A któż to wie?

Może i bliźnięta heh
Jeśli chodzi o kartę TP-Linka (PCI) to z tego co wyczytałem, karty oparte na chipsecie Atheros "gryzą" się z płytami opartymi na układach VIA i u mnie ta reguła sprawdza się idealnie.Po kilkunastu sekundach od "odpalenia" strony, system zawiesza się ale w dziwny sposób-"zastyga" z kursorem na ekranie tak że wszystko widać ale nie można już nic zrobić.Tylko reset kompa.Podejrzewałem najpierw zasilacz, ale wszystko jest Ok.Bez w/w karty nawet dość mocno obciążony nie powoduje problemów.
Co do D-Linka-na adresach podanych przez Ciebie, dalej nie ma reakcji.
Nie wiem czy ten D-Link nie jest czasem "uwalony" po stronie LANu.Dioda LAN mruga tak jak by wysyłał pakiety, gdy podłączyłem obydwa urządzenia ze sobą (ruter+AP) to diody mrugają w nich tak,jak by się komunikowały ze sobą.Ale czy tak jest faktycznie to nie wiem.I tu mam pytanie.
Czy można TP-Linka tak ustawić(po połączeniu z D-Linkiem kablem LAN), żeby można było się zalogować do tego D-Linka?
W różnych opisach tego rutera TD-W8950ND, autorzy piszą że jest tryb AP.
Np.
http://www.centrumelektroniki.pl/Router ... 52976.html
lub
http://wisp.pl/index.php?p2334,tp-link-td-w8950nd
Na stronie internetowej TP-Linka znalazłem informację o trybie pracy WDS - "Tryb pracy WDS zapewnia mostowanie połączeń w celu rozszerzenia zasięgu sieci bezprzewodowej".Czy ten tryb może w czymś pomóc?
Link do w/w tekstu -
http://www.tp-link.com/pl/products/prod ... TD-W8950ND
Edit ;-)
Może to co napiszę jest głupie ale "odchylam się dzisiaj od pionu" więc wybaczcie mi ;P(

)
Mój ruter TP-linka obsługuje tryb WDS.Tryb który wg.wikipedii służy do wzmocnienia sygnału macierzystego punktu dostępowego.Mogę taki tryb ustawić u siebie i wklepać dane znajomego, który chce mi udostępnić internet.Czy mogę ten odbierany sygnał przekierować na porty LAN w tym samym ruterze i przekazać go dalej na komputer?
[ Dodano: 2011-04-30, 21:35 ]
A tak w ogóle to wielkie dzięki KrissTofferr , bo i tak mi wiele spraw wyjaśniłeś i czegoś się nauczyłem ;-)
Dzieki!
[ Dodano: 2011-05-01, 14:18 ]
Przeszukałem forum (oraz google

) i znalazłem rozwiązanie jednego z moich głównych problemów, czyli brak komunikacji AP D-Linka z komputerem.Żeby ten apek ruszył, trzeba go łączyć za pośrednictwem kabla krosowanego a nie prostego.Miałem z tym fantem mały dylemat, ale schemat krosowania i lutownica dały pożądany rezultat :-).D-link połączył się z komputerem, ale nie reaguje na polecenie ping i nie można się zalogować do panelu administracyjnego.Czyli nie działa tak jak powinien, pomimo że adresy wpisałem poprawnie czyli tak:
Adres IP :192.168.0.100
Maska podsieci:255.255.255.0
Brama domyślna:192.168.0.50
Podłączyłem go więc krosowanym przewodem do rutera TP-Link,ruter podpiąłem prostym LANem do komputera w którym ustawiłem takie adresy:
Adres IP :192.168.0.100
Maska podsieci:255.255.255.0
Brama domyślna:192.168.1.1
...i mogę się logować do D-Linka lub jak zmienię adres IP na - 192.168.1.100 to mam dla odmiany dostęp do TP-Linka :-)
Na apku widzę sieć znajomego ale generalnie nie wiem jak mam skonfigurować wszystko tak, żeby zadziałało...

Mam ustawić tryb Access Point czy Wireless Client?Proszę o pomoc ,bo tego nie "ogarniam".Poniżej znajduje się prosty schemat mojej sieci - link.
moja sieć
Bez zdrowia życie nie jest życiem; życie nie jest do wyżycia.