BTS w orange

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
tom_kas
Stały użytkownik forum

BTS w orange

Post autor: tom_kas »

witam wszystkich jestem nowym uzytkownikiem tego forum mam pytanie posiadam modem ed77 w ogange chce sprawdzic bts z jakim sie lacze wszystko dobrze komendy wpisalem AT+CREG? modem odp. +creg:2,1 9FC4 i F141 przeczytalem na forum ze drugi ciag cyfr to CID BTS szukalem na wwwbts serch nic nie znalazl mieszkam w szczytnikach woj.wielkopolskie PROSZE O RADE

PIERWSZA RADA- uważniej czytaj opisy działów. Przenoszę temat. Moderator ->Ufo atakuje
tom_kas
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: BTS w orange

Post autor: Ufo atakuje »

A to nie jest ten nadajnik?
http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... 2&mode=std
tom_kas
Stały użytkownik forum

jestem w zasiegu tego btsa ok 11km ale jest jeszcze jeden w opatówku ok 10km ode mnie wiec powinienem byc w edge transfer w edge dialerze aktualnie to 159kbitów/s odbieranie antena kierunkowa pomoze? dodam ze w przeciwnym kierunku jest bts błaszki woj łodzkie ok. 8km modem mam przy oknie okna patrzą na chełmce i opatówek jaka antena kierunkowa? dwuzakresowa???
tom_kas
g
Początkujący użytkownik forum

Post autor: g »

tom_kas pisze:transfer w edge dialerze aktualnie to 159kbitów/s
A, przepraszam, ile Ty chciałbyś mieć tego transferu? Czytałeś specyfikację techniczną tego modemu? Radze zajrzeć do instrukcji obsługi.
--
Edek w?adca kredek
tom_kas
Stały użytkownik forum

rozumiem nie chodzi mi o to zeby modem wyciagal wiecej ale zeby byl w zasiegu edge . czy ten brs z błaszek nie przelacza mnie na gprs czy antena kierunkowa zda egzamin czy wzmocni edge? jesli tak to wzmocni tez gprs!
tom_kas
tom_kas
Stały użytkownik forum

czytajac forum jest napisane ze w edge wyciagaja nawet 25kbajtów/s pewnie zalezy od modemu ed77 ten modem teoretycznie sciagnie 22 kB/sa jak jest w praktyce?
tom_kas
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

- tryb pracy EDGE multislot klasa 6 (3+1, 2+2);
- tryb pracy GPRS multislot klasa 10 (4+1, 3+2);
- maksymalna prędkość transmisji EDGE: 177,6 kb/s (odbiór), 118,4 kb/s (nadawanie);
- maksymalna prędkość transmisji GPRS: 53,6 kb/s (odbiór), 26,8 kb/s (nadawanie);
ŻRÓDŁO
W praktyce jest całkiem inaczej.Jeśli prawie zawsze masz ok 20 Kb/s to powinieneś być zadowolony.Jak mniej i czasami takie większe skoki to znaczy o dużym obciążeniu nadajnika z którego korzystasz.
tom_kas
Stały użytkownik forum

wszystko rozumiem moj transfer to przecietnie 10-12kB/s czasem 15kB/s i to jest max jesli kupie antene kierunkowa czy poprawi sie transfer????
tom_kas
Awatar użytkownika
Jaco

Tego ci nie zagwarantuję.Ale jeśli ją ci się uda idealnie ustawić to kto wie.Ogólnie powinno pomóc.Ja mam do okólną i zanim ją miałem to transfery były ok 6-10 Kb/s.Z anteną mam nawet niekiedy ok 28 Kb/s ale to wszystko zależy od obciążenia nadajnika.Stabilnego to raczej nie będzie.
tom_kas
Stały użytkownik forum

wszystko rozumiem ja wyciagam srednio 10-12kB/s zadko 15kB/s wiec zalezne to jest od nadajnika i zasiegu ja w edge dialerze mam 2 kreski a gdy otworze okno to i nawet 4 kreski czy moglbys poradzic jaka antene kierunkowa kupic? korztstam z nadajnika gdzie pracuje w dwoch zakresach 900i 1800 mhz dziekiuje za odp JACO
tom_kas
Awatar użytkownika
Jaco

W orange jest to ciężko do ustalenia.Napisz może na PW do @ufo atakuje.W doborze anteny z nim sie konsultowałem.Jest dobry w tym temacie.
tom_kas
Stały użytkownik forum

