Sposoby na Telekomunikacje PL

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
WujekRada
Stały użytkownik forum

Sposoby na Telekomunikacje PL

Post autor: WujekRada »

Witam! Otóż jestem dość nieszczęśliwym posiadaczem internetu radiowego.

Zacznę od tego że się przeprowadziłem i od 3 lat pisałem z TP o przeniesienie telefonu stac i int.

Rozmowy nic nie dały bo '' nie było możliwości technicznych''. Dodam że po jednej jaki i po drugiej stronie działki , ok 5 i 8 m od tomu biegną kable tpsa :szok: O_O . A na dostatek sąsiad przez płot i inni graniczący z nami ma podłączenie kablowe do netu ( ręce opadają) ...

Z mojej ''wtyki'' w tp dowiedziałem się że nie ma dla nas miejsca w pierwszym kablu , a z drugiego nie da się nas podłączyć :cry: . Ta sama ''wtyka'' Dowiedziała się że aby nas odłączyć trzeba ciągnąć 400 m (!!!) kabla telefonicznego i się m to nie opłaca...

Wtyka załatwiła też przyjazd techników którzy orzekli to co wyżej.

Z sąsiadem się nie dogadam bo to strasznie infantylny człowiek, napisał bym coś jeszcze ale był by warn jak nie ban...

Jest jakiś sposób na zagięcie telekomunikacji i świadczenia mi usługi? Bo myślę że po przeczytaniu tego tekstu wam też ręce opadają...
rdy
Stały użytkownik forum

Re: Sposoby na Telekomunikacje PL

Post autor: rdy »

Nie ma sposobu, no chyba że masz wtyki u prezydenta miasta :)

Żeby cię pocieszyć powiem ci to:
Ja się dowiedziałem że nie opłaca im się ciągnąć 200 metrów kabla dla 4 rodzin które od 2 lat starały się o kablowy net i wysyłały nawet pisemka. Nie i już, łaskiawie zaproponowali telefon radiowy
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Post autor: M@jkel »

rdy pisze: Ja się dowiedziałem że nie opłaca im się ciągnąć 200 metrów kabla dla 4 rodzin które od 2 lat starały się o kablowy net i wysyłały nawet pisemka.
Ba. Z własnego doświadczenia: nie opłacało im się też pociągnąć kilkuset metrów druta dla firmy która chciała przenieść do nowej lokalizacji 18 numerów telefonicznych i założyć dwa deesele... Przy rocznych rachunkach rzędu kilkudziesięciu tysięcy złotych.
Usługi mają dobre, ale podejście do klienta woła o pomstę do nieba.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

W sumie masz jeszcze mozliwosc "B" - dogadac sie z Tepsa i polozyc kable na wlasny koszt.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Post autor: M@jkel »

key pisze:W sumie masz jeszcze mozliwosc "B" - dogadac sie z Tepsa i polozyc kable na wlasny koszt.
Właśnie, a jak to będzie w takim przypadku, czyją własnością będą kable? Klienta czy dostawcy?
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Tego kto zaplaci za kable ;)

Osobiscie znam jeden przypadek podobnej akcji - klient kopal dol w.g. wskazan tepsy, panowie z tepsy rozciagneli i podpieli kabel, klient zasypal. Cena kabla w tej inwestycji byla minimalna (jakies 200..300 pln), IIRC klient kupil material od tepsy.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Oficer
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Oficer »

Brak miejsca w skrzynce a podciągnięcie kabla to chyba różnica? Podciągnąć kabel Ci mogą a do czego podczepią ? Byś musiał kupić nową skrzynkę za swoje pieniądze .
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Oficer pisze:Brak miejsca w skrzynce a podciągnięcie kabla to chyba różnica?
A kto mowi o braku miejsca w skrzynce?
WujekRada pisze:Ta sama ''wtyka'' Dowiedziała się że aby nas odłączyć trzeba ciągnąć 400 m (!!!) kabla telefonicznego i się m to nie opłaca...
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Rilicek
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Rilicek »

Ja uporczywie zamawiałem telefon + internet. Co 3 miesiące wysyłałem zamówienie ze strony internetowej.
Po dwóch latach, udało mi się urobić TP w ten sposób, że:
1) Przesłałem im oświadczenie, że mój sąsiad zgodzi się użyczyć swój słup (słup w zasadzie jest TP, ale stoi na jego działce)
2) Postawiłem własny słup na swojej działce (rolę słupa pełni 5m rura DN40 ocynkowana przymocowana do murowanego ogrodzenia)
Tak naprawdę do tej pory nie wiem, co tak naprawdę spowodowało, że się nade mną zlitowali.
Kabla musieli około 300m powiesić.
orange -> EchoLife HG612 + 2xNetgear R6220 (OpenWrt 19.07 z LuCI)
System: openSUSE
http://software.opensuse.org/
ODPOWIEDZ