Internet w Niemczech

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet w Niemczech

Post autor: key »

A jak sie ma swój modem to też bedzie działać bez problemu ?
Tak. SIM dziala z kazdym modemem bez simlocka.
swierczyna pisze:Odnośnie podobnego rozwiązania na IPhone
Dziala.
swierczyna pisze:Żaden GPRS mi nie wskakuje
I nie wyskoczy - spadnie tylko transfer, co n.p. w GG lub skype nie powinno byc zauwazalne.
Nie pomagam na PW.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

A jak sie ma swój modem to też bedzie działać bez problemu ?
Tak. SIM dziala z kazdym modemem bez simlocka.
swierczyna pisze:Odnośnie podobnego rozwiązania na IPhone
Dziala.
swierczyna pisze:Żaden GPRS mi nie wskakuje
I nie wyskoczy - spadnie tylko transfer, co n.p. w GG lub skype nie powinno byc zauwazalne.
Nie pomagam na PW.
swierczyna
Początkujący użytkownik forum

Post autor: swierczyna »

key pisze:I nie wyskoczy - spadnie tylko transfer, co n.p. w GG lub skype nie powinno byc zauwazalne.
Przyznam że wczoraj miałem ostatni dzień w okresie rozliczeniowym. Dość aktywnym okresie rozliczeniowym. Około południa ściągałem aktualizację do jednej gry za pomocą torrenta z prędkością około 100 kilo. Dziwne
key
*Mistrz bezprzewodowy*

swierczyna pisze:Dość aktywnym okresie rozliczeniowym.
Mozesz sobie sciagnac log aktywnosci, wkleic go do excela i podliczyc czy przekroczyles i o ile.

Mi sie do tej pory nie udalo (mimo aktywnego korzystania z neta), moze pod koniec nastepnego okresu z premedytacja puszcze pare wiekszych downloadow.
Nie pomagam na PW.
Speedstar
Stały użytkownik forum

Post autor: Speedstar »

swierczyna pisze:Witam na forum!

Temat jest dość długi i wiele osób tutaj szuka informacji na temat netu w Niemczech. Chciałbym się z Wami podzielić spostrzeżeniami po ponad półrocznym korzystaniu z neta AldiTalk.

Wpierw korzystałem z pakietu za 15 euro, kupiłem stick etc itd itp. Jednakże pewnego dnia zauważyłem że jest w ofercie za 8 euro pakiet na komórki, więc go sobie wykupiłem, myśląc że dodatkowo sobie później wykupię ten za 15 do lapka. Jednakże po rozmowie z BOKiem dowiedziałem się, że owe pakiety nie mogą działać jednocześnie. Trochę zmartwiłem się, gdyż te 500mb to naprawdę mało, jednakże musze przyznać, że rozmawia z żoną przez skype (z kamerą), ściągam pliki, gram w gry, na telefonie używam nawi i innych aplikacji i internet w dalszy ciągu zasuwa z wysoką prędkością. Żaden GPRS mi nie wskakuje. A danych naprawdę ściągam dużo. Dlatego też proszę o opinie kogo kto też tego używa nagminnie, czy i jemu cały czas nie nałożyło limitów.

Teraz jeszcze taki mały tip dla osób niezaznajomionych z aspektami technicznymi. Jak wiecie, można kupić w Aldim stick, który kosztuje około 50 euro. Jednakże wg. mnie stick jest nieporęczny w lokacjach przy których np. szybki internet łapie tylko w oknie. W takim wypadku, jeśli posiadacie telefon z systemem Android (coraz więcej tego na rynku), wystarczy ściągnąć program "wifi tether" z marketu i dzięki niemu używać telefonu jako modemu. Jak pisałem wcześniej, jest to wygodniejsze, bo telefon leży sobie gdzieś tam i nic nie wystaje z boku laptopa a i położyć go można wszędzie, nawet na tym nieszczęsnym oknie. Oprócz tego w takim wypadku odpada koszt kupna sticka, co daje oszczędność kilkudziesięciu euro.

Odnośnie podobnego rozwiązania na IPhone/Symbian, niech wypowie się ktoś bardziej zaznajomiony z tym, ja jestem fanboyem google ;)
W razie pytań służę pomocą. Zainteresowanych zapraszam na PW
Odnosnie Limitu ja jade na NettoKOM'ie limit na 1GB na msc i mam juz 1.74GB i dalej smiga z normalna predkoscia nie spadlo do GPRS a a okres rozliczeniowy konczy mi sie 15.06
Sig

Post autor: Sig »

Dzień dobry,

Próbowałem przebić się przez wątek, ale zrobił się mocno nieczytelny. Chciałem się upewnić, że dobrze zrozumiałem.

