Kompresja w Orange

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.store/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Re: Kompresja w Orange

Post autor: Maciek764 »

Czy może ktoś to potwierdzić, czy mi się wydaje, że przy połączeniu przez router nie działa sposób wyłączenia kompresji przez Modify Headers?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Maciek764 pisze: Czy może ktoś to potwierdzić, czy mi się wydaje, że przy połączeniu przez router nie działa sposób wyłączenia kompresji przez Modify Headers?
Wydaje Ci się.
Oczywiście na każdym komputerze podpiętym do routera musi być zastosowana ta metoda.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Dziwne. Mam wpisane cache-control no-transform a Speedtest.net wariuje (test trwa 1 sekundę), obrazki popikselowane. Nie ma informacji o Shift+R, ale CTRL+F5 wczytuje normalny obrazek.
Awatar użytkownika
compile
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: compile »

Po pierwsze reguła musi być enable-zielona kropka , dodatkowo w OPTIONS musisz zaznaczyć Always On.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

No jest, bo zawsze działała...
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Maciek764 pisze:Dziwne.
SOA #1.
W każdym razie działało, jak znalazłem ten sposób na jednym z niemieckich for to inaczej niż przez router nie korzystałem z Orange, bo to było moje domowe łącze.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Dziwna sprawa, spytałem o router + kompresję bo problem zbiegł się z postawieniem routera 3G w domu. Ale wsadziłem modem do laptopa i o dziwo kompresja też jest :szok: Z jakichś przyczyn przestał działać nagłówek Cache-control no-transform. Zmieniłem na cache-control no-cache i pragma no-cache i działa zarówno bezpośrednio jak i na routerze. Problem :papa:
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

Maciek764 pisze:Z jakichś przyczyn przestał działać nagłówek Cache-control no-transform.
Maciek764, u mnie działa no-transform. Kupiłem dziś kartę Orange One i zmieniłem taryfę na Orange Free.

Kompresję wyłącza nawet sam nagłówek Cache-Control: no-cache czyli bez wysyłania nagłówka Pragma: no-cache .

Przy okazji sprawdziłem że proxy OSN Orange nie przechowują kopii przetwarzanych dokumentów bo gdy wysłałem Cache-Control: only-if-cached to w odpowiedzi było: HTTP/1.x 504 Gateway Time-out - nawet jeśli tą samą stronę przeglądałem zaledwie minutę wcześniej.

Zauważyłem też że OSN usuwa nagłówek Cache-Control: s-max-age=21600 więc można to wykorzystać do szybkiego wykrywania OSN.

Jeśli użyjemy dodatkowego zdalnego serwera http proxy na niestandardowym porcie wtedy OSN nie kompresuje obrazków i nie usuwa 's-max-age'. Jeśli proxy jest na porcie 80 to OSN nadal się wtrąca.

Do moich doświadczeń korzystałem ze strony getallrequestheaders.php i dodatków: Modify Headers, Live HTTP headers.
slydago
Użytkownik forum

Post autor: slydago »

Maciek764 pisze:Z jakichś przyczyn przestał działać nagłówek Cache-control no-transform. Zmieniłem na cache-control no-cache i pragma no-cache i działa zarówno bezpośrednio jak i na routerze. Problem :papa:
Nie tylko u Ciebie: ) mi tez przestal dzialac Cache-control no-transform, dzialaja za to cache-control no-cache i pragma no-cache.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

slydago, sprawdzałeś czy działa samo Cache-Control: no-cache ?
slydago
Użytkownik forum

Post autor: slydago »

