Jak wprowadzić TP-LINK TD-W8950ND w tryb AP ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
swawolny d
Początkujący użytkownik forum

Jak wprowadzić TP-LINK TD-W8950ND w tryb AP ?

Post autor: swawolny d »

To mój pierwszy temat na forum więc witam serdecznie :)

Mam w domu AP D-Link DWL-900AP+(bez rutera),TP-LINK TD-W8950ND(ruter) oraz kartę PCI TL-WN35GD i dwa przewody RJ45 LAN.Mieszkam "na wsi" i piszę do Was z Orange Free (Samsung Avila).Mój dobry znajomy (z domu obok) zgodził się na udostępnienie mi internetu drogą radiową.
Niestety dla mnie to "czarna magia" (dla niego zresztą też) i nie wiem jak mam skonfigurować i połączyć ze sobą ten sprzęt, żeby to zadziałało.Mianowicie sprawa wygląda tak:
znajomy wyłączył szyfrowanie żeby było mi "łatwiej",więc sieć jest dostępna "jak na dłoni" ;-).
Moja karta na PCI (TL-WN350GD) "gryzie" się z moją płyta główną (VIA...) do tego stopnia, że zawiesza winde podczas lekkiego "stresu" :( ale dzięki niej wiem, że sieć kolegi działa i jest dostępna.
Następny problem to D-Link, którego "nie widzi" system choć jest to sprawny apek (działał w sieci osiedlowej w mieście obok "mojej" wioski).
Mówiąc krótko, chciałbym żeby pobierać internet poprzez wi-fi ale nie wiem czy sam TP-LINK TD-W8950ND nadaje się do tego celu oraz nie wiem dlaczego D-Link AP nie chce działać ?
Na samsungu net leci po EDGE no i trzeba fona ładować a nie zawsze jest za co.... :( Mieć w domu chociaż jeden mega to marzenie...

Jak to na wsi...
Z góry dzięki za pomoc!
Ostatnio zmieniony 2011-04-30, 17:06 przez swawolny d, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez zdrowia życie nie jest życiem; życie nie jest do wyżycia.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Re: Jak wprowadzić TP-LINK TD-W8950ND w tryb AP ?

Post autor: KrissTofferr »

swawolny d pisze:To mój pierwszy temat na forum więc witam serdecznie :)
Witamy:)

Na jakim sprzęcie Twój znajomy utworzył sieć bezprzewodową? I jakiego ma dostawcę internetu?
swawolny d pisze:Następny problem to D-Link, którego "nie widzi" system choć jest to sprawny apek
Podłączasz AP przewodem do karty LAN w komputerze, karta LAN powinna automatycznie poznać swój adres IP oraz adres domyślnej bramy. Odczytaj te adresy poleceniem
IPCONFIG /ALL
W Firefox wklej adres bramy domyślnej, wejdziesz wtedy w konfigurację AP D-Link DWL-900AP+.
Działa tak?
Awatar użytkownika
swawolny d

Dzięki za odzew i sorki, za to że tak późno się odzywam ale w między czasie dowiedziałem się, że będę Tatą ;-) i jakoś tak ciężko było (ale tylko troszkę) zebrać się do "pionu" ;-).
Ale wracając do tematu...postawiłem system na nowo(na wszelki wypadek) i sprawdziłem D-Linka-na tych przewodach które posiadam system go nie "widzi" i nie można nic z nim zrobić :( - na razie idzie na półkę.(i tu mi się nasunęło jeszcze jedno pytanie) - jaka jest zależność (jeśli chodzi o starszy sprzęt) pomiędzy rodzajem przewodów? Czy przeplot ma znaczenie i co to w ogóle jest przeplot? Czy to jest to samo co skrosowanie przewodu?
Dostawcą netu u znajomego jest Netia a leci to na ruterka ZYLEX P-660HW-D1.Teraz właśnie piszę na połączeniu z Netią przez moją kartę TP-Linka (PCI),ale jak tylko system się "wyłoży" to podłączę telefon.Zastanawia mnie, czy mój TP-LINK TD może odebrać tak samo sygnał jako AP i dzięki ruterowi przekierować go na komputer?Manual w j.polskim wydrukowany na polski rynek jest łagodnie mówiąc do bani, a menu rutera jest jak dla mnie za bardzo skomplikowane i nie wiem jak je skonfigurować.
Ostatnio zmieniony 2011-04-30, 20:31 przez swawolny d, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

