"Komórkowe połączenie szerokopasmowe" a TopNetInfo

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mccm
Użytkownik forum

"Komórkowe połączenie szerokopasmowe" a TopNetInfo

Post autor: mccm »

Witam.

Własnie otrzymałem modem Huawei E353-2 z Play, poprzednio miałem E169 i łączyłem się normalnie jako połączenie dial-up poprzez topnetinfo. Teraz oczywiście mogę tak samo, ale pojawiła się inna, nowa dla mnie rzecz w wyborze połączeń - Komórkowe połączenie szerokopasmowe (wyświetla zasięg w tray tak jak wifi). Mam pytanie czy topnetinfo obsługuje takie coś? Czy różni się to czymś od dial-up? Nie ukrywam, że zależy mi na tym, aby system sam się łączył z internetem bez udziału topnetinfo, ale chciałbym aby on nadal mierzył ilość pobranych danych. Niestety przy tym nowym połączeniu nie wykrywa, że jest połączone.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: "Komórkowe połączenie szerokopasmowe" a TopNetInfo

Post autor: YaHooo »

mccm pisze:Mam pytanie czy topnetinfo obsługuje takie coś?
O ile dobrze myślę, to modem jest w trybie NDIS, czyli jest widoczny w komputerze jako karta sieciowa. A takiego połączenia TNI nie obsługuje w przypadku Huawei'ów. Oczywiście jeśli masz port COM to będziesz mógł sprawdzić siłę sygnału/wysłać SMS. Ale już nawiązać połączenie, czy liczyć dane nie możesz.

Ja mam analogiczną sytuację, z tym, że mam modem Sierry pracujący jako karta sieciowa. Teoretycznie można się bawić i próbować przełączać modem w tryb RAS (modem oraz połączenie dialup), ale ja bym nie zalecał tego. Tryb NDIS jest o wiele wygodniejszy moim zdaniem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Z E1820 jest dokładnie tak samo. Z tym, że modem jest widoczny jako Mobile Broadband Connection normalnie w Windowsowych połączeniach (na Windows 7) i pokazuje nazwę operatora, siłę sygnału i moc transmisji. Ale jednocześnie mogę odpalić TNI i odczytać z AT moc sygnału itp. Ale połączyć się nie da bo wyskakuje błąd 633. Dopiero po wyłączeniu w menadżerze urządzeń karty sieciowej możliwe jest połączenie modemem. A mi ta karta sieciowa właściwie niepotrzebna, więc ją wyłączyłem (bo wolę sobie pogrzebać, zobaczyć jaki QoS i takie tam :P)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:Z tym, że modem jest widoczny jako Mobile Broadband Connection normalnie w Windowsowych połączeniach (na Windows 7) i
Ale jakich połaczeniach? Bo u mnie na WinXP Sierra jest pokazana w sekcji Sieć LAN lub szybki internet o nazwie Połączenie sieci bezprzewodowej 6. Też pisze sieć Plus i inne dane. Podejrzewam, że u Ciebie to jest to samo, bo nie mam pod ręką 7-ki. A mam tylko w robocie ;)
Maciek764 pisze:A mi ta karta sieciowa właściwie niepotrzebna, więc ją wyłączyłem
To tak prosto? Myślałem, że trzeba grzebać za pomocą komend AT ;)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Maciek764
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Maciek764 »

Ale jakich połaczeniach?
W Windows 7 jak się naciśnie ikonkę w trayu to wyskakują:
- Połączenia telefoniczne i VPN
- Mobile Broadband Connection
- Wireless Network Connection
I tak samo jak WiFi pokazuje zasięg w 5 kreskach, tak samo pod Broadband jest nazwa operatora (jak SSID) i zasięg operatora.
To tak prosto? Myślałem, że trzeba grzebać za pomocą komend AT
Pewnie i trzeba, ja go chamsko wyłączyłem w menadżerze urządzeń :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Maciek764 pisze:W Windows 7 jak się naciśnie ikonkę w trayu to wyskakują:
Oczywiście :ok: Czyli to masz odpowiednik Sieć LAN lub szybki internet.
Maciek764 pisze:I tak samo jak WiFi pokazuje zasięg w 5 kreskach, tak samo pod Broadband jest nazwa operatora (jak SSID) i zasięg operatora.
Już rozumiem :ok:
Maciek764 pisze:Pewnie i trzeba, ja go chamsko wyłączyłem w menadżerze urządzeń :hyhy:
Ja tam nie będę tak próbować, chociaż modem też mam w Menadżerze Urządzeń ;)
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

YaHooo pisze:To tak prosto?
Najprościej jest przestawić tryb pracy modemu w Playowym Mobile Connect (Narzędzia/opcje). Ta wersja aplikacji jest nawet przemyślana, bo można wysyłać kody USSD.
mccm pisze:Własnie otrzymałem modem Huawei E353-2 z Play
Jak on się sprawuje?
STALKER52
Stały użytkownik forum

Post autor: STALKER52 »

Jak chcesz monitorować ściągnięte dane to ściągnij sobie program NetMeter. Robi statystyki pobranych i wysłanych danych. Było gdzieś to na forum. Ja mam modem Huawei E5832, z wbudowaną baterią i AP WiFi :hyhy: i topnetinfo się tnie jak wybiorę go :)
ODPOWIEDZ