac.
Pozdrawiam serdecznie.
Marcin Wawrowski
GYAGER.
-
- Użytkownik forum
aGPS w EU870D pod kontrolą MobiLink3
Witam!
Potrzebuję jeszcze waszej pomocy następującej sprawie.
Czy wie ktoś z was, jak uruchomić na modemie Noavatel Expedite EU870D funkcji aGPS pod kontrolą MobiLink3?, bo opcje i ustawienia w MobiLinku są i da sie je włączyć a nie odbiera sygnału i nie wykrywa portu.
Opisany w internecie sposób nie działa gdyż jest on prawdopodobnie sposobem działającym w starszych wersjach MobiLinka.
Z góry dzieki.
Pozdrawiam.
Marcin.
Potrzebuję jeszcze waszej pomocy następującej sprawie.
Czy wie ktoś z was, jak uruchomić na modemie Noavatel Expedite EU870D funkcji aGPS pod kontrolą MobiLink3?, bo opcje i ustawienia w MobiLinku są i da sie je włączyć a nie odbiera sygnału i nie wykrywa portu.
Opisany w internecie sposób nie działa gdyż jest on prawdopodobnie sposobem działającym w starszych wersjach MobiLinka.
Z góry dzieki.
Pozdrawiam.
Marcin.
-
- Stały użytkownik forum
Widze ze w temacie nici. Bo ja tez się borykam z tym problem. Probowałem nawet GPS switch z Dell 5530 (taki mały programik co widzi tylko COM GPS) ale tez nic to nie daje.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
A komenda AT$NWGPS=1 nic nie daje?
-
- Stały użytkownik forum
To ma byc dla kobiety - czyli bardziej interesuje mnie gdzie / w jakim managerze Novatela jets opcja GPS.
- wojteks
- *** Administrator ***
Kup jej nawigację a nie zmuszaj do używania czegoś co jest totalnym gadżetem a laptop jako nawigacja to pomyłka na całego.major pisze:To ma byc dla kobiety
Nie pomagam na PW!
-
Np. w tym:major pisze:To ma byc dla kobiety - czyli bardziej interesuje mnie gdzie / w jakim managerze Novatela jets opcja GPS.
MobiLink 3
2010-10-14
Wersja 3.00.60 Wersja 013
Wersja ustawień 1.59.00
Wersja SDK 1.01.12.007
Wersja sterownika 3.0.27.0
-
- Stały użytkownik forum
Dobre pytanie, masz ten mobiLink 3 ? Przekopałem wczoraj net i wychodzi ze jest on tylko na modemach MiFi i instaluje się z pamięci wewnetrznej.
-
http://www.novatelwireless.com/content/ ... 13_Win.zipmajor pisze:Dobre pytanie, masz ten mobiLink 3 ? Przekopałem wczoraj net i wychodzi ze jest on tylko na modemach MiFi i instaluje się z pamięci wewnetrznej.
Jak widac ze strony Novatela tez mozna sciagnac.. Co prawda na stronie nie jest podlinkowany.. Ale jak sie chce.. to znalezc sie da..

P.S. Korzystam z tego mobilinka z Dellem 5520 zdebrandowanym (wgrany najnowszy firmware) na EU870D
-
- Stały użytkownik forum
Dzieki, o to chodzilo. Tez mam zbrandowane Dell 5520 i wreszcie problem z Play znikna. Wczesniej na 5530 i 5540 rozłaczało co 5 min po poludniu, modem znikał, był wykrywany itp. Koszmar, siedziałem bok swojej dziewczyny i tylko słuchałem ile razy jest dzwiek "wyjetego USB" i na nowo, ona juz mi nie chciala dawac laptopa bym kombinował ze sterownikami. nawet kupiłem płyte głowną do tego nową i to samo. Modemy oczywiscie na Orange wszystkie w/w chodzą idealnie, bo kazdy testowałem u siebie. Teraz po problemie.
-
Nie ma za co, ciesze sie, ze moglem pomoc.
-
Czołem!
Coś nie mogę namierzyć samodzielnie, nie licząc stronek nieoficjalnych
Pozdrowionka
Rysiu
A czy firmware (na przykład do EU870D) też można z oficjalnego źródła ściągnąć?beliar pisze:Jak widac ze strony Novatela tez mozna sciagnac.. Co prawda na stronie nie jest podlinkowany..
Coś nie mogę namierzyć samodzielnie, nie licząc stronek nieoficjalnych

Pozdrowionka
Rysiu
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Rich http://www.sterowniki.bez-kabli.pl/inde ... =9&catid=3 a to nie pasuje?
-
Sundance_kid niestety nie pasuje 
Bez urazy, bo nie chcę nikogo o nic oskarżać bezpodstawnie (szczególnie tak renomowane forum), ale polityka firmy w której pracuję zabrania nam pobierania czegokolwiek ze źródeł innych, niż oficjalne (a pytam o drivery do służbowego lapka) - kwestie bezpieczeństwa biernego....choć w sumie nie dziwię się naszemu adminowi po tym, jak w zeszłym roku znalazł rootkita w firmwarze modemu (jakiego? ... Huawei).