Kuzyn wyjeżdża do Niemiec i chciał zorientować się w internecie prepaid. Widzę, że polecaliście tutaj 02 (widzę też ich startery na Allegro, ale chyba z modemem)?

Nie jest zbyt wymagający względem transferu (ilości), chodzi mu głównie o to, żeby jego polski numer VoIP działał, tak, aby można było do niego tanio dzwonić. Czy sieci w Niemczech blokują VoIP w jakiś sposób? Jaką sieć byście polecili, najlepiej z lejkiem po przekroczeniu pakietu, bo czytałem tutaj o lejku 56kbps. O2?

Modem ma swój, jakiś z Play (więc bez simlocka), chyba Huawei 156, ale nie jestem pewien.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

O2 lub Eplus jesli jest zasieg. Najlepiej przez jakiegos resellera: Aldi, Lidl, Tchibo....

Jesli nie ma zasiegu to pozostaje Vodafone lub T-Mobile, ewentualnie DSL od jakiegos dostawcy bez minimalnego czasu trwania umowy.
Nie pomagam na PW.
MacHania

Post autor: MacHania »

Cześć. Za dwa tygodnie wyjeżdżam do Niemiec. Będę tam od 1,5 tygodnia do 3 (dokładnie jeszcze nie wiem). Koniecznie muszę mieć internet mobilny, ale będę z niego głównie korzystać w podróży z uwagi na częste przemieszczanie. Mam modem Huawei, dlatego myślę, że wystarczy kupić kartę pre-paid. Przekopałam się przez cały wątek, ale nadal mam kilka wątpliwości i proszę o pomoc :)

Która opcja będzie dla mnie najtańsza/najlepsza biorąc pod uwagę, że:
- codziennie będe się przemieszczać
- korzystać będę głównie z www, maila ale będę też przesyłać zdjęcia czy korzystać z gg lub skype (to ostatnie niekoniecznie)

Ktoś tutaj napisał, że w o2 można uruchomić bezpłatnie pierwszy miesiąc internetu, czy to aktualne i jak to działa?

W pierwszej chwili najbardziej do gustu mi przypadła oferta Vodafone, gdyż przy aktywacji jednodniowego internetu daje 24h (a nie kalendarzowy dzień) i ma możliwość aktywacji internetu na 7 dni. Ale tam są dwie taryfy jak gdyby: WebSession i CallYa i nie wiem czym one się różnią. Ta druga ma chyba nawet ofertę 1Euro/Dzień.

Z kolei oferty Lidla i Aldi są niezwykle korzystne cenowo, ale nie wiem jak z zasięgiem.

Poradźcie, co wybrać i w jaki sposób to najlepiej zamówić/kupić. Liczy się cena, ale też niezawodność.
key
*Mistrz bezprzewodowy*

MacHania pisze: w o2 można uruchomić bezpłatnie pierwszy miesiąc internetu, czy to aktualne
Nie.
Z kolei oferty Lidla i Aldi są niezwykle korzystne cenowo, ale nie wiem jak z zasięgiem.
W teorii Lidl minimalnie lepszy od Aldi. W praktyce, tam gdzie ja sie przemieszczam nieodczuwalna roznica.

Ja w tej chwili podrozuje z Aldi za 7.99€ / 500 MB na 30 dni.
MacHania pisze:W pierwszej chwili najbardziej do gustu mi przypadła oferta Vodafone, gdyż przy aktywacji jednodniowego internetu daje 24h
Aldi ma to samo.
MacHania pisze:Ale tam są dwie taryfy jak gdyby: WebSession i CallYa
CallYa to nazwa prepaida, websession jest nazwa uslugi polaczenia z netem poprzez CallYa.
MacHania pisze:Ta druga ma chyba nawet ofertę 1Euro/Dzień.
Nie znam tej oferty. Aktualne jest 1 dzien za 4, 7 dni za 13 i 30 dni za 40 euro. W pierwszych dwoch wypadkach 1 GB, w trzecim 3 GB limitu.
Nie pomagam na PW.
MacHania

key, dziękuję za odpowiedź :)

To teraz rodzi się pytanie, jak prezentuje się zasięg w Lidl/Aldi, czyli na jaką prędkość mniej więcej mogę liczyć przemieszczając się po Niemczech pociągiem i stacjonując w dużych miastach? I w czym Vodafone jest lepszy od wyżej wymienionych?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

W pociagu zapomnij o internecie. W duzych miastach nie powinno byc roznicy miedzy sieciami, problemy z Aldi moga byc w wiochach.