PODAJ JESLI MOZESZ DOKLADNY ADRES JA ZROZUMIALEM @ufoatakuje dzieki
tom_kas
tom_kas
Stały użytkownik forum

juz mam adres dzieki za pomoc JACO POZDRO
tom_kas
Awatar użytkownika
Jaco

Kogo adres chcesz? Mój? :lol: do @ufo atakuje napisz na PW z forum.
Ostatnio zmieniony 2007-03-13, 21:52 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
tom_kas
Stały użytkownik forum

ZLE ZROZUMIALEM SORRY

:D :D :D

wiadomosc dla ufo atakuje napisalem PW prosze o odp.na forum lub na e-mail [email protected]

Nie pisz jednego posta pod drugim.Korzystaj z opcji Obrazek Moderator ->Ufo atakuje
tom_kas
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

tom_kas pisze:witam polecono mi ciebie bo znasz sie na temacie prosze o rade w sprawie anteny kierunkowej do modemu ed77 wpisujac komende at+creg? modem powiedzial mi ze lacze sie z bts F141 NA FORUM DOWIEDZIALEM ZE JEST TO BTS chełmce kolo kalisza woj. wlkp. mieszkam w szczytnikach ten bts pracuje na dwoch czestotliwosciach 900 i 1800 mhz dodam ze moj operator to orange JAKA ANTENE BYS POLECIL jesli to mozliwe to czy mozesz sprawdzic ten moj bts modem pokazal F141 mieszkam ok. 12km od niego dodam ze w opatówku jest bts z edgem ok. 10km ode mnie a w przeciwnym kierunku bts błaszki woj.łodzkie ok.8km w gprsie wierze modemowi i komendom lapie edge wiec jak mozesz do poradz mi jaka antena Z GORY DZIEKUJE
Mam wątpliwości, czy nadajnik w chełmcach, który odbierasz ma pasmo 1800. Tu są nadajniki Orange w twojej okolicy:
http://www.btsearch.org/szukaj.php?sear ... d&offset=0
Widzimy, że twój nadajnik jako jedymy nie jest właściwie opisany (nie ma sektorów 4,5,6). Ale nawet jeśli jest dwuzakresowy, to łapiesz 900 MHz (F141 hex =61761 dec -->1 sektor w tym rejonie oznacza 900Mhz) Pozostałe BTS-y w Opatówku i Błaszkach:
....pracują tylko na 900 MHZ, więc należy kupić zdecydowanie antenę kierunkową na 900 mHz ATK10 lub ATK20. Twój wybór (ATK20 jest bardzo duża 1,7m; ima zysk 16,5 dBm ). Radzę w miarę możliwości tą większą, powieważ odległości są już znaczne (10-12km).
Prawdopodobnie będziesz mógł się przełączać między tymi trzema nadajnikami. Zobacz, który ci najlepiej będzie pasował i ustaw antenę dziobem w jego kierunku. Sprawdź też parametr CSQ i CID, opis masz tu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516

Antena na pewno poprawi i ustabilizuje transfer, ale jak już masz 10-12kB/s to nie spodziewaj się zbyt wielkiego skoku na tym modemie.
tom_kas
Stały użytkownik forum

bts w błaszkach odpada poniewaz nie ma edgea komenda CSQ pokazuje od 16,99 w góre nawet mialem 20,99 ale musze miec otwarte okno CID stale pokazuje F141 wiec lacze sie z bts caly czas tym samym boje sie o bts blaszki on nie ma edgea czy antena bedzie przelaczac mnie na ten bts? blaszki sa najblizej DZIEKI ZA ODP.
tom_kas
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Nie masz się co obawiać, bo ten nadajnik w Błaszkach też jest dość daleko ~~8 km, do tego w przeciwnym kierunku. Antena kierunkowa polepsza bardzo odbiór tylko z jednego kierunku, od przodu. W takiej sytuacji nie będzie żadnego problemu z nadajnikiem GPRS.
tom_kas
Stały użytkownik forum

wiec kupuje antene która polecasz DZIEKI ZA RADE POZDRO!!!!!!!
tom_kas
tom_kas
Stały użytkownik forum

witam mam pytanie mam ed77 w orange czy antena kierunkowa oprócz wzmacniania btsów z orange w moim przypadku wzmocni tez btsy innych sieci? skoro jestem w orange to btsy innych sieci w niczym nie przeszkadzają JESLI SIE MYLE TO PROSZE O ODP. na forum polecono mi ATK20 kupie ją .I drudie pytanie czy zasadą jest ze im wyzej jest zamocowana antena tym lepiej dodam ze mieszkam na plaskim terenie PROSZE O ODPOWIEDZ DZIEKI
tom_kas
Awatar użytkownika
Jaco