Tak sprawdzalem, u mnie nie dziala, przybnajmniej w proxomitron. Wlasciwie to juz z tydzien mi to nie dzialalo, ale nie mialem zbytnio czasu zbadac o co dokladnie chodzi, bo niby wszystko bylo identycznie jak wczesniej, a jednak pikseloza w obrazkach. Dopiero teraz po zmianie na 2 wpisy, jak powyzej, obrazki wrocily do oryginalow: )
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Dzisiaj zrobiłem kolejne testy i okazuje się że niektóre nagłówki działają trochę inaczej niż poprzednio.
Rozłączałem się kilka razy żeby zmienić swój adres IP.
-------------
Mój adres IP: 91.94.140.155
Wysłanie Cache-Control: no-transform wyłącza kompresję.
Wysłanie Cache-Control: no-cache wyłącza kompresję.
Wysłanie Cache-Control: no-cache, max-age=21600 wyłącza kompresję
Wysłanie Cache-Control: only-if-cached nie powoduje błędu wczytywania strony: HTTP/1.x 504 Gateway Time-out
Nagłówek Cache-Control: s-max-age=21600 nie jest usuwany po drodze do serwera.
Zauważyłem jeden nowy nagłówek dodawany przez OSN do niektórych dokumentów typu text/* :
Warning: 214 warkal-fe14 "Transformation applied"
-------------
Mój adres IP: 46.134.65.222, 178.56.37.1, 91.94.245.63
Wysłanie Cache-Control: no-transform nie wyłącza kompresji
Wysłanie Cache-Control: no-cache, max-age=21600 nie wyłącza kompresji
Wysłanie Cache-Control: no-cache, max-age=21600 oraz Pragma: no-cache wyłącza kompresję
Wysłanie Cache-Control: only-if-cached nie powoduje błędu wczytywania strony: HTTP/1.x 504 Gateway Time-out
Nagłówek Cache-Control: s-max-age=21600 nie jest usuwany po drodze do serwera.
Nowy nagłówek dodawany przez OSN do niektórych dokumentów typu text/* :
Warning: 214 warkaz-fe05 "Transformation applied"
Warning: 214 warkal-fe01 "Transformation applied"
Warning: 214 warkal-fe10 "Transformation applied"
-------------
Mój adres IP: 31.60.127.151, 91.94.70.17, 31.60.127.151
Wysłanie Cache-Control: no-transform wyłącza kompresję.
Wysłanie Cache-Control: no-cache, max-age=21600 wyłącza kompresję
Wysłanie Cache-Control: only-if-cached powoduje błąd wczytywania strony: HTTP/1.x 504 Gateway Time-out
Nagłówek Cache-Control: s-max-age=21600 jest usuwany po drodze do serwera.
Nigdy nie ma dodawanego nagłówka Warning: 214
-------------
Mój adres IP: 91.94.39.62, 79.162.53.46
Kompresja wyłączona domyślnie bez względu na nagłówki!
-------------
Z tego wynika że OSN selekcjonuje klientów, prawdopodobnie według adresu IP, i kieruje ruch do wybranego transparentnego serwera http proxy. Tych serwerów proxy może być wiele, może kilkaset. Są one różnie skonfigurowane i dlatego widać różnice w obsłudze nagłówków http!

Najbardziej uniwersalna kombinacja nagłówków dla wyłączenia kompresji to:
Cache-Control: no-cache oraz Pragma: no-cache
zygzak73
Stały użytkownik forum

Post autor: zygzak73 »

KrissTofferr pisze: -------------
Mój adres IP: 91.94.39.62, 79.162.53.46
Kompresja wyłączona domyślnie bez względu na nagłówki!
-------------
Siedze w necie 0d jakiejś godziny, kilkakrotnie rozłączałem i łączyłem żeby posprawdzać adresy z różnych puli - brak kompresji na każdym adresie. Może wyłączyli zupełnie?

Mała dygresja. Jakiś czas temu zareklamowałem podwójne naliczanie transferu - gdy korzystałem z apn vpn pojawiały się również na billingu z tą samą godziną połączenia na apn internet. Różnice w ilości transferu na obu połączeniach były max 10% ( jednostkowe ), z reguły nie przekraczały 1%. Jeśli rzeczywiście odzwierciedla to różnicę transferu z kompresją i bez to chyba cały ten mechanizm jest bez sensu.

