router Huawei b260a a dyndns

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czak22
Początkujący użytkownik forum

Post autor: czak22 »

Jaką mam szansę na wywołanie w sieci w.w. routerka przy dynamicznie przydzielanym przez plusa adresie ip, w momencie kiedy sprzęt nie ma opcji dyndns? Czy jestem zmuszony kupić u operatora usługę stałego adresu?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: router Huawei b260a a dyndns

Post autor: key »

Mozesz zainstalowac dyndns clienta na maszynie z ktora chcesz sie laczyc, ale iirc plus blokuje polaczenia z zewnatrz.
Nie pomagam na PW.
czak22

Dzięki key, ale nie dopowiedziałem waznej rzeczy. Chodzi mi o łączenie się z urządzeniami do monitoringu, więc nie ma tam możliwości instalacji czegokolwiek :/, rozumiem, ze bedzie problem.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Zawsze mozesz zamiast switcha uzyc routerka z wbudowanym switchem.
Nie pomagam na PW.
czak22

Nie wiem czy Cie dobrze rozumiem key. Jaką rolę widzisz dla drugiego routera?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Aktualizacja dyndns, switch i serwer/client VPN.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Jaką mam szansę na wywołanie w sieci w.w. routerka przy dynamicznie przydzielanym przez plusa adresie ip, w momencie kiedy sprzęt nie ma opcji dyndns? Czy jestem zmuszony kupić u operatora usługę stałego adresu?
Aby dyndns działał będziesz musiał wykupić albo dynamiczny prywatny adresi IP (5PLN netto) albo stały prywatny IP (chyba 25PLN netto) ze wskazaniem na to drugie, bo gdy modem ci się rozłączy to domenę szlag trafi.

BTW - z moich obliczeń wynika że dynamicznych prywatnych IP w Plusie jest max 64516. Pewnie statycznych jeszcze mniej.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ra-v pisze: bo gdy modem ci się rozłączy to domenę szlag trafi.
Od tego jest DYNDNS.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

ra-v pisze: albo dynamiczny prywatny adresi IP (5PLN netto) albo stały prywatny IP (chyba 25PLN netto)
Prywatnych? ;) Jesteś pewny? ;)
czak22

Potrzebny jest publiczny dynamiczny ip plus dyndns, którego na tym urzadzeniu nie ustawię albo statyczny który jest za drogi. Wracając do propozycji key'a., huawei musiałby tak naprawdę pełnic rolę modemu a urządzenie za nim przejęłoby pozostałe funkcje, to drogi interes. Kupiłem ten router by zastąpić Edimaxa który regularnie się wieszał a nie wpadłem na to, że sprzęt za 500 PLN może nie mieć opcji ddns. Swoją drogą operatorowi gsm brak tej podstawowej w innych sprzętach funkcji jest na rękę. Zawsze można wykupic statyczny ip. Dzięki za pomoc, myślałem że jest może na to jakiś inny cwancyk.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Jak wyglada reszta infrastruktury? Ile kamer chcesz obsluzyc?

Publiczny IP to tylko polowa sukcesu, musisz jeszcze zabezpieczyc polaczenia (sugeruje (open)VPN). Router obslugujacy zarowno DYNDNS jak i VPN to koszt ok. 100 pln, wiec nieduzo.

Sugerowany router nie zastepuje aktualnego routera, jest dodatkowa skrznka, w ktorej routing jest wylaczony.

Mozesz tez obrocic kierunek laczenia - inicjowac je z strony monitoringu, wtedy nie potrzebujesz zewnetrznego IP.
Nie pomagam na PW.
czak22

Sprawa dotyczy kilku (5-10) kamer w domu jednorodzinnym. Jeśli idzie o zabezpieczenie, to nie wiem na ile właściciel będzie chętny na odpalanie klienta vpn, sprawa do przedyskutowania z zainteresowanym, problemem będzie również ukrycie skrzynek w niewielkim schowku na to przeznaczonym i wytłumaczenie człowiekowi, że wydał niemałe pieniądze na coś co nie spełnia podstawowego zadania. Jestem za sprzedażą huaweia b260 i kupna innego. Czy polecacie może jakieś solidne, stabilne urządzenie spełniające w.w. wymagania koniecznie z wbudowanym modemem?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

czak22 pisze:Sprawa dotyczy kilku (5-10) kamer w domu jednorodzinnym.
Huawei ma tylko jeden port LAN, wiec i tak potrzebujesz HUB/Switch do rozdzielenia sieci. Jak pisalem wyzej, zamiast HUBa mozesz uzyc routera z odpowiednim softem.
czak22 pisze: to nie wiem na ile właściciel będzie chętny na odpalanie klienta vpn
Mozna prosto wytlumaczyc. Nie otwiera sie sieci bez zabezpieczen (minimum tunel na SSH, lepiej VPN), tak samo jak nie uzywa sie zdjec nagiej zony jako pocztowki.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Jo_gurt pisze:Prywatnych?
Indywidualnych? niewspółdzielonych?
key pisze:ra-v napisał/a:
bo gdy modem ci się rozłączy to domenę szlag trafi.

Od tego jest DYNDNS.
IP się zmieni, a tamten będzie używany przez innego użytkownika. Połączenie się po domenie będzie próbą połączenia z obcą osobą albo chwilowo nikim.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ra-v pisze:IP się zmieni, a tamten będzie używany przez innego użytkownika. Połączenie się po domenie będzie próbą połączenia z obcą osobą albo chwilowo nikim.
Uzywales kiedys DYNDNS?

W momencie zmiany IP, soft na routerze natychmiast melduje to serwerowi. Nastepna proba polaczenia bedzie z nowym IP. Praktycznie sprawdzone: w domu, po reconect z DSL w ciagu 10 sekund lapie nowy IP.
Nie pomagam na PW.
ODPOWIEDZ