Po pierwsze to jeśli włożysz do ED-ka inną kartę i połączysz się z netem poprzez dial-up to w tym momencie łapiesz się na BTS tego operatora.Jak łączysz z Orange to tylko orange.Wszystko zależy z którego opa chcesz korzystać.
Po drugie im wyżej zamocujesz i idealnie ustawisz tym lepiej na stabilizację połączenia.
tom_kas
Stały użytkownik forum

witam dawno sie nie odzywalem korzystam z urokow internetu bezprzewodowego ed77 orange jestem zadowolony
tom_kas
tom_kas
Stały użytkownik forum

Witam wszystkich forumnowiczów

Od dzis jestem szczesliwym posiadaczem anteny ATK20 po ciezkich próbach ustawiona idealnie( mam nadzieje) komenda CSQ 31 net chodzi szybciej a pliki sciągają sie programem DAD ok20-22KB bts jest oddalony ~`12km wiec jest dobrze DZieki ZA RADY JAKIE MI UDZIELILISCIE P.S czemu jak chce dodac jakis emokiton to pokazuje sie w komentarzu nie obrazek a jedynie jakas litera i dwukropek?w opcjach mam zaznaczone usmieszli POZDRO prosze o odp
tom_kas
Awatar użytkownika
Jaco

Nie piszemy posta pod postem.Używamy opcji ZMIEŃ :lol:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Jaco pisze:Nie piszemy posta pod postem.
W tym wypadku ja bym usprawiedliwił kolegę tom_kas, jedne post był pisany 4 kwietnia drugi 20, jeżeli zrobiłby tylko edycję, to byśmy nie widzieli go jako nowego posta.

Umówmy się tak, że jeżeli drugi post pod postem jest pisany ponad jeden dzień, to możemy go napisać jako nowy.
Zapis znajdzie się w regulaminie a w nowej wersji forum będzie działo się to automatycznie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
tom_kas
Stały użytkownik forum

dziekuje za wyrozumialosc i sorry za klopot
tom_kas
Awatar użytkownika
Jaco

BliSki pisze:W tym wypadku ja bym usprawiedliwił kolegę tom_kas, jedne post był pisany 4 kwietnia drugi 20, jeżeli zrobiłby tylko edycję, to byśmy nie widzieli go jako nowego posta.
Ja tu nie rządzę :lol:
tom_kas
Stały użytkownik forum

Witam
mam pytanie mam ed77+atk20 lacze sie przez edgedialera w orange zauwazylem ze gdy nie podlacze zasilacza (jest fabryczny) to modem nie zostaje wykryty i nie moge polaczyc sie z netem w zwiazku z czym pytanie brzmi jaki wplyw ma zasilacz na transfer(jesli ma)czy zasilacz ma wplyw na szybkosc otwierania stron czy zeby polaczenie nie bylo zrywane???PROSZE O ODPOWIEDZ szukalem w opcji SZUKAJ ale nie ma odp.na te pytania
POZDRO I DZIEKI !!!
tom_kas
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

tom_kas pisze:PROSZE O ODPOWIEDZ szukalem w opcji SZUKAJ ale nie ma odp.na te pytania
POZDRO I DZIEKI !!!
I ja mam w to uwierzyć? :)
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6808
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... lacz#35264
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... lacz#35151

Mam nadzieje, że to wyjaśnia sprawę i mogę usunąć wątek o zasilaczach z tego tematu.
g
Początkujący użytkownik forum

Post autor: g »

tom_kas pisze:zauwazylem ze gdy nie podlacze zasilacza (jest fabryczny) to modem nie zostaje wykryty i nie moge polaczyc sie z netem

Być może uszkodzony jest zasilacz lub gniazdo zasilacza. Jeśli masz jakiś woltomierz, to sprawdź czy/jakie napięcie daje zasilacz. Jeśli zasilacz jest sprawny, to może wymaga naprawy/wymiany gniazdo zasilające czyli potrzebna jest wizyta modemu w serwisie.
tom_kas pisze:w zwiazku z czym pytanie brzmi jaki wplyw ma zasilacz na transfer(jesli ma)czy zasilacz ma wplyw na szybkosc otwierania stron czy zeby polaczenie nie bylo zrywane???
Jakbyś przeczytał instrukcję, to byś wiedział do czego służy zasilacz. Polecam zapoznać się z instrukcją obsługi, strona 4 (w najnowszej wersji).
--
Edek w?adca kredek
ODPOWIEDZ