EDIT: dziś tj. 20.05 kompresja jest znowu. Coś grzebią przy tym IMO.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Nie mam aktualnie kompresji na OFnK. Korzystam z Chrome więc żadnej wtyczki nie mam aktywnej. Dziwne.
colombo
Stały użytkownik forum

Post autor: colombo »

Jak jest teraz u was z kompresja? U mnie jest (OFnK), ale nie moge wczytywac poszczególnych obrazków przez SHIFT+R - nawet nie wyswietla sie chmurka z podpowiedzia. Tylko w FF dziala CTRL+F5, w operze nie.
Moze ktos juz odkryl przyczyne.
PS Cos mi sie pokaszanilo i nie mam wiekszosci polskich znaków - takze sorry áæ©øé
Awatar użytkownika
ra-v
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ra-v »

Korzystajcie z Opery Mini lub Mobile z włączonym Opera Turbo. Tam takich jaj nie zauważyłem.
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
ezaq

Post autor: ezaq »

Jak aktualnie wyłączyć kompresję w Orange? Nie działa ani cache-control no-trasform ani cache-control no-cache pragma no-cache. Używam proxomitron. Około pół roku temu wszystko ładnie działało, a teraz żadna kombinacja zmiany nagłówków nie pomaga. W tym czasie Orange zmienił chyba też sposób kompresji, ponieważ jest ona teraz jakby mniej zauważalna.
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

U mnie aktualnie w ogóle nie ma.
ezaq

Maciek764 pisze:U mnie aktualnie w ogóle nie ma.
Ja kompresję zauważyłem dopiero po dniu używania, ponieważ obecnie jest mało odczuwalna, ale jednak jest. Po odświeżeniu grafiki są w oryginalnej jakości i więcej zajmują. O kompresji świadczy też nagłówek dodawany przez OSN: Warning: 214 warkal-fe01 "Transformation applied".
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Wydaje mi się, że nie ma mam kompresji.
=> Nie widać kompresji
=> Speedtest pokazuje normalne wartości, takie jak na VPN
=> Obrazki nie mają dziwnych adresów IP typu 1.1.1.1 czy 1.1.1.3
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

U mnie Speedtest też przestał szaleć jak to zwykle robił na kompresji.
ezaq

W tej chwili proxomitron zaczął działać, choć od wczoraj nic nie zmieniałem w ustawieniach. Co do kompresji to tak wygląda przykładowy plik graficzny z kompresją (61KB) i bez kompresji (163 KB). Różnice wyraźnie widać na czerwonym napisie.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

marens, Sprawdź rozmiar obrazka wczytywanego na tej stronie. Bez kompresji powienien mieć 33387 bajtów.
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

10091bajtów, z tym że teraz już widać kompresje tu i ówdzie, tylko faktycznie jest jakby mniej zauważalna.
Przmus
Stały użytkownik forum

Post autor: Przmus »

Na tej stronie: http://ksiazki.hostoi.com/getallrequestheaders.php
File size 9.86 KB (10095 bytes)
Odświeżanie nic nie daje :(

Od kilku dni nie mogę pozbyć się kompresji z Orange. Odświeżanie obrazków nic nie daje, dalej są skompresowane.
Korzystam z Proxomitron'a. Wcześniej działało bez problemu

Dzwoniłem do Orange i powiedzieli mi, że w APN: internet zawsze jest kompresja. Wcześniej sprawdzałem i na stronie orange, była informacja, że odświeżanie strony / obrazka likwiduje kompresję. Dziwnym sposobem po wysłaniu maila do orange box - ta informacja ze strony zniknęła...

Jedyne rozwiązanie jakie pozostaje, to używanie APN: vpn
Niestety w APN: vpn nie działają "szczęśliwe godziny", tak więc jest to niewygodne.

Dodatkowo Internet w orange ma problemy z pobraniem plików większych niż 2GB.
Przykładowo na stronie microsoftu, próbowałem pobrać 3,2GB Betę Windows 8.
Pobieranie rozpoczyna się - ale wykrywa tylko 2GB. U wszystkich innych osób ściąga normalnie 3,2GB... Na 100% jest to wina apn: internet i tej pseudokompresji :/

Jeśli tego nie naprawią w kilka dni - nie przedłużę umowy, bo mam już tego serdecznie dość.
Jaką inną sieć polecacie?
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Po pierwsze: możesz spróbować kombinacji typu CTRL+F5, SHIFT+F5, u mnie działała ostatnio któraś z nich.

