Problemy z iPlusem

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Enkidu69
Początkujący użytkownik forum

Problemy z iPlusem

Post autor: Enkidu69 »

On niedawna mam iPlusa CDMA z routerem.

Zasięg jest dobry, prędkości w porządku (80kB/s - 1.5mB/s), ping ujdzie (80-180mms).

Ale połączenie jest niestabilne i nie da się grac po necie. Mimo że ping jest ok według testów co kilka/kilkanaście sekund skacze np. z 100ms do 1500mms powodując lagi.

Czy to normalne przy necie radiowym?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problemy z iPlusem

Post autor: YaHooo »

Enkidu69 pisze:Czy to normalne przy necie radiowym?
W sumie to nic nowego. Masz dwie możliwości. Albo jakieś zakłócenia, albo zmieniające się obciążenie sieci. Sprawdzałeś jak działa późno w nocy, tak koło 2-3?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Enkidu69

W nocy działa identycznie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Enkidu69 pisze:W nocy działa identycznie.
W takim razie obciążenie sieci to nie jest. Zatem pozostają dalsze możliwości:
- awaria w sieci (mało prawdopodobne wg mnie),
- uszkodzenie modemu,
- zbyt słaby zasięg.
Enkidu69 pisze:Mimo że ping jest ok według testów co kilka/kilkanaście sekund skacze np. z 100ms do 1500mms powodując lagi.
A to jest ping wykazywany przez co? Polecenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=44678#44678" target="_blank">»PING«</a> czy może jakąś grę online?
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
EmTeeDee

Post autor: EmTeeDee »

Jaką masz odległość do BTS i jaki teren? Za 7miesięcy skończy mi się umowa z CDMA Orange więc trzeba pomyśleć nad inną alternatywą ;) W orange gram nawet po limicie , ale też denerwuje mnie to przeciążenie sieci-np. wcześnie rano nie mam zastrzeżeń -filmiki na YouTube chodzą aż miło-ale po południu to jest już żenada.
Enkidu69

Do stacji jest około 6km, druga jest w przeciwnym kierunku jakieś 12-13km. Ale fakt że teren jest nierówny i zalesiony.

Wszystkie możliwe testy wykazują niski ping, ale w grach co jakieś 10s skacze do 1000-1500ms, wiadomo z jakim skutkiem.

Najdziwniejsze jest to że poza skokami opóźnienia wszystko działa dobrze. YouTube chodzi bez zarzutów całą dobę, żadnych problemów ze ściąganiem, etc.

Ale prędkość jest bardzo zmienna. Przy ściąganiu potrafi np. z 80kB/s skoczyć do 120kB/s w ciągu 10s. To normalne przy radiówkach?

CDMA z iPlusa ledwie weszło do sprzedaży więc może sieć nie jest jeszcze w pełni wyregulowana?
EmTeeDee

No cóż - ja do BTS Orange mam 12km. przez las i średnie miasteczko ;) mam antenę zewnętrzną , i jak napisałem rano jest dobrze-ale po południu tragedia :( Ping do 130m/s chociaż miewałem i 300m/s wiem to z tego że wywalali mnie wtedy z serwera BBC2 i pisało że mam ping 300-ale to zdarzyło się tylko parę razy-a przeważnie to gram bez problemów :hyhy: przeważnie gram w Battlefielda ale wcześniej grałem też w COD4, CODMW2,CODBO,MOH2010.Ogólnie nie narzekam ,czasem tylko się wkurzam po południu , jak chcę obejrzeć coś na YouTube i mi się buforuje :cry: Ale jak ten internet się pojawił to było o niebo lepiej . :dobani:
Tanoy
Użytkownik forum

Post autor: Tanoy »

Ja do BTS Orange mam 9 km przez lasy i pagórki bez anteny zewnetrznej i odziwo ostanio zauwarzyłem poprawe ping jak był do 130m/s to predkosc nawet wzrosła Choc na drzewach pojawiły sie liscie także nie nażekam i odziwo nawet popołudniu jest w miare dobrze chyba ze wszystkich pogod na trawke wywiała\
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Enkidu69 pisze:Wszystkie możliwe testy wykazują niski ping, ale w grach co jakieś 10s skacze do 1000-1500ms, wiadomo z jakim skutkiem.
A to w takim razie to jest problem z siecią. Nic na to nie poradzisz. Bo ping standardowo jest mierzony małą paczką danych. A gra korzysta z większego i tu leży problem.
Enkidu69 pisze:Ale prędkość jest bardzo zmienna. Przy ściąganiu potrafi np. z 80kB/s skoczyć do 120kB/s w ciągu 10s. To normalne przy radiówkach?
Tak to jest normalne. Niestety o stabilne łącze radiowe bardzo trudno dziś. Za dużo "śmieci" lata w eterze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:Bo ping standardowo jest mierzony małą paczką danych.
Można zwiększyć ilość danych poleceniem ping -l 1400 adres.serwera
Nie pomagam na PW!
EmTeeDee

Widzę że Plus w swojej ofercie CDMA daje ruter Axesstel MV 410LR czyli taki sam jak w Orange ;) Ciekawe czy jest jakiś Simlock? czy karta z Plusa by działała w ruterze od Orange i na odwrót? Chociaż u mnie na ruterze pisze 410R -czy jest to jakaś różnica? i czy antena ATK10 by pasowała?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Wersja 410LR to nie to samo co 410VR (Orange).
EmTeeDee

No to żal ;)
Awatar użytkownika
czarny
Stały użytkownik forum

Post autor: czarny »

Jestem użytkownikiem CDMA plusa jak i CDMA orange.Rzeczywiście oba rutery wyglądają identycznie,ale mają inne symbole.
Jak na razie jestem zadowolony.Według mapki plusa jestem centralnie na granicy zasięgu,prędkość mam na poziomie ok.200KB/s przez cały czas ,połączenie jest stabilne.
Jedynie co to tylko na początku w salonie był problem,kolo miał kłopoty z umową i potem jej drukowaniem(ok.2h czekania)ale potem szybka aktywacja (10minut) i do domu.
W domciu rozpakowanie włożenie karty odpał rutera jak i lapka i ....... :brawa: wszystko działa nic nie potrzeba wgrywać (WI-FI)
W orange mam antenę ale jej jeszcze nie podłączyłem do plusa nie wiem gdzie jest nadajnik.
:super:
ODPOWIEDZ