[NEWS] Raport UKE: Play najlepszy, słaby Orange

Nowości... więcej na https://www.opp.today/pl/

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ

Czy zgadzasz się z wynikami testów mobilnego internetu UKE?

Tak
9
69%
Nie
4
31%

Liczba głosów: 13

zimplusowany
Specjalista bezprzewodowy-junior

[NEWS] Raport UKE: Play najlepszy, słaby Orange

Post autor: zimplusowany »

pcworld.pl pisze:Urząd Komunikacji Elektronicznej przeprowadził badania jakości transmisji danych w sieciach GSM i UMTS czterech operatorów telekominikacyjnych: P4, PTC, PTK Centertel i Polkomtel. Celem badania było ustalenie, abonenci której spośród sieci (Play, Era, Orange, Plus) mogą liczyć na najlepszą jakość połączeń.

Najlepszą jakość transmisji danych w badaniach mobilnych i stacjonarnych stwierdzono w sieci Play.

W sieci operatora P4 "zarejestrowano najmniej nieudanych sesji pomiarowych, strony WWW otwierały się najszybciej oraz najskuteczniej był pobierany pliki z serwera FTP i wysyłane wiadomości e-mail" - czytamy we wnioskach z badania. "Można uznać że operator sieci Play najskuteczniej realizował usługi spośród wszystkich czterech operatorów. Szczególnie to było widoczne w badaniach mobilnych. W badaniach stacjonarnych różnica między poszczególnymi operatorami nie była tak widoczna" - czytamy na stronie UKE.

Polkomtel, operator sieci Plus, osiągnął zbliżony rezultat, jeśli chodzi o ogólną jakość transmisji danych. W Plusie strony internetowe otwierały się "bardzo szybko", a oprócz tego - zarówno w badaniach mobilnych jak i stacjonarnych - stwierdzono "najwyższe (średnie) prędkości transmisji podczas pobierania pliku z serwera FTP".

Powodów do zadowolenia nie ma firma PTK Centertel i abonenci sieci Orange. Chociaż firma osiągneła "zbliżoną skuteczność w realizacji sesji pomiarowych co operator Play", to "strony WWW otwierały się najwolniej ze wszystkich czterech operatorów", a przy pobieraniu plików z serwera FTP sieć Orange osiągała jedne z niższych prędkości.
Źródło 1

Źródło 2
marens
Guru bezprzewodowy

Re: [NEWS] Raport UKE: Play najlepszy, słaby Orange

Post autor: marens »

Gdzieś wyczytałem, że test robili na telefonach Samsung U700 (HSDPA 3,6).
Test Orange najprawdopodobniej był robiony z użyciem kompresji. Obiektywny byłby gdyby została wyłączona znanymi nam sposobami. Brak Ery/T-Mobile w zestawieniu.

Uważam, że najlepszą sieć do transmisji danych ma Polkomtel (Plus).
Orange radzi sobie bardzo dobrze w 3G, EDGE potrafi kuleć tu i tam.
Ery nie testuje więc się nie będę wypowiadał.
Play ma dla mnie średnią jakość, co prawda zaczęli pracować nad siecią, ale na pewno nazwanie jej najszybszą to jest dobry żart...

Takie jest moje subiektywne zdanie.
ryba825
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: ryba825 »

marens pisze:Obiektywny byłby gdyby została wyłączona znanymi nam sposobami.
Obiektywny to był, gdyby mieli z abonamentu kartę SIM, bo w prepaidze chodzi wolniej, przynajmniej w moich testach. W abonamencie uzyskiwałem 6-6,5 Mb/s, w prepaidze 3-3,5 Mb/s, więc jakieś limitowanie jest, nie wiem czy sztywne (na prędkość) czy dynamiczne (wg zasobów).
zimplusowany

Post autor: zimplusowany »

marens pisze:Orange radzi sobie bardzo dobrze w 3G, EDGE potrafi kuleć tu i tam.
Pełna zgoda.W moim przypadku 3G Orange Free na kartę jest szybszy od iPlusa (abo). Testowałem też EDGE na wsi i tutaj zdecydowanie lepiej wyglądał Plus (podobne odległości od stacji bazowych). Erę testowałem na EDGE - mizeria.

W każdym razie po lekturze tego raportu Orange powinien wyciągnąć jakieś wnioski, bo objechali tą sieć równo. Zaskoczony byłem tak dobrym wynikiem Play. Zobaczymy jak sprawy się potoczą w przyszłości, bo na P4 nie jeden OP ostrzy sobie pazurki. Nie zdziwię się, jak w niedalekiej przyszłości Play i Plus zamienią się w CP.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

zimplusowany pisze:W każdym razie po lekturze tego raportu Orange powinien wyciągnąć jakieś wnioski, bo objechali tą sieć równo.
Jeśli chodzi o orange to już od dawna były na forum info o swapie u nich. Na pewno na południu może i gdzieś indziej wymieniają stary sprzęt na nowe huawei'e i jest to w edge bardzo odczuwalne.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

krystianb pisze:jest to w edge bardzo odczuwalne
Przykładowo pingi po 180ms
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

W GOPie im wymiana chyba nie idzie bo EDGE praktycznie nie funkcjonuje ;)
Awatar użytkownika
witoj

Post autor: witoj »

marens pisze: Brak Ery/T-Mobile w zestawieniu.
Ja się wcale nie dziwię w mojej okolicy przez 3 lata nic nie zrobili i jest najgorszym operatorem, a co do Play zaskakuje jak na najkrócej działającą sieć.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

marens pisze:Test Orange najprawdopodobniej był robiony z użyciem kompresji. Obiektywny byłby gdyby została wyłączona znanymi nam sposobami. Brak Ery/T-Mobile w zestawieniu.
No i jest obiektywny. Klient kupuje kartę i chce używać a nie kombinować z jakimiś kompresjami.
Jak to brak Ery? A PTC to co?

Konkluzja jest jak zwykle taka sama. Wszystko zależy od lokalizacji.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jednak moim zdaniem sam opis wyników jest dość lakoniczny, bo co oznacza:
W Plusie strony internetowe otwierały się "bardzo szybko",
Druga sprawa to, że przecież operatorzy mają limity prędkości, czasem w zależności od abonamentu. To takie porównywania też nie są na miejscu.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