Aukcja płyty głównej

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

Aukcja płyty głównej

Post autor: ZeberkoPL »

Jako że jestem zielony w takich sprawach wole zwrócić się do fachowców.
Możecie mi nakreślić specyfikacje wady zalety.
Zamierzam dodać do płyty 2gb ramu 667.Komputer nie będzie służył do grania bardziej do oglądania filmów 720p i czy w takiej konfiguracji windows7 będzie działać płynie??

http://allegro.pl/3ghz-2mb-cache-sata-7 ... 47876.html
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Re: Aukcja płyty głównej

Post autor: M@jkel »

Z Windowsem nie będzie raczej problemów, kłopoty mogą być z filmami. Mam w pracy podobny komputer i rwie przy odtwarzaniu. To stary chipset i945G, bez sprzętowej akceleracji HD. Ponoć przy odpowiednim dobraniu kodeków daje radę, ale nie sprawdzałem osobiście i nie wiem ile w tym prawdy a ile miejskiej legendy.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Łączność zapewniają: Orange, Vectra, Play
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

M@jkel pisze:Ponoć przy odpowiednim dobraniu kodeków daje radę, ale nie sprawdzałem osobiście i nie wiem ile w tym prawdy a ile miejskiej legendy.
W moim lapku jest ten chipset. Mogę powiedzieć, że próbowałem uruchamiać na nim trailery Full HD i powiem, że nie cięło, ale użycie CPU sięgało 60-70% ;)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Zależy właśnie jakiego procka się tam zasadzi. Ale FullHD to będzie na granicy.
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Zależy właśnie jakiego procka się tam zasadzi. Ale FullHD to będzie na granicy.
W opisie aukcji mowa o Pentium D 3 GHz. W lapku YaHooo siedzi pewnie jakiś Core2Duo.
Apple iPhone X, Motorola Moto G8 Plus, Xiaomi Redmi Note 12 5G, Huawei E5573, Ubee EVW32C, Ubiquiti UDM-SE, ZTE MU5120
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

Jo_gurt pisze:Ale FullHD to będzie na granicy.
Mi cały czas chodzi jedynie o 720p

Panowie troszkę zboczyli z tematu warto brać taką płytę na kilka miechów /cena ?.
To ma być płyta przejściowa przed zakupem dobrego laptopa z wyjściem Hdmi Bluray i takie tam
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

M@jkel pisze:W lapku YaHooo siedzi pewnie jakiś Core2Duo.
Jak najbardziej i to chyba dzięki temu nie cięło się u mnie. A procesor to Core 2 Duo T5200 @ 1.6GHz
ZeberkoPL pisze:Panowie troszkę zboczyli z tematu warto brać taką płytę na kilka miechów /cena ?.
Moim zdaniem nie warto, procesor nieco za słaby ;) Chociaż za taką cenę to można sobie się pokusić. Tylko pytanie czy naprawdę potrzeba Ci natychmiast wymienić, czy możesz poczekać te kilka miesięcy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
M@jkel
Stały użytkownik forum

ZeberkoPL pisze: Mi cały czas chodzi jedynie o 720p
To ma być płyta przejściowa przed zakupem dobrego laptopa z wyjściem Hdmi Bluray i takie tam
W celach badawczych ściągnąłem trailer nowej części "Piratów z Karaibów" i odtwarza ok. Korzystając z KMPlayera nie tnie na AVI z bitrate 5,5 Mbps. U Ciebie też w takim razie powinno być dobrze.
A co do laptopa: nie polecam do takiego zastosowania. Dokup lepiej Radeona HD2400 za 40 zł na Alledrogo, duży dysk tak ze 2 TB, napęd Bluray, jakąś zgrabną i funkcjonalną obudowę no i skompletujesz sobie całkiem sympatyczny HTPC za ułamek ceny laptopa.
Awatar użytkownika
ZeberkoPL
Stały użytkownik forum

YaHooo pisze:Tylko pytanie czy naprawdę potrzeba Ci natychmiast wymienić, czy możesz poczekać te kilka miesięcy.
Powiedzmy że moc obliczeniowa kompa nieradzi sobie z rmvb (500Mhz) :hyhy:
M@jkel pisze:A co do laptopa: nie polecam do takiego zastosowania.
Wiem wiem ale potrzebuje mieć mobilność a w domu zrobię mu pełen ONIOM
M@jkel pisze: duży dysk tak ze 2 TB
Na razie zastanawiam się nad tym dyskiem w testach wypadł obiecująco
http://allegro.pl/dysk-seagate-freeagen ... 22689.html
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

ZeberkoPL pisze:Na razie zastanawiam się nad tym dyskiem w testach wypadł obiecująco
W przypadku usb 2.0 różnice nie będą odczuwalne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ZeberkoPL pisze:Powiedzmy że moc obliczeniowa kompa nieradzi sobie z rmvb (500Mhz) :hyhy:
No to jednak może warto zmienić płytę :hyhy:
ODPOWIEDZ