Sprawdzenie anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maestrino
Początkujący użytkownik forum

Sprawdzenie anteny

Post autor: maestrino »

Witam.
Jestem (do tej pory) szczęśliwym posiadaczem modemu Huawei E173U-2 z anteną 9dbi (była promocja w playu na modemy z HSPA :hyhy: ). Gdy ~3 tygodnie temu paczuszka z tymi urządzonkami przyszła, radośnie podłączyłem modem, ustawiłem antenę tak, aby sygnał jakoś omijał wielki blok który mam po drugiej stronie ulicy (chociaż nawet nie wiem gdzie mam najbliższego btsa w poznaniu od swojego domu). Ku mojemu zdziwieniu sygnał przed podłączeniem anteny i po podłączeniu w ogóle się nie zmienił. Pomyślałem sobie, nie zaszkodzi, a pomóc może. Było dobrze dopóki w modemie nie zerwała się metalowa część w gnieździe na antenę i została w złączu w antenie. Modem jest na gwarancji, nie moja wina, że taki bubel zrobili i po paru odłączeniach anteny ten szajs się oderwał. Do rzeczy: chcę sprawdzić czy moja antena W OGÓLE działa, a jak nie działa to dlaczego. Słyszałem też, że paradoksalnie taka antena może też zmniejszyć moc sygnału/zasięg. Jak to sprawdzić?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Sprawdzenie anteny

Post autor: Patryk »

Jaka to dokładnie antena ?
Pewnie patyk z allegro z kilkumetrowym kablem RG174...
dexter18

Post autor: dexter18 »

Ja mam ten "patyk" z allegro dokładnie to:
http://allegro.pl/najmocniejsza-antena- ... 59907.html
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

maestrino pisze:Było dobrze dopóki w modemie nie zerwała się metalowa część w gnieździe na antenę i została w złączu w antenie. Modem jest na gwarancji
Jak wyrwałeś gniazdo to zasięgu w ogóle nie będzie tak samo traci się gwarancje.
Teraz to do elektronika by złączył wewnętrzna antenę lub wyprowadził przewód, wątpię by dolutował gniazdo. Jak sztywno wchodzi to się nie ciągnie a obkreca prawo/lewo i delikatnie wyjmuje by nie wyrwać. I nie wiem co wnioskować z wypowiedzi czy wyrwałeś całe czy tylko blaszki wypadły z gniazda? W sumie bez różnicy czy ułamałeś styczniki "blaszki" z gniazda czy wyrwałeś, gniazda raczej się nie wymienia i jeśli działa antena wewnętrzna to masz szczęście.

Ta antena to drapak i działa wyłącznie gdy jest dobry zasięg, raczej przenosi sygnał z miejsca gdzie jest dobry , często zamiast poprawiać jakość internetu to go psuje mimo ze pokazuje większy zysk w menadzerach
dexter18

Post autor: dexter18 »

W domu zasięg ok choć transfer nie był od 7 kb/s do 15. Co do anteny poprawia mi zasięg delikatnie z 3-4 kreseczek czasami, na full i transfer do 30 kb/s. A ostatnio jak ściągałem program to transfer zaczął się od 50 kb/s i stał troszkę na 45 kb/s :). Ciekawe co będzie kiedy indziej :)
maestrino
Początkujący użytkownik forum

Post autor: maestrino »

atento pisze:
maestrino pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>
Jak wyrwałeś gniazdo to zasięgu w ogóle nie będzie tak samo traci się gwarancje.
Czytanie ze zrozumieniem :dobani: Nie wyrwałem gniazda, po prostu wyciągnąłem antenę (była stale "wtyknięta" do modemu) a we wtyku anteny został mały kawałek metalu, jakby "osłonka" od czarnego wtyku w gnieździe w modemie. Wcześniej jej nie wyciągałem stamtąd, bo nie miałem potrzeby przenoszenia laptopa z miejsca na miejsce. Modem normalnie działa bez zarzutów, tylko jak się podłączy antenę to wtyk jest poluzowany. Mi to podpada bardziej pod błąd producenta, bo sama blaszka nie jest ułamana, tylko jakby wyciągnięta, żadny śladów złamania.

Btw, wybrałem promocje z anteną, bo zmieniam niedługo miejsce zamieszkania i nie wiem jak tam będzie się sprawować modem, i czy nie będzie potrzebny ten drapak.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-05-24, 19:41 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2011-05-24, 18:36 przez maestrino, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