Huawei e160 - rozlacza przy sciaganiu w nocy

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
heklind
Początkujący użytkownik forum

Huawei e160 - rozlacza przy sciaganiu w nocy

Post autor: heklind »

Witam, mam taki problem:
Jestem od niedawna w seci Play, mam modem huawei (uzywany juz wczesniej w blueconnect), wiadome mam nielimitowny transfer w nocy co wiaze sie z checia sciagania w noc wiekszych plikow. Jednak jest to <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie mozliwe dlatego iz gdy zawsze jak zostawialem komputer na noc, z rana po sprawdzeniu widzialem ze sciaglo powiedzmy 300/1000mb i koniec przerwalo. Oczywiscie mialem ustawione w programie automatyczne laczenie zerwanego polaczenia. Dzisiaj w nocy postanowilem wstac i obadac sprawe i co zauwazylem: wlaczam monitor a tu polaczenie i sciaganie rzeczywiscie zerwane, na modemie miga lampka (czyli niby jest w zasiegu ale nie polaczony), + okienko programu ktory staral sie polaczyc sam z internetem a w nim tresc - "Modem (lub inne urządzenie łączące) jest w użyciu lub ma nieprawidłową konfigurację.", oczywiscie gdy proboje recznie to takze pokazuje ten sam blad (przypominam ze lampa na modemie nadal miga na kolorze jaskrawo niebieskim). Dopiero ponowne odpiecie i wpiecie modemu pomaga i mozna znow polaczyc z siecia. W czym problem bo juz sam nie wiem co z tym zrobic czy to wina modemu czy systemu czy czego, mam windows xp sp2. Dodam ze uzywam anteny wzmacniajacej zasieg polaczonej z modemem przez 10metrowy kabel. Dodam ze nie rozlacza mi jak gram w dzien, rozlacza mi raczej tylko w nocy przy sciaganiu (+uzywam programu ktory wyciska max predkosci z internetu, manager sciagania ktory dzieli sciagany plik i 100%owo wykorzystujac dostepne polaczenie wyciska max predkosc, czyt. ~350-360kB/s, przy modemie obslugujacym predkosc 3,6mb, a zasieg wynosi -90dbm)
adamos22
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Huawei e160 - rozlacza przy sciaganiu w nocy

Post autor: adamos22 »

Sprawdzałeś na innym porcie USB, ew. na innym komputerze ? Może warto zaktualizować Firmware w modemie lub sterowniki w komputerze.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

heklind o ile dobrze kojarzę na forum były doniesienia, że Play około godziny 00:01 przerywa sesję i rozłącza połączenie. Zostań raz podczas pobierania plików przy komputerze i sprawdź czy przerwanie nie następuje około tej pory.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
heklind
Początkujący użytkownik forum

Post autor: heklind »

Tak, po polnocy jest przerywane wiem o tym (wtedy sie moge ponownie polaczyc bez wyciagania i wkladania modemu), ale przerywa mi tez w innych, polnocnych godzinach przy sciaganiu jakiegos pliku.
uniu
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: uniu »

Wejdz w menedzer urządzeń i potem w kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i przejdz na zakładkę zarządzanie energią - odznacz opcje zezwalaj komputerowi na wyłączanie... To powinno załatwić sprawę rozłączania
Awatar użytkownika
Pijo
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Pijo »

Jaką masz wersję softu w modemie?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

heklind pisze:ale przerywa mi tez w innych, polnocnych godzinach przy sciaganiu jakiegos pliku.
Być może to jakiś problem z siecią? Masz jak sprawdzić w innej lokalizacji?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