Zwrotnica antenowa UMTS/HSDPA 900 Polsat cyfrowy
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Zwrotnica antenowa UMTS/HSDPA 900 Polsat cyfrowy
Witam mam bardzo nietypowy problem z internetem z polsatu cyfrowego.
Posiadam internet u wymienionego wcześniej operatora, korzystam z niego około 15 km od nadajnika. Modem to Huawei e367
problem polega na tym że przy dobrej pogodzie, korzystając z anteny panelowej na dachu budynku (okolo 12 m nad ziemią) mam zasięg około 29 - 42% (wyrażam w procentach bo modem jest podłączony do routera) Kiedy pogoda się pogorszy modem chce przełączyć się na GSM (wewnętrzny roaming z ERA). Paradoksalnie kiedy w złych warunkach atmosferycznych dachowa antena panelowa chce przełączyć się na GSM magnetyczna antena dookolna (ustawiona niżej na parapecie) łączy się spokojnie z nadajnikiem Polsatu 3G. Na modemie ustawiłem aby łączył się tylko z nadajnikami 3G w częstotliwościach 850 i 900 MHz. Zastanawia mnie dlaczego niżej ustawiona antena o mniejszym zysku niema problemu z połączeniem a specjalna antena panelowa nie chce się połączyć.
Czy w moim wypadku mogłaby pomóc jakiś trójnik, albo zwrotnica sygnału antenowego. Powiem że bieganie na piętro żeby zmienić kabel antenowy jak przyjdzie chmura, jest dalekie od wygody. Z kolei przy dobrej pogodzie antena dachowa daje sygnał o około 10 - 12 % lepszy, co w tym wypadku przekłada się na szybszy transfer.
Jest jakieś rozwiązanie dla mojej sytuacji???
Posiadam internet u wymienionego wcześniej operatora, korzystam z niego około 15 km od nadajnika. Modem to Huawei e367
problem polega na tym że przy dobrej pogodzie, korzystając z anteny panelowej na dachu budynku (okolo 12 m nad ziemią) mam zasięg około 29 - 42% (wyrażam w procentach bo modem jest podłączony do routera) Kiedy pogoda się pogorszy modem chce przełączyć się na GSM (wewnętrzny roaming z ERA). Paradoksalnie kiedy w złych warunkach atmosferycznych dachowa antena panelowa chce przełączyć się na GSM magnetyczna antena dookolna (ustawiona niżej na parapecie) łączy się spokojnie z nadajnikiem Polsatu 3G. Na modemie ustawiłem aby łączył się tylko z nadajnikami 3G w częstotliwościach 850 i 900 MHz. Zastanawia mnie dlaczego niżej ustawiona antena o mniejszym zysku niema problemu z połączeniem a specjalna antena panelowa nie chce się połączyć.
Czy w moim wypadku mogłaby pomóc jakiś trójnik, albo zwrotnica sygnału antenowego. Powiem że bieganie na piętro żeby zmienić kabel antenowy jak przyjdzie chmura, jest dalekie od wygody. Z kolei przy dobrej pogodzie antena dachowa daje sygnał o około 10 - 12 % lepszy, co w tym wypadku przekłada się na szybszy transfer.
Jest jakieś rozwiązanie dla mojej sytuacji???
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Zwrotnica antenowa UMTS/HSDPA 900 Polsat cyfrowy
Co to za antena panelowa na 900MHz, może lepsza by była ATK10/ATK20 na 900MHz?hertzh1 pisze:Jest jakieś rozwiązanie dla mojej sytuacji?
Nie pomagam na PW!
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Ja mam trochę inne podejrzenie, że ten wynalazek zwany panelem na 900MHz to jest z pewnej firmy co wieszaki i ozdobne plastikowe pudełka. Na 900MHz spokojnie wystarcza antena typu: yagi-uda (tylko nie ze sklepu o takiej nazwie)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Niestety panel jest z tej firmy jak typ anteny, nazwy wyrobu nie pamiętam zysk 18 dbi, ale dlaczego przy dobrej pogodzie nie ma problemu a przy gorszej łapie GSM (przy ustawieniu modemu na tylko 3G pokazuje brak sygnału)
Ostatnio zmieniony 2011-05-17, 07:51 przez hertzh1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie. Trojniki dzialaja tylko w jednokierunkowych polaczeniach, zwrotnice przy laczeniu anten o roznych czestotliwosciach. U ciebie rozwiazaniem jest jedna dobra antena odpowiednio ustawiona.hertzh1 pisze:Czy w moim wypadku mogłaby pomóc jakiś trójnik, albo zwrotnica sygnału antenowego.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
hertzh1 pisze: zysk 18 dbi

Bo to taka antena wysokiej jakości zależnej od pogody.hertzh1 pisze: ale dlaczego przy dobrej pogodzie niema problemu a przy gorszej
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Nie rozumiem co jest śmiesznego w zysku 18 dbi? Problem nie polega na tym że jest za mały zysk, a na problemach z wybraniem zakresu 3G w częstotliwości 900 Mhz
Proponowana antena Yagi ma podobne kąty promieniowania co używane obecnie panel (yagi ma jeden stopień więcej w poziomie i trzy w pionie) więc nie wydaje mi się że przy jej pomocy będę w stanie bardziej selektywnie wybrać nadajnik
Proponowana antena Yagi ma podobne kąty promieniowania co używane obecnie panel (yagi ma jeden stopień więcej w poziomie i trzy w pionie) więc nie wydaje mi się że przy jej pomocy będę w stanie bardziej selektywnie wybrać nadajnik
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
W panelu na 900 MHz? Trudnosc wykonania w akceptowalnych wymiarach - z grubsza interpolujac z 2.4GHz, sensowna panelowka z zyskiem 18 dBi na 900 MHz musiala by miec okolo 2.5mx2mhertzh1 pisze:Nie rozumiem co jest śmiesznego w zysku 18 dbi?

Ale na pewno zupelnie inna charakterystyke dla 900 MHz niz uzywany przez Ciebie panel. Masz jakis link do tych anten.hertzh1 pisze:Proponowana antena Yagi ma podobne kąty promieniowania co używane obecnie panel
Nie pomagam na PW.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Kolega napisał:key pisze:Masz jakis link do tych anten.
Czyli ta http://yagi.pl/antena-cyklon-18hv-960mh ... -1723.htmlhertzh1 pisze:Niestety panel jest z tej firmy jak typ anteny
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
-
- Stały użytkownik forum
Dokładnie ta