Po drugie, jeżeli faktycznie widzi plik jako 2GB i na innej karcie/innym internecie jest OK to możesz składać reklamacje.
Taką która u ciebie dobrze działa. I pamiętaj że Plus ma teraz ograniczenie 50GB w nocy :dobani:
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

Przmus pisze:Dodatkowo Internet w orange ma problemy z pobraniem plików większych niż 2GB.
Potwierdzam. Trzeba do nich pisać.
Ostatnio zmieniony 2012-06-04, 19:49 przez ryba825, łącznie zmieniany 1 raz.
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Przmus,
Przede wszystkim kupić startery na kartę i sprawdzić na miejscu. Osobiście mogę polecić Plus (HSPA na infrastrukturze Polkomtela WCDMA2100MHz). Ja mam u siebie przetestowane 4 sieci, a z iPlusa korzystam już ponad 5-lat i tak pozostała 3 jednak ustępuje-najmniej Play (zbyt mały upload), Orange ma rekordowe transfery max. , zwłaszcza upload niestety stabilność podobna do Aero2 (CP) które na + ma najmniejsze opóźnienia-podsumowując u mnie Orange sprawdza się do tych starterów z aukcji prawie za free a Aero2 do BDI-za free. Na iPlusie mam komfort korzystania na poziomie podobnym do ADSL (przy mojej konfiguracji sprzętu poza limitem nie odczuwam różnicy między firmowym DSL-em, stacjonarnym internecie działającym na Mikrotiku-5GHz, na speedach przy domowym mam pingi po kilkanaście ms ale w korzystaniu z usług-bez znaczenia). :ok: P.S Jeszcze w iPlus dla tych którzy chcą pozbyć się limitu w godzinę lub kilka dostępne LTE (które przy wysyłaniu ma prędkości dostępne przy wypasionych łączach radiowych, ethernecie i światłowodzie w ofertach naszych operatorów). :)
jareq
Przmus
Stały użytkownik forum

Post autor: Przmus »

Ogólnie to nie działa ich forum, próbowałem wysłać posta w tym dziale: http://www.orange.pl/kid,4002278347,id, ... egory.html
W ogóle nie wczytuje się on. Macie ten sam problem?
Przyszykowałem posta, ale nie wysłałem, bo po prostu nie ma takiej możliwości.
Przedstawię co chciałem wysłać, żebyście zobaczyli co daje "kontakt z Bokiem"

-----------------------
Witam.
Dziś jestem bardzo zdenerwowany na Orange i jeśli problem nie zostanie naprawiony - rozwiążę umowę.

Po pierwsze - nie działa wasze forum: http://www.orange.pl/kid,4002278347,id, ... egory.html Ten dział w ogóle nie wczytuje się w przeglądarce. Oczywiście korzystam aktualnie z Internetu Orange Free.
Aby założyć nowy temat musiałem skorzystać z kopii strony w google, i tam znalazłem przycisk: "nowy wątek"

Posiadam Internet Orange Free, na abonament. Oczywiście mam włączoną usługę VPN, ale nie korzystam z niej, ze względu na "szczęśliwe godziny" w nocy.
Tak więc do internetu podłączony jestem poprzez apn: internet

Nie było to problemem, gdyż korzystając z poradnika: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=23714
Po prostu miałem ustawione proxy z Pragma: Set no-cache i Cache-Control: Set no-cache.

Od pewnego czasu to po prostu nie działa.
Np. 100KB obrazki wczytują 11KB... Nie można w żaden sposób tego zmienić. Odświeżanie obrazka w przeglądarce - nie działa. Po prostu nie ma możliwości wczytania obrazka bez kompresji.
Jestem w 100% przekonany, że Orange zaostrzyło tę kompresję i tylko i wyłącznie korzystanie z vpn-u daje możliwość jej "uniknięcia".