swawolny d pisze:dowiedziałem się, że będę Tatą ;-)
Bliźnięta? :hyhy:
swawolny d pisze:co to w ogóle jest przeplot? Czy to jest to samo co skrosowanie przewodu?
To samo. Po prostu niektóre żyły podłączone są we wtyczce w innej kolejności niż na drugim końcu przewodu.
D-Link DWL-900AP+ wymaga kabla skrosowanego dla podłączenia do karty LAN komputera.
swawolny d pisze:sprawdziłem D-Linka-na tych przewodach które posiadam system go nie "widzi" i nie można nic z nim zrobić
Jest jeszcze jedna możliwość do wypróbowania. W opcjach karty LAN komputera, własciwości TCP/IP v4 wpisz:
adres: 192.168.0.100
maska 255.255.255.0
brama 192.168.0.50
Zresetuj AP. Włóż zapałkę w otwór "Reset" i przytrzymaj tylko 5 sekund. Po kilku minutach podłącz kabel do komputera.
W Firefox wpisz adres 192.168.0.50
swawolny d pisze:przez moją kartę TP-Linka (PCI),ale jak tylko system się "wyłoży" to podłączę telefon
Jak to wygląda? Niebieski ekran?
Używasz menedżera połączeń TP-LINK?

[ Dodano: 2011-04-30, 15:26 ]
TP-LINK TD-W8950ND nie nadaje się bo nie może pracować w trybie klienta sieci bezprzewodowej.
Awatar użytkownika
swawolny d

A któż to wie? ;) Może i bliźnięta heh ;)

Jeśli chodzi o kartę TP-Linka (PCI) to z tego co wyczytałem, karty oparte na chipsecie Atheros "gryzą" się z płytami opartymi na układach VIA i u mnie ta reguła sprawdza się idealnie.Po kilkunastu sekundach od "odpalenia" strony, system zawiesza się ale w dziwny sposób-"zastyga" z kursorem na ekranie tak że wszystko widać ale nie można już nic zrobić.Tylko reset kompa.Podejrzewałem najpierw zasilacz, ale wszystko jest Ok.Bez w/w karty nawet dość mocno obciążony nie powoduje problemów.

Co do D-Linka-na adresach podanych przez Ciebie, dalej nie ma reakcji.
Nie wiem czy ten D-Link nie jest czasem "uwalony" po stronie LANu.Dioda LAN mruga tak jak by wysyłał pakiety, gdy podłączyłem obydwa urządzenia ze sobą (ruter+AP) to diody mrugają w nich tak,jak by się komunikowały ze sobą.Ale czy tak jest faktycznie to nie wiem.I tu mam pytanie.
Czy można TP-Linka tak ustawić(po połączeniu z D-Linkiem kablem LAN), żeby można było się zalogować do tego D-Linka?

W różnych opisach tego rutera TD-W8950ND, autorzy piszą że jest tryb AP.
Np.
http://www.centrumelektroniki.pl/Router ... 52976.html

lub

http://wisp.pl/index.php?p2334,tp-link-td-w8950nd

Na stronie internetowej TP-Linka znalazłem informację o trybie pracy WDS - "Tryb pracy WDS zapewnia mostowanie połączeń w celu rozszerzenia zasięgu sieci bezprzewodowej".Czy ten tryb może w czymś pomóc?
Link do w/w tekstu -

http://www.tp-link.com/pl/products/prod ... TD-W8950ND

Edit ;-)

Może to co napiszę jest głupie ale "odchylam się dzisiaj od pionu" więc wybaczcie mi ;P( :szampan: )
Mój ruter TP-linka obsługuje tryb WDS.Tryb który wg.wikipedii służy do wzmocnienia sygnału macierzystego punktu dostępowego.Mogę taki tryb ustawić u siebie i wklepać dane znajomego, który chce mi udostępnić internet.Czy mogę ten odbierany sygnał przekierować na porty LAN w tym samym ruterze i przekazać go dalej na komputer?

