konfiguracja routera tp-link wr340g

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andriu
Początkujący użytkownik forum

konfiguracja routera tp-link wr340g

Post autor: andriu »

czesc mam problem ze skonfigurowaniem routera tak aby dzialał na komputerze i laptopie w komputerze internet działa bez problemu a w laptopie pisze "ograniczenie lub brak łączności ten problem wystapil poniewaz siec nie przypisala adresu sieciowegodo tego komputera" :gwiazdki: nie wiem jak to ustawic aby dzialalo prosze o pomoc z góry dzieki
Awatar użytkownika
oliva
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: konfiguracja routera tp-link wr340g

Post autor: oliva »

Jak masz podłączone kable? Do jakich portów w routerze?
robert505
Stały użytkownik forum

Post autor: robert505 »

ograniczenie lub brak łączności internet leci ci przez ap ?

w laptopie masz ustawione ip,dns automatycznie?
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

Prawdopodobnie dostajesz IP 169.254.x.x i to jest niepoprawny adres IP.

Problem leży albo w ustawieniach DHCP na routerze, albo w ustawieniach protokołu TCP/IP ver4 na komputerze. Ewentualnie wadliwy kabel.

Poustawiaj na obu kompach o tak:

http://va.zensupport.co.uk/Windows7/wireless/007h1.jpg

połącz się do routera przez interface webowy i posprawdzaj ustawienia DHCP. Upewnij się , że DHCP jest włączony, że rozdaje adresy IP z jakiejś rozsądnej puli, np 20 sztuk minimum, upewnij się, że tam nie ma jedynki. Lease time ustaw na minimum 12 godzin i powinno być ok.
andriu

w routerze dhcp mam ustawione od 100 do 199 staralem sie ustawic recznie ip i dsn (dns w laptopie wpisalem takie samo jak pokazane mam w komputerze) i nic nie pomoglo laptop nie wysyla zadnych pakietow ani na ustawieniach automatycznych ani na recznej konfiguacji juz brakuje mi pomyslow :klnie: komputer mam podlaczony pod port 1 a laptop pod port 2
Awatar użytkownika
vic2099
Stały użytkownik forum

Post autor: vic2099 »

No to ustaw tak, zeby na wszystkich kompach czy laptopach dzialalo przy auto IP i auto DNS, tak jest najlepiej. Plug and Play.
andriu

ustawialem tak i nie trybi ani przy recznych ustawieniach ani przy automatycznych na laptopie nawet 1 pakietu w polaczeniach nie wysyla a na kompie jest net juz nawet kabel od kompa pod lapka podpinalem i nic nie dalo
Awatar użytkownika
oliva
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: oliva »

A kto jest Twoim providerem?
Jeśli masz modem kablowy połączony do portu WAN routera to musisz zrestartować modem (wyłączyć i włączyć wtykę zasilania) by mógł na nowo zalogować się do Kontrolera CMTS i pobrał na nowo adres IP. Tak się robi za każdym razem gdy zmieniamy urządzenia o innym MAC adresie.
andriu pisze: w komputerze internet działa bez problemu
Tu wygląda na to, że jeśli posiadasz taką konfigurację jak wyżej pisałem to modem wpiąłeś do portu LAN routera z wyłączonym DHCP.
ODPOWIEDZ