Vodafone ma najlepsze pokrycie z wszystkich niemieckich sieci (procentowo) co jednak nie oznacza ze bedzie w kazdym miejscu.

Opisz trase, wtedy moze cos wiecej wymysle.

Ps. Darmowy net jest w wiekszosci Starbuck i McDonalds.
Nie pomagam na PW.
MacHania

key pisze:W pociagu zapomnij o internecie.
Dlaczego? W Polsce nie ma z tym większego problemu.
key pisze:Opisz trase, wtedy moze cos wiecej wymysle.
Pokrótce: Berlin-Wolfsburg-Drezno-Moenchengladbach-Bochum-Leverkusen-Wolfsburg-Berlin :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

MacHania pisze:Dlaczego? W Polsce nie ma z tym większego problemu
Nie jestes w PL. W ICE T-Mobile ma wlasna siec WiFi (platna), operatorzy UMTS nie maja rozbudowanych sieci wzdluz tras pociagow. Net lapie tylko w terenie zaludnionym. Czasami jest nawet problem porozmawiac przez telefon.

MacHania pisze:Pokrótce:
Duze miasta :) Ja bym wybral bral Aldi.
Nie pomagam na PW.
MacHania

key pisze: W ICE T-Mobile ma wlasna siec WiFi (platna)
To może T-Mobile warto kupić?
key pisze:Ja bym wybral bral Aldi.
A w czym Aldi lepsze od Lidla? Zastanawia mnie jeszcze jedno. 500 mb raczej mi nie wystarczy. Lidl daje 5GB za 14,99, Vodafone 3GB za 39,95 a Aldi? 500 mb za 7,95? Gdzieś czytałam, że to tylko dedykowane dla telefonów. Druga oferta 5GB za 14,99 to z kolei zdaje się tylko na miesiąc kalendarzowy?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

MacHania pisze:To może T-Mobile warto kupić?
30 euro miesiecznie przez 24 miesiace. Dalej zainteresowana? ;)
MacHania pisze:A w czym Aldi lepsze od Lidla?
Latwiejsze do uruchomienia.
MacHania pisze: Lidl daje 5GB za 14,99
Aldi tez.
MacHania pisze:500 mb za 7,95?
To tansza opcja - mi wystarcza.
MacHania pisze:Gdzieś czytałam, że to tylko dedykowane dla telefonów.
Tylko z nazwy. Dziala tez na PC.
MacHania pisze:Druga oferta 5GB za 14,99 to z kolei zdaje się tylko na miesiąc kalendarzowy?
30 dni od momentu uruchmomienia. Jest jeszcze 2 Euro na 24h.
Nie pomagam na PW.
MacHania

key pisze: 30 dni od momentu uruchmomienia. Jest jeszcze 2 Euro na 24h.
Hm, gdzieś przeczytałam, że chodzi o miesiąc kalendarzowy. Nad Lidlem jednak przemawia zezwolenie na VOIP?

No ale dobrze, powiedzmy, że zdecyduję się na Aldi. Starter mogę kupić wyłącznie w markecie? Jak rozumiem potem rejestracja on-line. I co dalej? Nie będę miała możliwości aktywacji tej karty czy taryfy w telefonie. Będę musiała kupić jakiś voucher czy można doładować on-line? No i jeszcze jedno podstawowe pytanie. Jeśli jakimś cudem wykorzystałabym limit 5GB (bądź 500mb), to nie mam możliwości wykupienia nowego pakietu, tylko muszę czekać aż wygaśnie ze zmniejszoną prędkością? Czy tak samo jest w Vodafone?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

MacHania pisze:Hm, gdzieś przeczytałam, że chodzi o miesiąc kalendarzowy.
Niedoczytalas.
MacHania pisze:Nad Lidlem jednak przemawia zezwolenie na VOIP?
Teoretycznie tak. W praktyce jednak musisz kupic SIMa z modemem lub dzwonic i kazac aktywowac usluge na SIMie do telefonowania.
MacHania pisze:Starter mogę kupić wyłącznie w markecie?
Tak.
MacHania pisze:I co dalej?
Doladowanie, aktywacja pakietu, odczekanie na SMSa potwierdzajacego, internet. Wazny jest APN: internet.eplus.de
MacHania pisze:Będę musiała kupić jakiś voucher
Tylko voucher i tylko w Aldi. Inne vouchery blokuja SIMa.
MacHania pisze: tylko muszę czekać aż wygaśnie ze zmniejszoną prędkością
Mozesz uzyc APN tagesflat.eplus.de - wtedy placisz 2€ i masz neta na 24h/1GB.
Czy tak samo jest w Vodafone?
Z odczekaniem: tak.
Nie pomagam na PW.
MacHania

