Jestem (do tej pory) szczęśliwym posiadaczem modemu Huawei E173U-2 z anteną 9dbi (była promocja w playu na modemy z HSPA
Sprawdzenie anteny
Moderator: Moderatorzy
-
maestrino
- Początkujący użytkownik forum
Sprawdzenie anteny
Witam.
Jestem (do tej pory) szczęśliwym posiadaczem modemu Huawei E173U-2 z anteną 9dbi (była promocja w playu na modemy z HSPA
). Gdy ~3 tygodnie temu paczuszka z tymi urządzonkami przyszła, radośnie podłączyłem modem, ustawiłem antenę tak, aby sygnał jakoś omijał wielki blok który mam po drugiej stronie ulicy (chociaż nawet nie wiem gdzie mam najbliższego btsa w poznaniu od swojego domu). Ku mojemu zdziwieniu sygnał przed podłączeniem anteny i po podłączeniu w ogóle się nie zmienił. Pomyślałem sobie, nie zaszkodzi, a pomóc może. Było dobrze dopóki w modemie nie zerwała się metalowa część w gnieździe na antenę i została w złączu w antenie. Modem jest na gwarancji, nie moja wina, że taki bubel zrobili i po paru odłączeniach anteny ten szajs się oderwał. Do rzeczy: chcę sprawdzić czy moja antena W OGÓLE działa, a jak nie działa to dlaczego. Słyszałem też, że paradoksalnie taka antena może też zmniejszyć moc sygnału/zasięg. Jak to sprawdzić?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Sprawdzenie anteny
Jaka to dokładnie antena ?
Pewnie patyk z allegro z kilkumetrowym kablem RG174...
Pewnie patyk z allegro z kilkumetrowym kablem RG174...
-
dexter18
Ja mam ten "patyk" z allegro dokładnie to:
http://allegro.pl/najmocniejsza-antena- ... 59907.html
http://allegro.pl/najmocniejsza-antena- ... 59907.html
-
atento
- Stary wyga bezprzewodowy
Jak wyrwałeś gniazdo to zasięgu w ogóle nie będzie tak samo traci się gwarancje.maestrino pisze:Było dobrze dopóki w modemie nie zerwała się metalowa część w gnieździe na antenę i została w złączu w antenie. Modem jest na gwarancji
Teraz to do elektronika by złączył wewnętrzna antenę lub wyprowadził przewód, wątpię by dolutował gniazdo. Jak sztywno wchodzi to się nie ciągnie a obkreca prawo/lewo i delikatnie wyjmuje by nie wyrwać. I nie wiem co wnioskować z wypowiedzi czy wyrwałeś całe czy tylko blaszki wypadły z gniazda? W sumie bez różnicy czy ułamałeś styczniki "blaszki" z gniazda czy wyrwałeś, gniazda raczej się nie wymienia i jeśli działa antena wewnętrzna to masz szczęście.
Ta antena to drapak i działa wyłącznie gdy jest dobry zasięg, raczej przenosi sygnał z miejsca gdzie jest dobry , często zamiast poprawiać jakość internetu to go psuje mimo ze pokazuje większy zysk w menadzerach
-
dexter18
W domu zasięg ok choć transfer nie był od 7 kb/s do 15. Co do anteny poprawia mi zasięg delikatnie z 3-4 kreseczek czasami, na full i transfer do 30 kb/s. A ostatnio jak ściągałem program to transfer zaczął się od 50 kb/s i stał troszkę na 45 kb/s
. Ciekawe co będzie kiedy indziej 
-
maestrino
- Początkujący użytkownik forum
Czytanie ze zrozumieniematento pisze:Jak wyrwałeś gniazdo to zasięgu w ogóle nie będzie tak samo traci się gwarancje.maestrino pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Btw, wybrałem promocje z anteną, bo zmieniam niedługo miejsce zamieszkania i nie wiem jak tam będzie się sprawować modem, i czy nie będzie potrzebny ten drapak.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-05-24, 19:41 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-05-24, 18:36 przez maestrino, łącznie zmieniany 1 raz.