konfiguracja routera tp-link wr340g
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
konfiguracja routera tp-link wr340g
czesc mam problem ze skonfigurowaniem routera tak aby dzialał na komputerze i laptopie w komputerze internet działa bez problemu a w laptopie pisze "ograniczenie lub brak łączności ten problem wystapil poniewaz siec nie przypisala adresu sieciowegodo tego komputera"
nie wiem jak to ustawic aby dzialalo prosze o pomoc z góry dzieki

- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: konfiguracja routera tp-link wr340g
Jak masz podłączone kable? Do jakich portów w routerze?
-
- Stały użytkownik forum
ograniczenie lub brak łączności internet leci ci przez ap ?
w laptopie masz ustawione ip,dns automatycznie?
w laptopie masz ustawione ip,dns automatycznie?
- vic2099
- Stały użytkownik forum
Prawdopodobnie dostajesz IP 169.254.x.x i to jest niepoprawny adres IP.
Problem leży albo w ustawieniach DHCP na routerze, albo w ustawieniach protokołu TCP/IP ver4 na komputerze. Ewentualnie wadliwy kabel.
Poustawiaj na obu kompach o tak:
http://va.zensupport.co.uk/Windows7/wireless/007h1.jpg
połącz się do routera przez interface webowy i posprawdzaj ustawienia DHCP. Upewnij się , że DHCP jest włączony, że rozdaje adresy IP z jakiejś rozsądnej puli, np 20 sztuk minimum, upewnij się, że tam nie ma jedynki. Lease time ustaw na minimum 12 godzin i powinno być ok.
Problem leży albo w ustawieniach DHCP na routerze, albo w ustawieniach protokołu TCP/IP ver4 na komputerze. Ewentualnie wadliwy kabel.
Poustawiaj na obu kompach o tak:
http://va.zensupport.co.uk/Windows7/wireless/007h1.jpg
połącz się do routera przez interface webowy i posprawdzaj ustawienia DHCP. Upewnij się , że DHCP jest włączony, że rozdaje adresy IP z jakiejś rozsądnej puli, np 20 sztuk minimum, upewnij się, że tam nie ma jedynki. Lease time ustaw na minimum 12 godzin i powinno być ok.
-
w routerze dhcp mam ustawione od 100 do 199 staralem sie ustawic recznie ip i dsn (dns w laptopie wpisalem takie samo jak pokazane mam w komputerze) i nic nie pomoglo laptop nie wysyla zadnych pakietow ani na ustawieniach automatycznych ani na recznej konfiguacji juz brakuje mi pomyslow
komputer mam podlaczony pod port 1 a laptop pod port 2

- vic2099
- Stały użytkownik forum
No to ustaw tak, zeby na wszystkich kompach czy laptopach dzialalo przy auto IP i auto DNS, tak jest najlepiej. Plug and Play.
-
ustawialem tak i nie trybi ani przy recznych ustawieniach ani przy automatycznych na laptopie nawet 1 pakietu w polaczeniach nie wysyla a na kompie jest net juz nawet kabel od kompa pod lapka podpinalem i nic nie dalo
- oliva
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A kto jest Twoim providerem?
Jeśli masz modem kablowy połączony do portu WAN routera to musisz zrestartować modem (wyłączyć i włączyć wtykę zasilania) by mógł na nowo zalogować się do Kontrolera CMTS i pobrał na nowo adres IP. Tak się robi za każdym razem gdy zmieniamy urządzenia o innym MAC adresie.
Jeśli masz modem kablowy połączony do portu WAN routera to musisz zrestartować modem (wyłączyć i włączyć wtykę zasilania) by mógł na nowo zalogować się do Kontrolera CMTS i pobrał na nowo adres IP. Tak się robi za każdym razem gdy zmieniamy urządzenia o innym MAC adresie.
Tu wygląda na to, że jeśli posiadasz taką konfigurację jak wyżej pisałem to modem wpiąłeś do portu LAN routera z wyłączonym DHCP.andriu pisze: w komputerze internet działa bez problemu