router Huawei b260a a dyndns
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaką mam szansę na wywołanie w sieci w.w. routerka przy dynamicznie przydzielanym przez plusa adresie ip, w momencie kiedy sprzęt nie ma opcji dyndns? Czy jestem zmuszony kupić u operatora usługę stałego adresu?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: router Huawei b260a a dyndns
Mozesz zainstalowac dyndns clienta na maszynie z ktora chcesz sie laczyc, ale iirc plus blokuje polaczenia z zewnatrz.
Nie pomagam na PW.
-
Dzięki key, ale nie dopowiedziałem waznej rzeczy. Chodzi mi o łączenie się z urządzeniami do monitoringu, więc nie ma tam możliwości instalacji czegokolwiek
, rozumiem, ze bedzie problem.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zawsze mozesz zamiast switcha uzyc routerka z wbudowanym switchem.
Nie pomagam na PW.
-
Nie wiem czy Cie dobrze rozumiem key. Jaką rolę widzisz dla drugiego routera?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Aktualizacja dyndns, switch i serwer/client VPN.
Nie pomagam na PW.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Aby dyndns działał będziesz musiał wykupić albo dynamiczny prywatny adresi IP (5PLN netto) albo stały prywatny IP (chyba 25PLN netto) ze wskazaniem na to drugie, bo gdy modem ci się rozłączy to domenę szlag trafi.Jaką mam szansę na wywołanie w sieci w.w. routerka przy dynamicznie przydzielanym przez plusa adresie ip, w momencie kiedy sprzęt nie ma opcji dyndns? Czy jestem zmuszony kupić u operatora usługę stałego adresu?
BTW - z moich obliczeń wynika że dynamicznych prywatnych IP w Plusie jest max 64516. Pewnie statycznych jeszcze mniej.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Od tego jest DYNDNS.ra-v pisze: bo gdy modem ci się rozłączy to domenę szlag trafi.
Nie pomagam na PW.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Prywatnych?ra-v pisze: albo dynamiczny prywatny adresi IP (5PLN netto) albo stały prywatny IP (chyba 25PLN netto)

-
Potrzebny jest publiczny dynamiczny ip plus dyndns, którego na tym urzadzeniu nie ustawię albo statyczny który jest za drogi. Wracając do propozycji key'a., huawei musiałby tak naprawdę pełnic rolę modemu a urządzenie za nim przejęłoby pozostałe funkcje, to drogi interes. Kupiłem ten router by zastąpić Edimaxa który regularnie się wieszał a nie wpadłem na to, że sprzęt za 500 PLN może nie mieć opcji ddns. Swoją drogą operatorowi gsm brak tej podstawowej w innych sprzętach funkcji jest na rękę. Zawsze można wykupic statyczny ip. Dzięki za pomoc, myślałem że jest może na to jakiś inny cwancyk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak wyglada reszta infrastruktury? Ile kamer chcesz obsluzyc?
Publiczny IP to tylko polowa sukcesu, musisz jeszcze zabezpieczyc polaczenia (sugeruje (open)VPN). Router obslugujacy zarowno DYNDNS jak i VPN to koszt ok. 100 pln, wiec nieduzo.
Sugerowany router nie zastepuje aktualnego routera, jest dodatkowa skrznka, w ktorej routing jest wylaczony.
Mozesz tez obrocic kierunek laczenia - inicjowac je z strony monitoringu, wtedy nie potrzebujesz zewnetrznego IP.
Publiczny IP to tylko polowa sukcesu, musisz jeszcze zabezpieczyc polaczenia (sugeruje (open)VPN). Router obslugujacy zarowno DYNDNS jak i VPN to koszt ok. 100 pln, wiec nieduzo.
Sugerowany router nie zastepuje aktualnego routera, jest dodatkowa skrznka, w ktorej routing jest wylaczony.
Mozesz tez obrocic kierunek laczenia - inicjowac je z strony monitoringu, wtedy nie potrzebujesz zewnetrznego IP.
Nie pomagam na PW.
-
Sprawa dotyczy kilku (5-10) kamer w domu jednorodzinnym. Jeśli idzie o zabezpieczenie, to nie wiem na ile właściciel będzie chętny na odpalanie klienta vpn, sprawa do przedyskutowania z zainteresowanym, problemem będzie również ukrycie skrzynek w niewielkim schowku na to przeznaczonym i wytłumaczenie człowiekowi, że wydał niemałe pieniądze na coś co nie spełnia podstawowego zadania. Jestem za sprzedażą huaweia b260 i kupna innego. Czy polecacie może jakieś solidne, stabilne urządzenie spełniające w.w. wymagania koniecznie z wbudowanym modemem?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Huawei ma tylko jeden port LAN, wiec i tak potrzebujesz HUB/Switch do rozdzielenia sieci. Jak pisalem wyzej, zamiast HUBa mozesz uzyc routera z odpowiednim softem.czak22 pisze:Sprawa dotyczy kilku (5-10) kamer w domu jednorodzinnym.
Mozna prosto wytlumaczyc. Nie otwiera sie sieci bez zabezpieczen (minimum tunel na SSH, lepiej VPN), tak samo jak nie uzywa sie zdjec nagiej zony jako pocztowki.czak22 pisze: to nie wiem na ile właściciel będzie chętny na odpalanie klienta vpn
Nie pomagam na PW.
- ra-v
- Mistrz bezprzewodowy
Indywidualnych? niewspółdzielonych?Jo_gurt pisze:Prywatnych?
IP się zmieni, a tamten będzie używany przez innego użytkownika. Połączenie się po domenie będzie próbą połączenia z obcą osobą albo chwilowo nikim.key pisze:ra-v napisał/a:
bo gdy modem ci się rozłączy to domenę szlag trafi.
Od tego jest DYNDNS.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Uzywales kiedys DYNDNS?ra-v pisze:IP się zmieni, a tamten będzie używany przez innego użytkownika. Połączenie się po domenie będzie próbą połączenia z obcą osobą albo chwilowo nikim.
W momencie zmiany IP, soft na routerze natychmiast melduje to serwerowi. Nastepna proba polaczenia bedzie z nowym IP. Praktycznie sprawdzone: w domu, po reconect z DSL w ciagu 10 sekund lapie nowy IP.
Nie pomagam na PW.