No to rzeczywiście, biorąc pod uwagę ceny Vodafone i tym podobnych oraz złożoność Lidla, Aldi bije konkurencje na głowę. Dla mnie jednak cały czas najważniejszym problemem jest zasięg. A może rozwiązaniem odpowiednim oprócz zakupu sima Aldi byłby zakup np. na e-bayu sima Vodafone i wypróbowanie w praktyce i dopiero potem zakup dłuższego pakietu u jednego z operatorów? Czy to Twoim zdaniem zbędna zabawa?

A może ktoś jeszcze miał jakieś doświadczenia z korzystaniem z internetu w pociągu w Niemczech?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

MacHania pisze:Czy to Twoim zdaniem zbędna zabawa?
Nie ma sensu - musiala bys objechac cala trase i dopiero potem wybrac operatora. Mozesz ewentualnie kupic SIMa Vodafone i jak juz cie uzaleznienie dopadnie, do wydac 4€ na Websession. IMHO jest tyle miejsc, gdzie mozesz bezplatnie (lub kupujac filizanke herbaty) podlaczyc sie do neta, ze nie ma co kombinowac. W przeciwienstwie do PL, tu nikt nie wywali Cie z knajpy, nawet jesli pijesz erbate przez 8 godzin z laptopem lub ksiazka w rece.
MacHania pisze:A może ktoś jeszcze miał jakieś doświadczenia z korzystaniem z internetu w pociągu w Niemczech?
Tak, ja: Nie dziala, tzn. dziala tylko w poblizu miast. Sprawdzone empirycznie w polaczeniach München - Frankfurt - Köln - Wuppertal - Hildesheim - Nürnberg (i dowolnych kombinacjach miedzy nimi). Ale to zdaje sie juz pisalem. Ty masz o tyle lepiej, ze poruszajac sie w Ruhrgebiet jestes w teorii caly czas w duzym miescie.
Nie pomagam na PW.
MacHania

key pisze: Tak, ja: Nie dziala, tzn. dziala tylko w poblizu miast.
Ale to znaczy, że nie odczuje nawet różnicy między Vodafone a Aldi - bo głównie o to mi chodzi. Że może o ile ten zasięg będzie sporadyczny, to jednak znaczniej częściej złapie Voda? A orientujesz się gdzie najtaniej kupić sima Vodafone?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

MacHania pisze: A orientujesz się gdzie najtaniej kupić sima Vodafone?
BOK, Vodafone shop, stacja benzynowa, supermarket - wszedzie sa te same ceny - 10€ z 10€ do wykorzystania.
MacHania pisze:Ale to znaczy, że nie odczuje nawet różnicy między Vodafone a Aldi
Niemcy maja tylko jeden zakres UMTS - 2.1 GHz. Roznice miedzy poszczegolnymi sieciamie mozesz odczuc w konkretnym miejscu, ale to trudno przewidziec na odleglosc - pare metrow dalej moze byc juz odwrotnie. N.p. w jednym z hoteli, w ktorym przebywam regularnie, mam sprawdzone pokoje gdzie dziala Aldi, w pokojach obok nie ma pokrycia. Gdybys wybierala sie na dluzszy okres do jednego miejsca, wtedy doradzal bym uzycie polskiego SIMa do wybadania ktora siec ma jaka moc i dokonania wyboru na tej podstawie. Jesli potrafisz przezyc pare godzin bez netu, to kazda oferta bedzie ok, ze wzgledu na cene wzial bym Aldi.
Nie pomagam na PW.
MacHania

key pisze:Jesli potrafisz przezyc pare godzin bez netu, to kazda oferta bedzie ok, ze wzgledu na cene wzial bym Aldi.
Problem polega na tym, że nie chodzi o to czy potrafie żyć, tylko, że internet będzie mi niezbędny do pracy. Ale przekonałeś mnie do Aldi :) Po powrocie napiszę jak się sprawował i czy musiałam dokupić coś innego. Dzięki :)
key
*Mistrz bezprzewodowy*