[ Dodano: 2011-04-30, 21:35 ]
A tak w ogóle to wielkie dzięki KrissTofferr , bo i tak mi wiele spraw wyjaśniłeś i czegoś się nauczyłem ;-)

Dzieki!

[ Dodano: 2011-05-01, 14:18 ]
Przeszukałem forum (oraz google ;) ) i znalazłem rozwiązanie jednego z moich głównych problemów, czyli brak komunikacji AP D-Linka z komputerem.Żeby ten apek ruszył, trzeba go łączyć za pośrednictwem kabla krosowanego a nie prostego.Miałem z tym fantem mały dylemat, ale schemat krosowania i lutownica dały pożądany rezultat :-).D-link połączył się z komputerem, ale nie reaguje na polecenie ping i nie można się zalogować do panelu administracyjnego.Czyli nie działa tak jak powinien, pomimo że adresy wpisałem poprawnie czyli tak:
Adres IP :192.168.0.100
Maska podsieci:255.255.255.0
Brama domyślna:192.168.0.50

Podłączyłem go więc krosowanym przewodem do rutera TP-Link,ruter podpiąłem prostym LANem do komputera w którym ustawiłem takie adresy:
Brama domyślna:192.168.1.1

...i mogę się logować do D-Linka lub jak zmienię adres IP na - 192.168.1.100 to mam dla odmiany dostęp do TP-Linka :-)
Na apku widzę sieć znajomego ale generalnie nie wiem jak mam skonfigurować wszystko tak, żeby zadziałało... :( Mam ustawić tryb Access Point czy Wireless Client?Proszę o pomoc ,bo tego nie "ogarniam".Poniżej znajduje się prosty schemat mojej sieci - link.

moja sieć
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

swawolny d pisze:Mój ruter TP-linka obsługuje tryb WDS. Tryb który wg.wikipedii służy do wzmocnienia sygnału macierzystego punktu dostępowego. Mogę taki tryb ustawić u siebie i wklepać dane znajomego, który chce mi udostępnić internet. Czy mogę ten odbierany sygnał przekierować na porty LAN w tym samym ruterze i przekazać go dalej na komputer?
Tak, TD-W8950ND obsługuje tryb WDS Bridge ale router ZYXEL P-660HW-D1 wcale nie obsługuje trybu WDS więc nic z tego.

Najtaniej byłoby gdybyś kupił kilka metrów gotowego - skrosowanego kabla UTP żeby wykorzystać AP D-Linka.
http://tinyurl.com/rj45-utp-skrosowany
swawolny d pisze:Dzieki!
OK ;)

[ Dodano: 2011-05-01, 16:26 ]
swawolny d pisze:Przeszukałem forum (oraz google ;) ) i znalazłem rozwiązanie
Ahaa :)
swawolny d pisze:Mam ustawić tryb Access Point czy Wireless Client?
Wireless Client bo AP D-Link musi działać jako klient sieci bezprzewodowej - tej utworzonej na routerze ZYXELa.

[ Dodano: 2011-05-01, 16:53 ]
swawolny d pisze:D-link połączył się z komputerem, ale nie reaguje na polecenie ping i nie można się zalogować do panelu administracyjnego.Czyli nie działa tak jak powinien, pomimo że adresy wpisałem poprawnie czyli tak:
Brama domyślna:192.168.0.50
Jeszcze raz spróbuj podłączyć D-Link skrosowanym kablem do komputera ale w karcie LAN zmień Adres IP na 192.168.0.99
Awatar użytkownika
swawolny d

Witam ;-)

Ustawienie 192.168.0.99 nic nie dało ale już zrobiłem tak, że na jednej przeglądarce mam apka i ruter :-).Bez problemu mogę już konfigurować sieć "do końca", tylko że nie wiem jak to wykonać.Zrobię zrzuty ekranowe moich ustawień i podam linki do nich.Ale to za nie długo bo chwilkę to zajmie ;-)

