Zwrotnica antenowa UMTS/HSDPA 900 Polsat cyfrowy

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hertzh1
Stały użytkownik forum

Zwrotnica antenowa UMTS/HSDPA 900 Polsat cyfrowy

Post autor: hertzh1 »

Witam mam bardzo nietypowy problem z internetem z polsatu cyfrowego.
Posiadam internet u wymienionego wcześniej operatora, korzystam z niego około 15 km od nadajnika. Modem to Huawei e367
problem polega na tym że przy dobrej pogodzie, korzystając z anteny panelowej na dachu budynku (okolo 12 m nad ziemią) mam zasięg około 29 - 42% (wyrażam w procentach bo modem jest podłączony do routera) Kiedy pogoda się pogorszy modem chce przełączyć się na GSM (wewnętrzny roaming z ERA). Paradoksalnie kiedy w złych warunkach atmosferycznych dachowa antena panelowa chce przełączyć się na GSM magnetyczna antena dookolna (ustawiona niżej na parapecie) łączy się spokojnie z nadajnikiem Polsatu 3G. Na modemie ustawiłem aby łączył się tylko z nadajnikami 3G w częstotliwościach 850 i 900 MHz. Zastanawia mnie dlaczego niżej ustawiona antena o mniejszym zysku niema problemu z połączeniem a specjalna antena panelowa nie chce się połączyć.
Czy w moim wypadku mogłaby pomóc jakiś trójnik, albo zwrotnica sygnału antenowego. Powiem że bieganie na piętro żeby zmienić kabel antenowy jak przyjdzie chmura, jest dalekie od wygody. Z kolei przy dobrej pogodzie antena dachowa daje sygnał o około 10 - 12 % lepszy, co w tym wypadku przekłada się na szybszy transfer.
Jest jakieś rozwiązanie dla mojej sytuacji???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Zwrotnica antenowa UMTS/HSDPA 900 Polsat cyfrowy

Post autor: wojteks »

hertzh1 pisze:Jest jakieś rozwiązanie dla mojej sytuacji?
Co to za antena panelowa na 900MHz, może lepsza by była ATK10/ATK20 na 900MHz?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Ja mam trochę inne podejrzenie, że ten wynalazek zwany panelem na 900MHz to jest z pewnej firmy co wieszaki i ozdobne plastikowe pudełka. Na 900MHz spokojnie wystarcza antena typu: yagi-uda (tylko nie ze sklepu o takiej nazwie)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
hertzh1
Stały użytkownik forum

Niestety panel jest z tej firmy jak typ anteny, nazwy wyrobu nie pamiętam zysk 18 dbi, ale dlaczego przy dobrej pogodzie nie ma problemu a przy gorszej łapie GSM (przy ustawieniu modemu na tylko 3G pokazuje brak sygnału)
Ostatnio zmieniony 2011-05-17, 07:51 przez hertzh1, łącznie zmieniany 1 raz.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

hertzh1 pisze:Czy w moim wypadku mogłaby pomóc jakiś trójnik, albo zwrotnica sygnału antenowego.
Nie. Trojniki dzialaja tylko w jednokierunkowych polaczeniach, zwrotnice przy laczeniu anten o roznych czestotliwosciach. U ciebie rozwiazaniem jest jedna dobra antena odpowiednio ustawiona.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

hertzh1 pisze: zysk 18 dbi
:rotfl:
hertzh1 pisze: ale dlaczego przy dobrej pogodzie niema problemu a przy gorszej
Bo to taka antena wysokiej jakości zależnej od pogody.
Nie pomagam na PW!
hertzh1
Stały użytkownik forum

Nie rozumiem co jest śmiesznego w zysku 18 dbi? Problem nie polega na tym że jest za mały zysk, a na problemach z wybraniem zakresu 3G w częstotliwości 900 Mhz
Proponowana antena Yagi ma podobne kąty promieniowania co używane obecnie panel (yagi ma jeden stopień więcej w poziomie i trzy w pionie) więc nie wydaje mi się że przy jej pomocy będę w stanie bardziej selektywnie wybrać nadajnik
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

hertzh1 pisze:Nie rozumiem co jest śmiesznego w zysku 18 dbi?
W panelu na 900 MHz? Trudnosc wykonania w akceptowalnych wymiarach - z grubsza interpolujac z 2.4GHz, sensowna panelowka z zyskiem 18 dBi na 900 MHz musiala by miec okolo 2.5mx2m ;).
hertzh1 pisze:Proponowana antena Yagi ma podobne kąty promieniowania co używane obecnie panel
Ale na pewno zupelnie inna charakterystyke dla 900 MHz niz uzywany przez Ciebie panel. Masz jakis link do tych anten.
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

key pisze:Masz jakis link do tych anten.
Kolega napisał:
hertzh1 pisze:Niestety panel jest z tej firmy jak typ anteny
Czyli ta http://yagi.pl/antena-cyklon-18hv-960mh ... -1723.html
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
hertzh1
Stały użytkownik forum

Dokładnie ta
ODPOWIEDZ