siemens s55 i jaki kabel do netu?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
siemens s55 i jaki kabel do netu?
mam teraz s55 ktory daje internet dla laptopka przez BT ale jakos zaczol sie rozlaczac itp i sie zastanawiam czy niemozna zrobic tego przez kabel?jak tak to wystaczy zwykly z allegro? i jakie oprogramowanie wczesniej mialem blusoil, bede wdzieczny za pomoc 

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: siemens s55 i jaki kabel do netu?
Po co ci kabel.BT to najlepsze rozwiązanie.Prawie pół roku chodziło to bez problemu na PC.Pokombinuj trochę.Odinstaluj zainstaluj BT.Nie sądzę aby połączenie zanikało przez BT.Problem pewnie bardziej tkwi z zasięgu i dostępności sieci.S55 ma tylko GPRS ale jako modem sprawuje sie wyśmienicie.Co do kabelka to będzie 50% że się uda a 50% że nie.Ja bym nie zawracał sobie głowy kablem.Połączenie przez BT ma swoją główną zaletę że fona stawiasz tam gdzie masz dobry zasięg i ładowarkę sobie podłączysz.A kabelek już nie.
- crow6
- Stały użytkownik forum
Co do BT to moze problem masz z aplikacja. Ja uzywam BlueSoleil (+ Nokia 6820) i rozlacza sie sporadycznie (glownie jak duuuuuzo i dluuuugo ciagne cos z Sieci).
Jesli chodzi o kabel to do siemensow wystarcza najzwyklejszy, najprostszy kabelek za jakies 10-20zl.
Aha - wybierz na COM bo na USB strasznie baterie rozladowuje. No chyba, ze znajdzies kabel z ladowaniem - ale ja takiego nie znalazlem. Natomiast jest mozliwe przerobienie zwyklego kabla COM tak, aby ladowal (wystarczy rozebrac wtyczke i dolutowac kable z ladowarki). Opis byl niedawno na forum - tylko, ze to bylo (bodajze) dla S45 robione ale wtyczki sa prawie identyczne (jedyna roznica to to, ze dla c55 i wyzszych wtyczka jest ciensza)
Jesli chodzi o programy to nic nie potrzeba - wystarczy zwykle polaczenie dialup. A jak nie chcesz sie tym bawic to sciagnij menagera od siemensa (jest za free) - on ladnie zrobi za Ciebie wszystko...
Jesli chodzi o kabel to do siemensow wystarcza najzwyklejszy, najprostszy kabelek za jakies 10-20zl.
Aha - wybierz na COM bo na USB strasznie baterie rozladowuje. No chyba, ze znajdzies kabel z ladowaniem - ale ja takiego nie znalazlem. Natomiast jest mozliwe przerobienie zwyklego kabla COM tak, aby ladowal (wystarczy rozebrac wtyczke i dolutowac kable z ladowarki). Opis byl niedawno na forum - tylko, ze to bylo (bodajze) dla S45 robione ale wtyczki sa prawie identyczne (jedyna roznica to to, ze dla c55 i wyzszych wtyczka jest ciensza)

Jesli chodzi o programy to nic nie potrzeba - wystarczy zwykle polaczenie dialup. A jak nie chcesz sie tym bawic to sciagnij menagera od siemensa (jest za free) - on ladnie zrobi za Ciebie wszystko...
Gott ist ein Popstar ]:->
-
- Stały użytkownik forum
Używałem S55 z BT przez jakieś 2 lata nigdy nie miałem problemów. Sprawdz swoją konfigurację. Konfiguracja BT + S55 ma jeszcze dodatkowo miłą zaletę. Potrafi obsłużyć dwa konteksty IP ( więcej nie próbowałem ) Daje to możliwość podłączenia dwóch urządzeń które dostają dwa różne numery IP oczywiście współdzielą dostępne pasmo. Z N6230 już mi się to nie udało.TratoX pisze:mam teraz s55 ktory daje internet dla laptopka przez BT ale jakos zaczol sie rozlaczac itp i sie zastanawiam czy niemozna zrobic tego przez kabel?jak tak to wystaczy zwykly z allegro? i jakie oprogramowanie wczesniej mialem blusoil, bede wdzieczny za pomoc
FINCH | MOTOROLA A835 + LicencjaGPRS = 40 kB/s
-
- Początkujący użytkownik forum
A mi nie udaje się skorzystać z S55 jako modemu GPRS. Przez BT. Czy możecie mnie skierować w odpowiednie miejsce, gdzie znajdę porady dotyczące instalacji albo podać je tu ? Wolałbym przez BT. Mam TakTaka w S55.Jaco pisze:Po co ci kabel.BT to najlepsze rozwiązanie.Prawie pół roku chodziło to bez problemu na PC.Pokombinuj trochę.Odinstaluj zainstaluj BT.Nie sądzę aby połączenie zanikało przez BT.Problem pewnie bardziej tkwi z zasięgu i dostępności sieci.S55 ma tylko GPRS ale jako modem sprawuje sie wyśmienicie.Co do kabelka to będzie 50% że się uda a 50% że nie.Ja bym nie zawracał sobie głowy kablem.Połączenie przez BT ma swoją główną zaletę że fona stawiasz tam gdzie masz dobry zasięg i ładowarkę sobie podłączysz.A kabelek już nie.
Nawiasem mówiąc, mój drugi telefon Samsung D900 sprawia z lapkiem podobne kłopoty...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Zajrzyj do wątku o konfiguracji połączeń.Tam znajdziesz wszystko.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
Dokładnie czytaj.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
Dokładnie czytaj.

- crow6
- Stały użytkownik forum
Jak podlaczalem S55 przez kabel to Mobile Manager (czy jakos tak) od Siemensa sam wszystko ladnie poustawial. Sciagnij ze strony siemensa (jest za free) i sporobuj sie polaczyc.
Aha - jak sie bedziesz laczyl z BlueSoleil/WidComma z telefonem to nie wybieraj modemy tylko port COM. Wtedy w WinGrozie bedzie to wygladalo na polaczenie zwyklym kablem COM i wystarczy w programiku siemensa podac numer tego portu...
Aha - jak sie bedziesz laczyl z BlueSoleil/WidComma z telefonem to nie wybieraj modemy tylko port COM. Wtedy w WinGrozie bedzie to wygladalo na polaczenie zwyklym kablem COM i wystarczy w programiku siemensa podac numer tego portu...
Gott ist ein Popstar ]:->