MacHania pisze: internet będzie mi niezbędny do pracy
W takim wypadku IMHO pracodawca powinien zadbac o to, zeby internet byl. Moj n.p. bez problemu rozlicza rachunki za net w hotelach.
Nie pomagam na PW.
pacekj

Post autor: pacekj »

Witam
mam pytanko na temat internetu pre-paid w niemczech

potrzebuję taniej i dobrej usługi, limit około na 1gb na miesiąc, oczywiście możliwość dokupienia
widziałem że dyskutujecie na temat oferta lidla i aldi
wiecie może jakie są ceny? ile kosztują modemy? co polecacie?

macie gdzieś też mapki zasięgu?
interesuje mnie oczywiście Goerlitz i Siegen

będę wdzięczny za odpowiedź
na dniach chyba się wybiorę do tych sklepów i ewentualnie zakupię usługę

EDIT:
poszperałem trochę i znalazłem że sticki do internetu kosztują 39,99, do tego doładowania po 14,99
jednym słowem oferty taki same zarówno w lidlu jak i aldiku
znalazłem że lidl ma limit 5 gb, i korzysta z sieci o2, nie znalazłem nic na temat aldika

mapek dalej nie znalazłem

(tak w ogóle to jeśli jestem mocno upierdliwy to przepraszam)

EDIT2:
może tak dla ciekawości podam że w domu teraz łapię niemieckie sieci: T-Mobile, Vodafone, E-Plus i O2, ale tylko o2 wykazuje mi że zasięg 3G

EDIT3:
w zastawach co się znajduje? jest coś na start?
key
*Mistrz bezprzewodowy*

pacekj pisze:wiecie może jakie są ceny?
Ceny masz 3..7 postow wyzej.
pacekj pisze:nie znalazłem nic na temat aldika
Siec E-Plüsch
pacekj pisze:ale tylko o2 wykazuje mi że zasięg 3G
Definitywnie Lidl.
pacekj pisze:mapek dalej nie znalazłem
E+: http://eis03sn1.eplus-online.de/geo/portal/umts

O2: http://www.o2online.de/nw/support/mobil ... index.html
Nie pomagam na PW.
pacekj

Post autor: pacekj »

przyszło mi do głowy jeszcze takie coś
może lepiej kupić sticka przykładowo na allegro i dokupić tylko starter w lidlu?

---
rozmawiałem z rodzinką i są zdecydowani na aldi (bo jest bliżej)
sieć 3G, czyli UMTS jest na pewno, więc teraz tylko co wybrać...
key
*Mistrz bezprzewodowy*

pacekj pisze:może lepiej kupić sticka przykładowo na allegro i dokupić tylko starter w lidlu?
Mozna. Ale w niemieckich hypermarketach elektronicznych czesto kupisz modemy z starterem i bez sim locka po 10..20€ - taniej niz na alledrogo.
Nie pomagam na PW.
pavelkuss

Post autor: pavelkuss »

Witam,

przetestowalem juz w mojej okolicy vodafone (super) i o2 (fatalne ale dziala).

Kupilem dzisiaj karte medion mobile i wsadzilem do mojego sticka k3565-z (bez sim locka). Zalogowalem sie jak nalezy (pragamami MW conn potem Join air - probowalem obu osobno). Wybralem APN do tagesflatrate i przez kilka sekund hula az milo po czym sie rozlacza (jakby sie modem resetowal albo co...).

Wiec mysle nic to, bookuje sobie monats flat od komorki za 7,99. Dostalem SMSa ze jest aktywne do przyszlego miesiaca. Wybieram zwykly APN i znow albo od razu wywala albo po kilku sekundach.... Co robie nie tak? Jak moge sprawdzic, byc pewnym tych nieszczesnych ustawien?

Czuje ze jestem juz tak blisko szczescia... (czytaj fajnego i taniego netu) :D Pomocy!!
key
*Mistrz bezprzewodowy*

APN na monatsflat to internet.eplus.de Jesli sie rozlacza, to masz problem z odbiorem - sprobuj w innym miejscu.
Nie pomagam na PW.
pavelkuss

Post autor: pavelkuss »

Klopot w tym ze sie rozlacza zaraz po tym jak dostaje kopa / czytaj sciaga szybciej. MW Conn pokazuje 50% sygnalu.

Na vodafone mam teraz 30% i hula az milo
ODPOWIEDZ