Ps. pingi są bdb, apek leci przez ruter jak należy, kabel skrosowałem porządnie ale tylko z jednej strony, wersja firmware D-Linka to 3.07b1 , Mon, 22 Dec 2003 , DHCP w apku wyłączyłem, z ZyXELEm łączyłem się na karcie PCI na adresie 192.168.1.8 ale na innych też, tylko musiałem wklepywać ręcznie bo jak przydzielił sam to net nie chciał działać...Czy w menu apka jakiś komunikat powinien informować mnie ze jest nawiązane połączenie z siecią?Pytam ponieważ po zaznaczeniu i "niby" połączeniu się z daną siecią bezprzewodową, nic mi tego nie potwierdza, robię restart urządzenia i dalej nie wiem co z połączeniem.

Link do zdjęć paneli konfiguracyjnych AP D-Link DWL-900AP+ oraz rutera TP-Link TD-W8950ND (na takich ustawieniach mam dostęp do obydwu urządzeń ale nie mam internetu)
https://picasaweb.google.com/101449418895469157011/KonfiguracjaSieciBezprzewodowej?authkey=Gv1sRgCNiNit37wOagzwE&feat=directlink
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

swawolny d pisze:z ZyXELEm łączyłem się na karcie PCI na adresie 192.168.1.8 ale na innych też, tylko musiałem wklepywać ręcznie bo jak przydzielił sam to net nie chciał działać...
Czyli że w D-Linku trzeba mu adres IP ustawić z tego samego zakresu sieci co na ZyXElu 192.168.1.x
oraz wpisać wprost adres bramy ZyXELa i adres serwera DNS bo domyślne ustawienie 0.0.0.0 oznacza że te adresy mają być pobrane przez zapytanie DHCP a z tego co piszesz wynika że na ZyXELu może być wyłączone DHCP.
W D-Link w Home - LAN wpisz:
IP Address: 192.168.1.40
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway: 192.168.1.1
DNS Server: 8.8.8.8

W TP-LINK Advanced Setup - LAN wpisz:
IP Address: 192.168.1.30
Subnet mask: 255.255.255.0
Enable DHCP server:
Start IP Address: 192.168.1.120
End IP Address: 192.168.1.254

W TP-LINK, Advanced Setup, Routing - Default Gateway:
usuń zaznaczenie przy "Enable Automatic Assigned Default Gateway",
Zaznacz "use Default Gateway IP Address" i wpisz adres: 192.168.1.1
Usuń zaznaczenie przy polu "Interface". Jeśli możesz to pokaż mi zdjęcie - co widać na rozwijalnej liście wyboru Interface.

W TP-LINK, Advanced Setup, DNS - DNS Server:
usuń zaznaczenie przy "Enable Automatic Assigned DNS",
Primary DNS Server: 8.8.8.8
Secondary DNS Server: pozostaw puste

Reboot TP-LINK.

Na karcie PC LAN wpisz:
Adres IP: 192.168.1.31
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1
Preferowany DNS: 8.8.8.8

W Firefox spróbuj połączyć się z www.google.pl
a gdyby się nie udało to spróbuj z adresem IP google: http://74.125.77.147/

Adres do konfiguracji TP-LINKa: 192.168.1.30
Adres do konfiguracji D-Link'a: 192.168.1.40
Adres do konfiguracji ZYXELa: 192.168.1.1

edit: poprawiłem dwa adresy bram za radą kolegi key
Ostatnio zmieniony 2011-05-02, 08:50 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Fajnie, tylko z jednym malym bledem:

brama w wszystkich przypadkach to 192.168.1.1 - router laczacy z siecia "zewnetrzna".
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

