siemens s55 i jaki kabel do netu?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TratoX
Początkujący użytkownik forum

siemens s55 i jaki kabel do netu?

Post autor: TratoX »

mam teraz s55 ktory daje internet dla laptopka przez BT ale jakos zaczol sie rozlaczac itp i sie zastanawiam czy niemozna zrobic tego przez kabel?jak tak to wystaczy zwykly z allegro? i jakie oprogramowanie wczesniej mialem blusoil, bede wdzieczny za pomoc :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: siemens s55 i jaki kabel do netu?

Post autor: Jaco »

Po co ci kabel.BT to najlepsze rozwiązanie.Prawie pół roku chodziło to bez problemu na PC.Pokombinuj trochę.Odinstaluj zainstaluj BT.Nie sądzę aby połączenie zanikało przez BT.Problem pewnie bardziej tkwi z zasięgu i dostępności sieci.S55 ma tylko GPRS ale jako modem sprawuje sie wyśmienicie.Co do kabelka to będzie 50% że się uda a 50% że nie.Ja bym nie zawracał sobie głowy kablem.Połączenie przez BT ma swoją główną zaletę że fona stawiasz tam gdzie masz dobry zasięg i ładowarkę sobie podłączysz.A kabelek już nie.
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Post autor: crow6 »

Co do BT to moze problem masz z aplikacja. Ja uzywam BlueSoleil (+ Nokia 6820) i rozlacza sie sporadycznie (glownie jak duuuuuzo i dluuuugo ciagne cos z Sieci).

Jesli chodzi o kabel to do siemensow wystarcza najzwyklejszy, najprostszy kabelek za jakies 10-20zl.
Aha - wybierz na COM bo na USB strasznie baterie rozladowuje. No chyba, ze znajdzies kabel z ladowaniem - ale ja takiego nie znalazlem. Natomiast jest mozliwe przerobienie zwyklego kabla COM tak, aby ladowal (wystarczy rozebrac wtyczke i dolutowac kable z ladowarki). Opis byl niedawno na forum - tylko, ze to bylo (bodajze) dla S45 robione ale wtyczki sa prawie identyczne (jedyna roznica to to, ze dla c55 i wyzszych wtyczka jest ciensza) :)

Jesli chodzi o programy to nic nie potrzeba - wystarczy zwykle polaczenie dialup. A jak nie chcesz sie tym bawic to sciagnij menagera od siemensa (jest za free) - on ladnie zrobi za Ciebie wszystko...
Gott ist ein Popstar ]:->
FINCH
Stały użytkownik forum

Post autor: FINCH »

TratoX pisze:mam teraz s55 ktory daje internet dla laptopka przez BT ale jakos zaczol sie rozlaczac itp i sie zastanawiam czy niemozna zrobic tego przez kabel?jak tak to wystaczy zwykly z allegro? i jakie oprogramowanie wczesniej mialem blusoil, bede wdzieczny za pomoc :)
Używałem S55 z BT przez jakieś 2 lata nigdy nie miałem problemów. Sprawdz swoją konfigurację. Konfiguracja BT + S55 ma jeszcze dodatkowo miłą zaletę. Potrafi obsłużyć dwa konteksty IP ( więcej nie próbowałem ) Daje to możliwość podłączenia dwóch urządzeń które dostają dwa różne numery IP oczywiście współdzielą dostępne pasmo. Z N6230 już mi się to nie udało.
FINCH | MOTOROLA A835 + LicencjaGPRS = 40 kB/s
Lord Rayden
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Lord Rayden »

Jaco pisze:Po co ci kabel.BT to najlepsze rozwiązanie.Prawie pół roku chodziło to bez problemu na PC.Pokombinuj trochę.Odinstaluj zainstaluj BT.Nie sądzę aby połączenie zanikało przez BT.Problem pewnie bardziej tkwi z zasięgu i dostępności sieci.S55 ma tylko GPRS ale jako modem sprawuje sie wyśmienicie.Co do kabelka to będzie 50% że się uda a 50% że nie.Ja bym nie zawracał sobie głowy kablem.Połączenie przez BT ma swoją główną zaletę że fona stawiasz tam gdzie masz dobry zasięg i ładowarkę sobie podłączysz.A kabelek już nie.
A mi nie udaje się skorzystać z S55 jako modemu GPRS. Przez BT. Czy możecie mnie skierować w odpowiednie miejsce, gdzie znajdę porady dotyczące instalacji albo podać je tu ? Wolałbym przez BT. Mam TakTaka w S55.

Nawiasem mówiąc, mój drugi telefon Samsung D900 sprawia z lapkiem podobne kłopoty...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Zajrzyj do wątku o konfiguracji połączeń.Tam znajdziesz wszystko.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1118
Dokładnie czytaj. :lol:
Awatar użytkownika
crow6
Stały użytkownik forum

Post autor: crow6 »

Jak podlaczalem S55 przez kabel to Mobile Manager (czy jakos tak) od Siemensa sam wszystko ladnie poustawial. Sciagnij ze strony siemensa (jest za free) i sporobuj sie polaczyc.
Aha - jak sie bedziesz laczyl z BlueSoleil/WidComma z telefonem to nie wybieraj modemy tylko port COM. Wtedy w WinGrozie bedzie to wygladalo na polaczenie zwyklym kablem COM i wystarczy w programiku siemensa podac numer tego portu...
Gott ist ein Popstar ]:->
ODPOWIEDZ