To jest nie do przyjęcia, gdyż pomoc orange zawsze trzymała się informacji:
"Dzięki mechanizmowi OSN (Optimisation Service Node) umożliwiamy Ci lepszy dostęp do internetu. OSN to automatyczna optymalizacja i kompresja ruchu http, niewymagająca instalowania dodatkowych aplikacji w telefonie.
OSN umożliwia:
optymalizację korzystania z internetu (np. strony www otwierają się szybciej)szybszą nawigację - najpierw pobierana jest strona z tekstem, później obrazkizmniejszenie wielkości danych przesyłanych/odbieranych przez użytkownika, co wpływa na zmniejszenie opłat za usługę.
Zawsze masz możliwość wyłączenia kompresji dla danego obrazka lub strony i ponownego pobrania obiektu:
w przypadku obrazka służy do tego kombinacja klawiszy Shift+R
w przypadku strony należy użyć zestawu Ctrl+F5 (dla Internet Explorera)"

Dlaczego w takim razie możliwość wczytywania grafiki bez kompresji została wyłączona? To jest atak na swobodę przeglądania Internetu.

Dodatkowy problem jaki się pojawił przez VPN: internet to brak możliwości pobierania plików większych niż 2GB
Dla przykładu, próbowałem pobrać Betę Windows 8 ze strony:
http://iso.esd.microsoft.com/WRPDL/D29D ... nglish.iso

Plik ma 3.3 GB - poprzez Internet Orange można pobierać TYLKO 2GB. Rozmiar pliku zmienia się na 2GB. Jest to po prostu nie do przyjęcia. Przez całą tą kompresję orange, nie można swobodnie przeglądać Internetu.
Oczywiście, przy zmianie na VPN - działa bez problemu, zaczyna pobierać plik w pełnym rozmiarze.
Tylko, że ja chcę korzystać z usługi "Szczęśliwe godziny"!
Oczywiście zgłosiłem problem do Orange i otrzymałem odpowiedź: "Dziękujemy za zapytanie techniczne o numerze 2348182. Obecnie usługi internetowe funkcjonują prawidłowo. Prosimy o spr. konfiguracji i ustawień, przetestowanie na innym zestawie komputerowym i modemie"
Jak już daliście możliwość wyłączenia kompresji poprzez VPN, to chociaż włączcie prawidłowe naliczanie szczęśliwych godzin podczas korzystania z nich.

Abonament w Orangę płacę już od 5 lat. Zawsze były problemy z tą siecią, ale to co teraz zaczęli robić przekracza granice normy.
Jeśli do końca miesiąca Orange nie stworzy sposobu całkowitego wyłączenia kompresji dla wybranych użytkowników korzystających z APN: internet - nie przedłużę umowy.
Pomimo tego iż jestem w Orange przez 5 lat czuję się lekceważony. Myślałem, że chociaż dzwoniąc na BOK coś wskóram, a według nich "wszystko działa prawidłowo".

------------------------------
Ale i tak nie ma tego jak wysłać.
P.S dzięki za wskazówki dotyczące wyboru Internetu.

W mojej miejscowości jest taka sytuacja, że wykrywa tylko i wyłącznie Internet 3G+ z Orange.
Sprawdzałem na mapie Play i moja miejscowość w całości jest zaznaczona kolorem ciemno-fioletowym - czyli zasięg również w domu.
Jest to dziwne, gdyż w ogóle telefon komórkowy nie wykrywa mi zasięgu 3G+ z Play...
Czy 4G to inna technologia i czy potrzebuje jakiegoś innego modemu, aby sprawdzić, czy zasięg faktycznie dochodzi?
jarek999
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: jarek999 »

Przmus,
Sprawdzałem na mapie Play i moja miejscowość w całości jest zaznaczona kolorem ciemno-fioletowym - czyli zasięg również w domu.
Być może masz zasięg Play na UMTS900MHz i telefon tego nie wykrywa? ;)
jareq
ODPOWIEDZ