key, dzięki że to zauważyłeś!
Awatar użytkownika
swawolny d

key dzięki za sprostowanie ;-) KrissTofferr tu jest uruchomiona funkcja Interface:
http://img4.imageshack.us/i/screenshot017m.jpg/
Jej uruchomienie i ustawienie LAN/br0 nic nie zmienia.Neta jak nie było tak nie ma :( Podłączę zaraz antenę do TP-Linka na pci i z ciekawości sprawdzę czy bez wklepanych adresów połączy się z ZyLexem i czy będzie net.
A ha! Ważną sprawa jest też to, że nie mam w TP-Linku ustawień o których pisałeś powyżej....
cyt."W TP-LINK, Advanced Setup, DNS - DNS Server:
usuń zaznaczenie przy "Enable Automatic Assigned DNS",
Primary DNS Server: 8.8.8.8
Secondary DNS Server: pozostaw puste
"
Przeszukałem menu tego rutera i nic takiego nie znalazłem... Innym problemem jest też sprawdzanie jakości połączenia.NetStumbler nie obsługuje mi tych "sprzętów" i nie wiem co się dzieje z połączeniem.Jest może jakiś program, który mógłby mi zastąpić NetStumblera?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Spróbuj czy przechodza pingi, na adresy IP. Po kolei: 192.168.1.30 , 192.168.1.40 , 192.168.1.1, 8.8.8.8
Ostatnio zmieniony 2011-05-03, 23:24 przez key, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

swawolny d pisze:Ważną sprawa jest też to, że nie mam w TP-Linku ustawień o których pisałeś powyżej....
cyt."W TP-LINK, Advanced Setup, DNS - DNS Server:
Nie jest to takie niezbędne - jeśli brama w ZyLEXie spełnia rolę serwera DNS lub jeśli wpisujesz adres serwera DNS wprost w opcjach karty PC LAN.

[ Dodano: 2011-05-02, 14:32 ]
Jeśli ping do 192.168.1.1 nie przejdzie albo nie da się wejść do konfigu ZyXELa to może Twój znajomy ustawił filtrowanie dostępu według MAC a dodał tylko adres MAC Twojej karty PCI TL-WN35GD.
Awatar użytkownika
swawolny d

Przed chwilą połączyłem się z ZyLEXem bez wpisanych ustawień poprze kartę zamontowaną w komputerze.
Komunikat był taki:
Przypisany przez DHCP
Adres IP: 192.168.1.37
Maska: 255.255.255.0
Brama: 192.168.1.1
Serwer DHCP: 192.168.1.1
Serwer DNS : 192.168.1.1
http://img233.imageshack.us/i/screenshot018d.jpg/

Połączenie było z internetem więc zdaje się, że wcześniej wprowadziłem Ciebie (Was) w błąd...przepraszam.Tylko co dalej?

Ps.Posprawdzam jeszcze raz pingi zarówno z komputera jak i z poziomu rutera i za moment się odezwę...
Ps.ZyLEX ma wyłączone filtrowanie po macu...

[ Dodano: 2011-05-02, 14:55 ]
Tu są pingi z komputera:
http://img69.imageshack.us/i/screenshot020z.jpg/

Jak widać, połączenia z 192.168.1.1 nie ma a 8.8.8.8 ma wysokie(długie?)pingi...

A tutaj są pingi z rutera:
http://img846.imageshack.us/i/screenshot021v.jpg/
http://img20.imageshack.us/i/screenshot022fv.jpg/
http://img683.imageshack.us/i/screenshot023tq.jpg/
http://img811.imageshack.us/i/screenshot024do.jpg/
Ostatnio zmieniony 2011-05-02, 14:08 przez swawolny d, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

swawolny d pisze:Tylko co dalej?

A co ma byc? Zazwyczaj: i zyli dlugo i szczesliwie.....

[ Dodano: 2011-05-02, 15:02 ]
swawolny d pisze:Jak widać, połączenia z 192.168.1.1 nie ma a 8.8.8.8 ma wysokie(długie?)pingi...
192.168.1.1 moze miec wylaczone odpowiadanie na pingi. Dzialac dziala, bo by nie bylo pingow na 8.8.8.8. Dlugie czasy sa dziwne.