Bez urazy, bo nie chcę nikogo o nic oskarżać bezpodstawnie (szczególnie tak renomowane forum), ale polityka firmy w której pracuję zabrania nam pobierania czegokolwiek ze źródeł innych, niż oficjalne (a pytam o drivery do służbowego lapka) - kwestie bezpieczeństwa biernego....choć w sumie nie dziwię się naszemu adminowi po tym, jak w zeszłym roku znalazł rootkita w firmwarze modemu (jakiego? ... Huawei).
-
beliar,
u mnie natomiast pokazuje się Q/QCP-XXX (DOWNLOAD)
I NIE MOGĘ NIC WIECEJ ZROBIĆ ;/
HELP!
u mnie natomiast pokazuje się Q/QCP-XXX (DOWNLOAD)
I NIE MOGĘ NIC WIECEJ ZROBIĆ ;/
HELP!
- olmeca
Zgrałem ze swojego Della 5520 firmware w wersji 10.9.0102.0 w formacie qcn
-
Witam masz moze ten działający EU870DGAYGER pisze:Wielkie dzięki Beliar!
Pozdrawiam serdecznie.
Marcin Wawrowski
GYAGER.
-
- Stały użytkownik forum
Ktos moze spotkał się z tym modemem ale brandowanym przez Toshibe ? Sterowniki Dell a nie pasuja, nawet novatela, tylko toshiby, MobLink 3 dziala , rozpoznając modem jako unknow ale łaczy sie itp. Chciałem go zaktualizowac do 7,2, ale upgrate frimware nie rozpoznaje modemu. Nie da się tez wgrac pliku przez QPST - niezgodnośc ESN, nawet jak odznacze te opcje by nie sprawdzał.
-
Proszę o pomoc mam EU870D - wsadziłem ją do della i mimo tego że ją widziało jako kartę 5520 kombinowałem z wgrywaniem innego oprogramowania (Novatel_Wireless_EU870D_EU850D_FW_upgrade_7.2(2008-06-18)
niestety podczas wgrywania komputer zawiesił mi sie i nie widzę juz tej karty w menadzeze urządzeń - czy jest sposób na odratowanie tej karty ?
Mam pliki i wsady:
QPST - 2.7 b264
eu870d.qcn firmware Dell 5520 @ Novatel EU870D 103.5
Dell5520.qcn firmware Della 5520 w wersji 10.9.0102.0 w formacie qcn
ale niestety nie wiem na którym porcie COM mam karte - bo jej nie widze
niestety podczas wgrywania komputer zawiesił mi sie i nie widzę juz tej karty w menadzeze urządzeń - czy jest sposób na odratowanie tej karty ?
Mam pliki i wsady:
QPST - 2.7 b264
eu870d.qcn firmware Dell 5520 @ Novatel EU870D 103.5
Dell5520.qcn firmware Della 5520 w wersji 10.9.0102.0 w formacie qcn
ale niestety nie wiem na którym porcie COM mam karte - bo jej nie widze

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
elektromonter jeśli nie widzisz karty w komputerze to nawet wgranie nie pójdzie. Sprzęt musi być widoczny aby można było coś zrobić.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Przeczytałem cały wątek ale nie znalazłem odpowiedzi na głowny temat tego wątku - STEROWNIKI DO NOVATEL EU870D - DELL 5520.
Ktoś koledze GAYGER wyslal na maila a nie zapodal linka w temacie
Czy moglby ktos udostepnic te sterowniki?
Z gory dziekuje
Ktoś koledze GAYGER wyslal na maila a nie zapodal linka w temacie

Czy moglby ktos udostepnic te sterowniki?
Z gory dziekuje

- wojteks
- *** Administrator ***
Sprawdź te http://download.hellshare.pl/drivers-7z/6971526/koks5 pisze:STEROWNIKI DO NOVATEL EU870D - DELL 5520
Nie pomagam na PW!