router Huawei d105 z CP

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Polanka
Początkujący użytkownik forum

router Huawei d105 z CP

Post autor: Polanka »

witam. Mam net z Cyfrowego Polsatu. Chcę kupić router Huawei d105 ale nie mam modemu Huawei tylko ZTE. Czy jedno z drugim będzie działało? Na chłopski rozum wydaje mi sie, że powinno dizałać bez problemu ale chciałałabym zasięgnąć tu fachowej porady zanim wydam, nie daj Boże niepotrzebnie, 250 zł :)
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: router Huawei d105 z CP

Post autor: Patryk »

Polanka pisze:Chcę kupić router Huawei d105 ale nie mam modemu Huawei tylko ZTE. Czy jedno z drugim będzie działało?
Nie sądzę, by zadziałało.
Polanka

Post autor: Polanka »

Jeszcze jutro zadzwonię dla pewności do CP.
To jeszcze zapytam o router Edimax 6200 N. Może ten by pasował? :)
Beorn

Post autor: Beorn »

Pozwolę sobie napisać tutaj, bo bardzo podobne pytanie:

Również posiadam od niedawna router Huawei D105 z Cyfrowego Polsatu. Na lapkach trzech wszystko działa ładnie.
Jednakże na stacjonarnych kompach jest problem, ponieważ karty wifi jakie do nich posiadam to Tp-link TL-WN721N - nie działa.

Czy uda się sprawić, żeby te urządzenia ze sobą działały?
Proszę o pomoc.

Zaznaczę, że jestem laikiem zupełnym, więc wszelkie rady proszę ująć w prostym języku, a polecenia sprawdzenia czegoś dokładnie i również prosto. :)

Z góry dziękuję za okazaną pomoc.
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: ygreko »

Ja mam D105+E182E MIMO w CP i muszę powiedzieć że ten router się strasznie często zawiesza... :(.
Do tej pory miałem Linksysa WRT54G podłączonego do innego netu, przy którym trafiał mnie szlag, bo praktycznie codziennie się zawieszał, a teraz ten Huawei się zawiesza co dwa dni.
Czy polecany przez Was TP-Link się nie wiesza? Czy istnieje w ogóle router, który się nie wiesza?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

ygreko pisze:Czy istnieje w ogóle router, który się nie wiesza?
Tak.
Nie pomagam na PW.
ygreko

Chodzi mi o taki, co ma możliwość działania z modemem 3g na USB. Co polecasz z niewieszających się?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ygreko pisze:Co polecasz z niewieszających się?
AVM Fritz!Box (7240 | 7270 | 7390 | 7340 | 3370). Trzeba tylko psrawdzic od ktorej wersji softu obsluguje UMTS.
Nie pomagam na PW.
ygreko

key pisze:AVM Fritz!Box (7240 | 7270 | 7390 | 7340 | 3370).
Dzięki. Top klasa. Jednakowoż cena nie uzasadnia osiągniętych korzyści. Pozostanę przy obecnym routerze, może po prostu podłączę do niego timer, aby wyłączał mu prąd w środku nocy, bo najczęściej wisi kiedy rano odpalam kompa.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

ygreko pisze:Jednakowoż cena nie uzasadnia osiągniętych korzyści.
Mylisz sie. Ten sprzet nie bez powodu jest uzywany przez najwiekszych dostawcow internetu w niemczech. 1&1 czy KBD w 100%, telekom ponad 70% terminali koncowych to wlasnie AVM.

No i kazdy musi sobie sam odpowiedziec na pytanie, czy lepszy jest nowy Matiz czy dwu letni Polo :)
Nie pomagam na PW.
ygreko

key pisze:Mylisz sie
Masz ciekawy sposób dyskusji :).
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

ygreko pisze:Dzięki. Top klasa. Jednakowoż cena nie uzasadnia osiągniętych korzyści.
Cena używanego sprzętu nawet u nas w kraju nie jest już taka wysoka.
Zważywszy na to, że wszystkie wymienione modele z tego co wiem mają już na pokładzie bramkę VoIP.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
pikul7

Post autor: pikul7 »

Pozwólcie ,że o coś spytam bo nie moge nigdzie znaleźć otóż to Od trzech miesięcy mam LTE 398 wraz z modemem d105 na początku probowałem bawić sie w ustawieniach i Modem d105 po podłączeniu E398 działał poprawnie na dwóch laptopach.Teraz coś sie na mieszało i po podłączeniu E398 DO MODEMU internetu nie ma wcale , myśle iż to coś w ustawieniach ponieważ próbowałem zabiezpieczyć swój D105 . I czy moglibyście mi jakoś pomoć aby po podłączeniu modemu do komputera (wraz z E398) miałbym internet w PS3 I 2 Laptopach? Dodam że jestem Laikiem i wymagam łatwego języka i krok po kroku , prosze o szybką odpowiedż
Awatar użytkownika
pogodabartek
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: pogodabartek »

Naucz się na początku rozróżniać modem od routera to wtedy porozmawiamy na forum.

Zacznij od www.google.pl i wpisz pojęcia router i modem GSM/UMTS/HSPA/HSPA+ lub poczytaj na forum podstawy, a później zacznij pisać.
ODPOWIEDZ