Mozesz rozrysowac jak wyglada polaczenie (z uwzglednieniem w jakie porty co jest wlaczone)?
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
swawolny d

To jest poglądowy schemat mojej sieci :

http://img709.imageshack.us/i/mojasie1.jpg/

Antena panelowa jest podłączona do D-Linka,D-Link krosowanym kablem(z jednej strony) jest podłączony do portu LAN(2) w ruterze TP-Link,ruter jest podłączony do komputera kablem LAN (prostym)(port 4).

Do jakości sygnału przyczepił bym się, gdyby nie fakt że internet działa na karcie TP-Linka na PCI...jednak zastanawiam się nad przewodem LAN, który sam krosowałem(przelutowany jest na pewno poprawnie) a także dalej nie wiem,dlaczego nie można się dostać do D-Linka po jego bezpośrednim połączeniu do komputera?(pomimo że PC go "widzi")
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

swawolny d pisze:Połączenie było z internetem więc zdaje się, że wcześniej wprowadziłem Ciebie (Was) w błąd
Czyli że jednak DHCP działa poprawnie na ZyXELu więc i D-Link mógłby pobrać wszystkie adresy przez DHCP (po zaznaczeniu "Dynamic IP address" w jego configu).
Awatar użytkownika
swawolny d

Zgadza się KrissTofferr ;-) Generalnie to jest tak że połączenie jest, ale bardzo cienkie i nie z winy konfiguracji (tak przynajmniej podejrzewam), ale z winy cienkiego sprzętu po "obydwu stronach" ;-). Ustawiłem DHCP w D-Linku i i ustawiłem "automata" w sieciówce, jest ping w którym jest 75% strat a i to nie zawsze bo w większosci przypadków jest 100% strat....Ustawienia "na sztywno", dają podobny rezultat więc to raczej wina naszych urządzeń.Tak czy siak-Wielkie dzięki panowie bo bez Waszej pomocy raczej bym sobie nie poradził :ok:
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

swawolny d pisze:z winy cienkiego sprzętu po "obydwu stronach"
Tak patrzę że AP D-Linka obsługuje tylko standard 802.11b (z jakimś nietypowym rozszerzeniem prędkości do 22 Mbps) a ZyXEL obsługuje 802.11b/g z nietypowym rozszerzeniem prędkości i tylko dla 802.11g). Można to trochę ustandaryzować w ustawieniach D-Linka i ZyXELa bo czasem od jakiejś "pierdułki" zależy kompatybilność sprzętu ;-)

W D-Linku - Advanced - Performance:
RTS Threshold: 2432
Fragmentation: 2432
Basic Rates: 1-2-5.5-11(Mbps)
TX Rates: 1-2-5.5-11(Mbps)
Preamble Type: Long Preamble
Authentication: Open System
SSID Broadcast: Disabled (chociaż w trybie wireless client i tak nie jest rozsyłany SSID)
Antenna transmit power: 100%
4X Mode: Disabled
Antenna Selection: Right (Podłączasz tam panelówkę i dlatego ustawienie opcji "Antenna Diversity" byłoby bardzo złe!)
Według helpa D-Link:
Antenna Selection
The antennas on DWL-900AP+ can be selected for different usages. For most indoor usage, the default Diversity Antenna setting is recommended. If you want to replace one of the antennas with an outdoor external antenna, choose Left Antenna or Right Antenna to maximize the transmit power to the specific side. Note: Right Antenna is External antenna of DWL-900AP+

Na ZyXELu, Wireless - Advanced:
RTS/CTS Threshold: 2432
Fragmentation Threshold: 2432
Output Power: Maximum
Preamble: Long
802.11 Mode: Mixed (czyli 802.11b + 802.11g)
Usuń zaznaczenie przy: Enable 802.11g+ mode
Max Frame Burst: 0
Awatar użytkownika
swawolny d

Witam ponownie ;) KrissTofferr -
Fragmentation :
(range: 256~2346) - taki jest zakres więc 2432 nie da się w D-Linku ustawić...
Ale zrezygnowałem z anteny panelowej i sygnał odbieram na antenie do okólnej (tej która była w zestawie z ruterem TP-Link).Apek jest teraz w miejscu, w którym była panelówka i pingi są bardzo dobre(no prawie...).Jeśli chodzi o ustawienia Basic Rates i TX Rates to najlepiej to działa na 1-2(Mbps) i 1-2-5.5-11-22(Mbps).Na innych ustawieniach przestaje poprawnie działać.
Mam dalej problem z "gubieniem" pakietów co najlepiej obrazuje poniższa fotka:
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... 27bwn.jpg/

Na przykład jest tak,że mam połączenie z netem rzędu ok.1mb a jak uruchomię komunikator to po włączeniu przeglądarki i jakiejś strony internetowej, wszystko przestaje działać.Apek przestaje pobierać dane,tak jak by się blokował.Pingi do rutera i AP sa wtedy idealne ale już 8.8.8.8 są do niczego.Ta sama sytuacja jest wtedy, kiedy otworzę np. dwie lub trzy strony internetowe na raz.Po wyłączeniu przeglądarki wszystko po chwili wraca do "normy" .Jakość połączenia z ZyLEXem mogę oszacować tylko na pdst.pingów na adres 8.8.8.8 (o ile dobrze rozumuje...), ponieważ NetStumbler nie obsługuje tego sprzętu... :zly:
Nie wiem więc, czy powyższe problemy to wina przewodu, który sam krosowałem (zakłócenia) czy też jest to może wina anteny podłączonej do APeka (może powinna być większa) ?
Ps. Zauważyłem jeszcze, że jak robię test na speedtest.pl to download idzie jak należy, ale upload stoi w miejscu i nic się nie dzieje.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

swawolny d pisze:Witam ponownie ;) KrissTofferr
Cześć ;-)
swawolny d pisze:Ale zrezygnowałem z anteny panelowej i sygnał odbieram na antenie do okólnej (tej która była w zestawie z ruterem TP-Link).Apek jest teraz w miejscu, w którym była panelówka i pingi są bardzo dobre(no prawie...)
Jak miałeś antenę panelową to próbowałeś ustawić "Antenna Selection" na "Right"?
swawolny d pisze:Jeśli chodzi o ustawienia Basic Rates i TX Rates to najlepiej to działa na 1-2(Mbps) i 1-2-5.5-11-22(Mbps).Na innych ustawieniach przestaje poprawnie działać.
W standardzie 802.11b nie ma prędkości 22 Mbit/s i dlatego myślałem że najlepszą kompatybilnosć z AP ZyXELa (802.11b/g) uzyskasz po wstawieniu 1-2-5.5-11(Mbps).
Ustawienie 4X Mode też może powodować niekompatybilność.
Na ZyXELu, domyślne ustawienie Max Frame Burst powyżej zera przydziela właśnie taką ilość milisekund na wyłączność klientom pracującym w standardzie 802.11g czyli wszystkim oprócz Twojego D-Linka (802.11b). Dlatego zalecane jest ustawienie 0.
swawolny d pisze:Mam dalej problem z "gubieniem" pakietów co najlepiej obrazuje poniższa fotka:
Sprawdź 20 pingów po zwiększeniu czasu oczekiwania na odpowiedź do 3000 ms:
ping -n 20 -w 3000 8.8.8.8
swawolny d pisze:Na przykład jest tak,że mam połączenie z netem rzędu ok.1mb a jak uruchomię komunikator to po włączeniu przeglądarki i jakiejś strony internetowej, wszystko przestaje działać.Apek przestaje pobierać dane,tak jak by się blokował.Pingi do rutera i AP sa wtedy idealne ale już 8.8.8.8 są do niczego.
Jeśli ten efekt zależy od wydajności routingu to możesz spróbować ograniczyć ilość połączeń jednocześnie otwieranych przez Firefox. Wejdź w about:config
network.http.max-connections ustaw na 7
network.http.max-connections-per-server ustaw na 3
network.http.keep-alive ustaw na false

I może warto ustawić na ZyXELu filtrowanie klientów bezprzewodowych według ich adresów MAC żeby nikt obcy nie łączył się "na dziko"? Adresy MAC klientów sieci bezprzewodowej widać Na ZyXELu, w Status: Summary -> Wlan Status
ODPOWIEDZ